Romania in Context Geopolitic European si Mondial - Geografie Economica si Geopolitica

Extras din proiect Cum descarc?

Daca pozitia geografica a unei tari este fixa, stabilita de fortele naturii si exprimata dupa anumite repere naturale (unitati de relief, ape, etc), pozitia geopolitica este variabila in timp, uneori chiar pe termen foarte scurt, in functie de modificarea anumitor factori socio-economici si politici. 
Pozitia geografica a tarii noastre o stim cu totii, dar pozitia geopolitica a Romaniei care o fi oare ? 
Pornind de la faptul ca, geopolitica este considerata harta mentala a lumii, un stat pentru a-si identifica pozitia geopolitica trebuie sa-si elaboreze o astfel de harta in care sa-si prefigureze evaluarile privind pozitia si rolul sau, raportul de forte cu vecinii, contextul regional in care actioneaza mediul international si coordonatele sale de baza.
In acest context, cand stabilim pozitia geopolitica a unui stat trebuie sa avem in vedere ca, de fapt construim un tablou al fortelor prezente si active in diferite grade pe zona analizata, pentru a repera obiectivele majore, tintele profunde ale actorilor globali si modul in care mijloacele fiecaruia sunt implicate prin geostrategii concepute pentru a se putea apropria de scopurile fixate.
Pentru identificarea pozitiei geopolitice a Romaniei trebuie sa tinem cont caracteristicile care ne ajuta sa stabilim pozitia si locatia geopolitica a statului; 
Atunci cand insa stabilim locatia geopolitica a unui stat trebuie sa avem in vedere:
- punctele de interes ale marilor puteri in zona analizata si impactul actiunii lor asupra functionarii acesteia;
- ierarhia statelor din zona si a interesele lor;
- valorile culturale si spirituale predominante in zona;
- relatiile acestor state cu marile puteri;
- viziunea fiecarui stat asupra securitatii.
Determinarea locatiei geopolitice a Romaniei pe scena democratiei globale a crescut in perioada actuala datorita intereselor manifestate de puterile lumii si pentru avantajele economice si comerciale plasate in acest spatiu de contact intre mai multe civilizatii si continente.
Stabilirea locatiei geopolitice nu este un demers simplu, acest proces depinde de mai multi factori. 
Pozitia geografica a Romaniei
Pozitia geografica pe continent, este definita de prezenta a trei componente geografice de insemnatate europeana, incluse in teritoriul sau la hotarele sale; acestea au dat Romaniei atributele de:
- tara carpatica - 2/3 din lungimea totala a catenei carpatice se desfasoara pe teritoriul tarii noastre; 
- tara dunareana - 38 % din cursul total al Dunarii ( partea cea mai importanta ca debit si pentru navigatie ) se desfasoara la granita Romaniei sau in interiorul tarii; 
- tara pontica - prin litoralul de 247 km la Marea Neagra, care deschide cai navigabile spre intreg Oceanul Planetar.
Muntii Carpati
Principalul element fizic este reprezentat de existenta Carpatilor. Muntii Carpati nu se intind doar in Romania. Ei sunt prezenti in intreaga Europa centrala si de sud est in urmatoarele tari: Ucraina, Ungaria si Serbia. Acesti munti, care nu sunt asa de inalti precum Alpii, se impart in doua lanturi: Carpatii nord-vestici (Tatra si Muntii Slovaciei) si Carpatii sud estici. 2/3 din intreaga suprafata a Carpatilor se afla pe teritoriul actual al Romaniei. Daca avem in vedere doar Carpatii sud-estici, atunci 8/10 se afla pe terioriul roman, o zecime revenind Ucrainei si alta zecime Serbiei. Deci putem spune ca Romania este prin excelenta o tara carpatica. 
Cateva cuvinte despre particularitatile Muntilor Carpati din Romania. 
- Ei formeaza un adevarat inel care inchide in interior Podisul Transilvaniei. 
- Muntii directioneaza o distributie descrescatoare a unitatilor de relief in cercuri concentrice si in unitati mai joase: dupa munti vin dealurile, podisurile, campiile Romaniei, toate formand un tot unitar. 
- Nota dominanta, unica in lume, este conferita de faptul ca ei au un mare potential de habitat. Spre deosebire de alti munti, Carpatii romanesti nu sunt inalti, nu se termina in creasta, ci in terasa, sunt brazdati de ape, care au o impartire spatiala simetrica, pornind chiar din centrul muntilor, au multe depresiuni si multe trecatori. Au aceeasi fizionomie, aceeasi constitutie geologica, aceeasi vegetatie. 
Dunarea
Dunarea strabate Romania pe o suprafata de 1075 kilometri. Ea reprezinta al doilea element natural care marcheaza configuratia naturala a Romaniei. De aceea, tara noastra mai este definita drept o tara carpato-danubiana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania in Context Geopolitic European si Mondial - Geografie Economica si Geopolitica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!