Sistemul Informatic Geografic

Extras din proiect Cum descarc?

Sistemul Informatic Geografic
Tehnologia sistemelor informationale geografice (GIS) este o tehnologie incontinua dezvoltare, un instrument computerizat pentru maparea si analizarea tuturor elementelor care exista pe glob si a evenimentelor care se petrec in lume. Tehnologia GIS
integreaza operatii obisnuite cu baze de date cum ar fi interogarea sau analiza statistica cu
avantajele unice oferite de harti pentru vizualizarea si analiza geografica pe baza datelor spatiale.
Sistemele informationale geografice permit crearea de harti, integrarea de informatii, vizualizarea de scenarii, rezolvarea problemelor complicate si dezvoltarea de
solutii efective intr-un mod nou, usor de utilizat. (Ghinita Gabriela)
Necesitatea Sistemelor Informatice Geografice
Dupa 1989, municipiile din Romania au inceput sa-si administreze intr-o masura tot mai mare teritoriul, iar problemele ridicate de tranzitie si reforma administratiei publice au necesitat resurse financiare peste posibilitatile proprii. Din aceasta cauza au avut prioritate problemele curente, iar proiectele de investitii in tehnologia informatiei pe termen mediu au avut de suferit. In plus, la mijlocul anilor '90, Sistemele Informatice Geografice erau un subiect complet nou pentru administratia locala din Romania iar beneficiile acestei tehnologii erau aproape necunoscute. (Mugurel Predeanu)
Multe dintre aspectele administrarii publice (sanatate, infrastructuri, planificare, dezvoltare, gestionarea dezastrelor, securitate, infractionalitate, protectia mediului, educatie, cultura, recreere) sau private (controlul resurselor si facilitatilor distribuite: transporturi, telecomunicatii, electricitate, petro-chimie, distributie, comercializare) implica date geospatiale, pentru care sistemele informatice asigura mijloace evoluate de gestionare. Informatiile geospatiale asigura deciziilor o perspectiva mai larga, facilitand totodata coordonarea la nivelul comunitatii sau al unitatii administrative (localitate, judet, tara, intreprindere, institutie). GIS-ul constituie abordarea moderna pentru inbunatatirea continua a serviciilor si deciziilor, si trebuie sa-l asimilam pentru a face fata tendintelor actuale de globalizare si eforturilor de integrare europeana. Abilitatea de a gestiona, corela, modela, prezice si disemina Informatie geografica face din GIS o unealta de analiza prin excelenta. Fascinatie si potenta ar fi cele doua senzatii pe care le confera si le merita in general GIS-ul. Semnificativ este si generalizarea paradigmei, pentru ca -iata- acum GIS inseamna si Geographic Information Science.
I. Definitii ale Sistemului Informatic Geografic
1. Sistem Informatic Geografic este o tehnologie bazata pe calculator pentru cartografierea si analiza entitatilor de pe suprafata terestra.
2. Un Sistem Informatic Geografic (GIS) este o reprezentare grafica, un fel de harta, computerizata, legata la o baza de date si care combina ,,straturi de harti", date grafice, cu diverse informatii despre un imobil. In functie de ,,straturile" care se combina, sunt disponibile anumite tipuri de informatii. De exemplu, se pot afla despre un imobil cine este proprietarul, retelele pe care constructia le are (apa, canal, gaz, curent electric, telefon, televiziune), materialul din care este construit imobilul, numarul de incaperi, suprafata, anul constructiei, nivelul de impozitare, traseele pe unde se poate ajunge la respectivul imobil, cea mai scurta ruta, statii de mijloace de transport in comun aflate in vecinatate etc. Si asta doar printr-o simpla apasare pe o tasta a calculatorului.
3. Un Sistem Informatic Geografic, prescurtat SIG sau GIS (Geographic Information System) este un ansamblu de persoane, echipamente, programe, metode si norme avand ca scop culegerea, validarea, stocarea, analiza si vizualizarea datelor geografice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Informatic Geografic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!