Sistemul de Asezari in Judetul Prahova

Extras din proiect Cum descarc?

Denumirea judetului Prahova, de la apa omonima isi afla explicatia in cuvantul vechi slav prah de la care avem romanescul praf; cealalta parte a denumirii ova inseamna vale. Este asadar o vale prafoasa sau cu nisip fin ca un praf, asa cum arata desigur valea Prahovei in zona de campie.
Prima mentiune documentara explicita a judetului Prahova apare in hrisovul lui Basarab cel Tanar Tepelus dat la Gherghita la 23 mart veleat 6990 iar de la Hristos 1482.
Spatial, judetul Prahova face parte din REGIUNEA DE DEZVOLTARE 3 SUDMUNTENIA, care impreuna cu judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita si Teleorman, ocupa o suprafata de 34.453 km2, respectiv 14,4 % din suprafata Romaniei si insumeaza o populatie de 3.380.516 locuitori (15,6 % din populatia tarii). Regiunea beneficiaza de resurse economice variate, ceea ce ii confera potential de dezvoltare a numeroase tipuri de activitate economico-sociala. Resursele economice cuprind in principal:
- Resurse naturale cu o complexitate deosebita, datorita varietatii reliefului si a conditiilor geologice. Acestea se distribuie diferentiat in teritoriu pe zone geografice
dupa cum urmeaza:
- zona de munte si deal cu mari suprafete ocupate de paduri: 19,7 % din suprafata regiunii;
- zona de deal cu resurse naturale ale subsolului (petrol, gaze naturale, carbune, minereuri radioactive si metalifere, sare, marne calcaroase, sulf, acumulari de gips, izvoare minerale etc.) si mari suprafete ocupate cu livezi, iar in unele bazine din Prahova si Arges cu vita de vie;
- zona de campie cu terenuri de mare fertilitate, favorabila dezvoltarii unei agriculturi intensive;
- resursele de apa cu rol important in dezvoltarea economiei si retelei de localitati, in teritoriu realizandu-se importante amenajari hidrotehnice cu utilizare energetica, aprovizionarea cu apa a populatiei si a altor folosinte.
- Unitatile locale active din industrie, constructii, transport, comert si alte servicii care situau, in anul 1997, regiunea pe locul 4 in tara;
- Infrastructura in cai de comunicatii dezvoltata, cu o retea de drumuri publice in
lungime de 11.083 km, din care 3.110 km modernizati (locul 2 pe tara) si retea de
cai ferate in lungime de 1.671 km (printre primele locuri din tara). Regiunea este
strabatuta de la nord la sud si de la est spre vest de axe majore de transport feroviar
si rutier, iar in extremitatea sudica de fluviul Dunarea, acestea constituind artere de
importanta europeana si incluse in viitoarele coridoare de transport si legaturi
regionale.
- Turismul, conditiile specifice ale teritoriului oferind posibilitati de dezvoltare
aproape a tuturor formelor de turism, dintre care se detaseaza zonele si complexele
turistice pentru sporturile de iarna, pescuitul si vanatoarea, vestigiile istorice,
monumentele si ansamblurile de arhitectura, agroturismul si turismul religios.
Conform Legii nr. 2/1968 cu privire la organizarea administrativ teritoriala a Romaniei si a modificarilor ulterioare, in principal Decretul nr. 38/1990, prin care comunele suburbane au trecut in categoria comunelor, judetul Prahova prezinta urmatoarea structura administrativa: 2 municipii, 12 orase si 86 de comune.
La recensamantul populatiei din 2002 au fost inregistrate fara populatie un numar de 4 localitati (Ulmi-Urlati, Cranguri-Baba Ana, Valea Oprii - Cornu, Plaietu - Maneciu) aceleasi de la recensamantul din 1992. In componenta unitatilor administrativ-teritoriale din judet intra urmatoarele tipuri de localitati:
Din aceasta analiza se poate vedea ca cele mai multe localitati sunt de tip rural, la o localitatea urbana revenind 32,6 sate, dar situandu-se sub media pe tara (50 sate / localitate urbana). Judetul Prahova se remarca prin numarul mare de orase situandu-se din acest punct de vedere pe locul intai pe tara.
Densitatea localitatilor rurale este de 8,56 sate la 100 kmp, mult peste media pe tara (5,47 sate / 100 kmp) si de 2,98 orase la 1.000 kmp, aproape de trei ori mai mare decat media pe tara (1,09 orase / 1.000 kmp).
Se constata predominanta categoriei de orase mici (85,8 % din numarul de orase) care siin cadrul teritoriului national constituie categoria predominanta. Din cauza faptului ca predomina orasele mici, marimea medie a orasului in judetul Prahova este de 30.000 locuitori, inferioara marimii medii a orasului in Romania (43.175 locuitori).
Marimea medie a unei comune, in ceea ce priveste numarul de locuitori este de 4.704 persoane, mai mare decat media pe tara (3.820 persoane), iar marimea medie a unui sat este de 1.010 persoane (784 persoane - media pe tara).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Asezari in Judetul Prahova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!