Sinaia - potențialul turistic

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 8339
Mărime: 2.85MB (arhivat)
Publicat de: Olivia Vintilă
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. I. Aspecte generale 2
  2. 1. Localizare 2
  3. 2. Istoricul orasului Sinaia 3
  4. 3. Clima 5
  5. 4. Relieful 7
  6. II. Turism 10
  7. III. Obiective turistice 12
  8. 5. Castelul Peles 12
  9. 6. Castelul Pelisor 17
  10. 7. Manastirea Sinaia 19
  11. 8. Casinoul din Sinaia 21
  12. 9. Gara Sinaia 22
  13. 10. Parcul Dimitrie Ghica - Muzeul Rezervatiei Bucegi 23
  14. 11. Muzeul Rezervatiei Bucegi 24
  15. 12. Casa Memoriala George Enescu 25
  16. 13. Stancile din Poiana Stanei 28
  17. IV. Itinerarii si posibilitati de petrecere a timpului 29
  18. 14. Schi Alpin 30
  19. Schi Fond 31
  20. 15. Transport Cablu 32
  21. V. Hoteluri 33
  22. • Hotel Regal 33
  23. Servicii oferite - Hotel Regal Sinaia 33
  24. Prezentare Hotel Regal Sinaia 34
  25. Imprejurimi - Obiective turistice Sinaia 34
  26. • Hotel Rowa Dany 34
  27. Servicii oferite - Hotel Rowa Dany Sinaia 34
  28. Oferte speciale Hotel Rowa Dany Sinaia 35
  29. Prezentare Hotel Rowa Dany Sinaia 35
  30. Imprejurimi - Obiective turistice Sinaia 36
  31. • Hotel Smart 36
  32. Servicii oferite - Hotel Smart Sinaia 37
  33. Oferte speciale Hotel Smart Sinaia 37
  34. Prezentare Hotel Smart Sinaia 37
  35. Imprejurimi - Obiective turistice Sinaia 38
  36. • Hotel Paltinis 38
  37. Preturi valabile in perioada:01-01-2010 / 01-12-2010 38
  38. Servicii si taxe incluse in pret 39
  39. Servicii oferite - Hotel Paltinis Sinaia 39
  40. Prezentare Hotel Paltinis Sinaia 40
  41. Imprejurimi - Obiective turistice Sinaia 40
  42. VI. Reprezentare grafica 40

Extras din proiect

I. Aspecte generale

1. Localizare

Sinaia este o statiune montana datand din 1860 situata la poalele muntilor Bucegi. Supranumita si Perla Carpatilor, Sinaia se afla situata pe valea raului Prahova, la poalele de SE ale Muntilor Bucegi, la o altitudine de aprox. 800 m, la cca. 120 km de Bucuresti si la 45 km de Brasov.

Coordonatele geografice ale localitatii sunt: 45 grade, 21 minute, 30 secunde latitudine nordica si 25 grade, 32 minute, 56 secunde longitudine estica.

Altitudinea variaza de la un capat la altul al orasului: 767 m in cartierul Izvor, 798 m in zona Garii, 845 m in Parcul Dimitrie Ghica, 860 m la Manastirea Sinaia, 970 m la Castelul Peles, 980 m la Foisor.

Localitatea este dispusa sub forma unui larg amfiteatru la poalele Bucegilor si se intinde, in partea de nord, pana la locul numit Gura Padurii, unde se afla Hanul Vadul Cerbului, iar spre sud, pana dincolo de Valea Izvorul Dorului, unde in deceniul al noulea al acestui secol s-a ridicat cartierul Platoul Izvor.

Cu exceptia cartierului turistic Cumpatu, a catorva cladiri razlete, a Uzinei Electrice, a unor cladiri ale S.C. Mefin S.A., Sinaia isi concentreaza vatra pe partea dreapta a raului Prahova. Muntii Bucegi, situati la vestul asezarii, domina Sinaia printr-un abrupt de peste 1000 m. In est, Muntii Garbova se intind catre sud pana la Izvorul lui Bogdan. Celelalte doua masive muntoase, Bucegii si Garbova inconjoara localitatea pe o lungime de 9 km.

Vilele cochete si originale prin arhitectura lor ca si numeroasele hoteluri moderne, dau localitatii infatisarea unei adevarate statiuni turistice de interes national si international.

2. Istoricul orasului Sinaia

,, Plaiul Prahovei vechea denumire data poienii ce se intindea de-a lungul vaii Prahovei, de la raul Izvor pana la Predeal (25 km). Din cauza stramtorilor de la capete,Plaiul era nelocuit.

Schitul SF. Nicolae de pe Molomot (la nord de cartierul Furnica) a fost prima asezare din Plai. Atestat documentar in 1581 cand Mihnea Voda face unele danii "Sfintei manastiri, unde locul se numeste Molomot". Spre amintire s-a ridicat o cruce monument existenta si astazi.

Primul Drum a fost facut de argatii Manastirii, prin largirea potecii si amenajarea unui drum rudimentar, pe care puteau ajunge carele cu boi de la Posada prin stramtoarea Oratiilor, pana in curtea bisericii. Drumul in totalitatea sa, din Timis la Predeal si pana in Comarnic, a fost facut de austrieci, pentru a trece cu armatele si a-i ataca pe turci in Tara Romaneasca, oprindu-le inaintarea spre Ardeal (1736).

Drumul Prahovei, fiind cea mai scurta cale intre Bucuresti si Brasov, desi greu si periculos, era zilnic strabatut de carele negustoresti. Acum apar si primele hanuri: Slonul de Piatra la Busteni si Gura Rasnoavei la Predeal (prima jumatate a sec. 18). Pe la 1890, mai apar carciumile sau hanurile manastiresti de la Sinaia: Hanul de la Gura Padurii, Hanul din Valea Iancului si ceva mai tarziu Hanul la Setu (Izvorul Rece de astazi).

Catunul Izvor apare in 1783 cand Domnul Mihai Sutu inzestreaza Manastirea cu inca 42 de scutelnici, pe care-i aseaza cu familiile lor, pe valea IzvorulDorului. Comuna Podu Neagului ia fiinta in 1852 prin unirea catunului de la Schitul Lespezi (Comarnic) cu catunele Posada, Izvor, Busteni, Intre Prahove (Azuga) si Predeal.

Eforia Spitalelor Civile a fost fondata la Bucuresti de familiile boierilor Cantacuzino si Ghica (1864) cu scopul de a infiinta spitale cu asistenta medicala gratuita. Acestia cedeaza Eforiei ca fond social, o parte din mosiile lor printre care si mosia Furnica cu Manastirea Sinaia. De atunci Eforia si primul sau efor printul Dimitrie Ghica, vor fi si primii fondatori ai orasului. Le-a urmat Principele Carol I viitorul rege.

Sinaia va fi noul nume al comunei (1 dec. 1874) cand si Primaria din Busteni se va muta aici, teritoriul ei fiind de la Izvor la Predeal. Sinaia propriu-zisa luand o mare dezvoltare fata de celelalte componente ale sale, in 1884 are loc scindarea comunei: comuna urbana Sinaia pe actualul teritoriu si comuna rurala Predeal cuprinzand Poiana Tapului, Busteni, Azuga,Predealul.

In anul 1901, fiind resedinta de vara a Casei Regale, Sinaia a fost conceputa de Eforie ca o statiune de lux pentru vacante, punand la dispozitia vilegiaturistilor 10 hoteluri, 55 vile mari, 50 vile mijlocii si 60 case taranesti, doua cazinouri, bai de hidroterapie, o gradina zoologica, trasuri pentru plimbari, 3 centre cu cai de calarie, manej si scoala de calarie, restaurante, berarii, cofetarii si magazine (majoritatea sezoniere), un parc de promenade,supranumita"Perla-Carpatilor".

Dezvoltarea orasului Sinaia ca statiune turistica a luat amploare incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX - lea, odata cu construirea soselei Sinaia - Brasov (1847), a caii ferate Bucuresti - Sinaia (1879), si, mai ales, a castelului Peles, care a transformat Sinaia intr-un centru al vietii politice si o zona rezidentiala privilegiata.

In oras a fost construit un numar mare de resedinte private, amplasate in zone pitoresti si beneficiind de o arhitectura (exterioara si interioara) deosebita. Dotarile de patrimoniu muzeistic si arhitectural al orasului Sinaia se situeaza la un nivel de exceptie. Manastirea Sinaia, ctitorie a spatarului Mihail Cantacuzino, dateaza din anul 1695. Odata cu ridicarea manastirii, asezarea a inceput sa se formeze, preluand numele-Sinaia.

Intre anii 1875 - 1883, este construit Castelul Peles, devenit la vremea respectiva, resedinta de vara a familiei lui Carol I, primul rege al Romaniei. Sinaia este prin excelenta o statiune in care primordiala este activitatea turistica. Valentele de statiune cu sezon permanent si dezvoltarea sa social-economica au contribuit la inzestrarea Sinaiei cu o baza materiala importanta: hoteluri, restaurante, pensiuni, telecabina, case de odihna, spatii culturale, tabere scolare, s.a. toate acestea contribuind la afirmarea puternica a turismului montan in zona. La zestrea edilitara a orasului s-au adaugat, in ultimile decenii, noi constructii scolare , obiective sociale, amenajari sportive, cartiere de locuinte, spatii comerciale, modernizari ale retelei de drumuri, s.a. Capacitatea actuala de cazare este de 4273 de paturi, din care 2590 in 16 hoteluri clasificate intre 1 si 4 stele.

De-a lungul existentei sale, de peste 2000 ani, poporul roman a creat un extrem de variat si bogat patrimoniu cultural, folosit in intregime in scopuri turistice. Romania dispune de monumente care prin specificul lor pot fi considerate unicate mondiale. Valea Prahovei a fost dintotdeauna o permanenta cale de legatura intre locuitorii vechii Dacii si, mai tarziu, intre romanii de pe ambii versanti ai Carpatilor. Ea a fost locuita din cele mai indepartate timpuri de oameni care au gasit aici locuri favorabile traiului lor si animalelor. Istoria Sinaii este strans implicata in istoria intregii vai tot asa cum istoria intregii zone se inscrie in istoria tarii. Popularea acestor meleaguri este straveche: asa de exemplu se citeaza pentru zona orasului de azi existenta vietii materiale inca din epoca bronzului.

Documentar, Sinaia apare legata de infiintarea manastirii in anul 1695, in jurul careia s-au injghebat primele asezari. Ridicarea rapida a acestei asezari este legata de dezvoltarea in zona subcarpatica a industriei extractive si de prelucrare a petrolului - de deschiderea soselei la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de constructia caii ferate si de cea a Castelului Peles. Toate acestea au contribuit la transformarea patriarhei asezari in statiune de odihna, iar din 1880 este declarat oras, fiind astfel una din cele mai vechi asezari urbane de munte.

Statiunea Sinaia detine obiective de interes turistic deosebit, legate de trecutul istoric al localitatii si de activitatea unor personalitati culturale care au trait si creat aici.

Preview document

Sinaia - potențialul turistic - Pagina 1
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 2
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 3
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 4
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 5
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 6
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 7
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 8
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 9
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 10
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 11
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 12
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 13
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 14
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 15
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 16
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 17
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 18
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 19
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 20
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 21
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 22
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 23
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 24
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 25
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 26
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 27
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 28
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 29
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 30
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 31
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 32
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 33
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 34
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 35
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 36
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 37
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 38
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 39
Sinaia - potențialul turistic - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Sinaia - Potentialul Turistic.docx

Alții au mai descărcat și

Potentialul Turistic și Valorificarea Acestuia în Judetul Prahova

CUVÂNT ÎNAINTE Într-o zi, ne-am hotărât să lăsăm în urmă agitatia orasului si să ne amintim cât de bine este să străbatem poteci, păduri, să facem...

Amenajări turistice - Stațiunea Sinaia

I. CONSIDERATII GENERALE • Localizare Pozitionata central in cadrul Romaniei, Sinaia este o statiune montana foarte cunoscuta si apreciata...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Potențialul turistic al stațiunii Sinaia și al împrejurimilor

Sinaia- vedere generala 1. Potentialul atractiv natural al Vaii Prahova Caractere generale. Asezare geografica. Functia turistica a relefului....

Studiu Comparativ privind Dezvoltarea Destinațiilor Turistice Sinaia vs Salzburg

Iulie 2011 INTRODUCERE "Natura este o prezenţă însufleţită. Ea se contopeşte cu viaţa individului, face parte din fiinţa lui, participă la...

Elaborarea mixului de marketing la Societatea Comercială Palace SA Sinaia

In noianul de transformari produse in viata social-economica dupa al II-lea razboi mondial – introducerea automatizarii, folosirea ciberneticii si...

Valea Prahovei

Memoriu justificativ Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având implicaţii pe multiple planuri, de la cel economic la cel...

Posibilități și resurse de punere în valoare a potențialului turistic din Valea Prahovei

Introducere Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având implicații pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic,...

Mixul de Marketing

CUVÂNT ÎNAINTE Dezvoltarea fără precedent a industriei turistice a impus perfecţionarea activităţii manageriale a întreprinderilor de turism în...

Stațiunea montană Sinaia

ARGUMENT Sinaia, una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania, se prezinta vizitatorului , cu un bogat trecut cultural si social....

Servicii de agrement și animație a stațiunii Sinaia

ARGUMENT Dezvoltare, succes, împlinire şi de ce nu, educaţie sunt cuvintele ,,magice” ale turismului. Localitatea Sinaia este dispusa sub forma...

Ai nevoie de altceva?