Somalia

Extras din proiect Cum descarc?

Model de involutie teritoriala
Studiu de caz : SOMALIA
Capitala-Mogadishu
Limba oficiala - somaleza
Suprafata 637.657 km 2 locul 43
Populatie - 2010- 9.331.000 locul 87
Densitate - 15.5 loc/km 2
PIB- 5,731 miliarde - 600$ cap locuitor locul 224
Moneda - Shilling
1. Caracteristici generale :
Somalia este o tara africana situata in Cornul Africii (Nord-estul Africii; sau Peninsula Somali) avand Golful Aden la nord si Oceanul Indian la est. Se invecineaza cu Etiopia la vest, cu Djibouti la nord-vest si cu Kenya la sud-vest. Somalia are cea mai lunga linie de coasta de pe continent, aproximativ 3025 km. Desi aflata la mai bine de 4500 de epicentru cutremurului din 26 decembrie 2004, cateva localitati de pe coasta Oceanului Indian din Somalia au fost afectate de tsunami. Peste 100 de persoane, in special pescari, au decedat. 
Somalia este una dintre cele mai sarace si mai instabile tari din lume.
Somalia este singura tara africana, in care o singura limba este vorbita de toata populatia, somaleza.
Somalia in prezent nu are capacitate de a se organiza ca stat cu parlament, guvern si justitie.
2. Relief
Peninsula Somalia este formata in mare parte din platouri calcaroase si gresii. In nordul extrem, de-a lungul Golfului Aden, se intinde campia Guban. Cel mai inalt varf este Shimbiris (2 416 m), situate in nordul tarii. 
3. Hidrografie
Raurile principale sunt : Jubba, Shabeelle ; aceste doua rauri sunt singurele rauri permanente din Somalia ; izvorasc din Etiopia
4. Clima
Climatul din Somalia este arid in nord-est si centru si semiarid in nord-vest si sud. In decursul unui an, aici se succed 4 anotimpuri. Primul sezon ploios se intinde intre aprilie si iunie, al doilea sezon ploios intre octombrie si decembrie. Fiecare este urmat de un sezon uscat (decembrie - martie ; iunie - septembrie). In partea nordica precipitatiile medii anuale nu depasesc 100 mm, iar in sud 200-300 mm. Temperatura medie anuala este de 38?, iar in nord temperatura depaseste 45?, in timp ce iarna scade pana la punctul de inghet. 
5. Economie
De la inceputul anilor 1990, economia somaleza a fost stopata de razboiul civil. Dezvoltarea economica este, in principiu, datorata ajutorul international ce insumeaza aproximativ 60% din PIB.
Somalia a ocupat primul loc in topul 10 cele mai sarace natiuni de pe pamant. Aproximativ 3 din 10 milioane de somalezi au nevoie de asistenta umanitara intr-o tara in care este stapana anarhia. In Somalia se afla mai multe grupari islamice de teroristi, iar Al-Qaeda se simte in largul ei in aceasta tara in care guvernul se lupta sa detina controlul macar asupra capitalei - Mogadishu. 
In 2001, Somalia a fost situata pe ultimul loc in ceea ce priveste indicele de dezvoltare umana - ID 0.260. 
Tinand cont de faptul ca salariile in Somalia sunt foarte mici, aproape fiecare familie este direct sau indirect implicata in schimburile de troc.
Resursele Somaliei sunt destul de sarace, singurele resurse existente fiind uraniul, bauxite, cuprul, petrolul, sarea, bananele, animale domestice, tamaie, smirna, si peste. Principalele tari cu care Somalia are schimburi economice sunt Djibouti 30.3%, Kenya 7.9%, India 7.7%, US 6.2%, Oman 5.8%, Yemen 4.9% (2008).
Aproximativ 80% din populatie este ori nomada, ori seminomada, ocupandu-se de cresterea camilelor, caprelor, oilor si a bovinelor.
In ceea ce priveste agricultura, este sectorul cel mai bine dezvoltat al economiei; in Somalia cele mai valoroase resurse sunt pasunile, care exista in cea mai mare parte a tarii. Agricultura este impartita in trei sectoare : pastoritul nomad, care este practicat in afara arealelor cultivate, al doilea sector este cel al pastoritului traditional practicat de micii fermieri, iar al treilea sector il reprezinta pastoritul la scara larga. Terenul arabil este reprezentat in proportie de doar 1,64%.
In Somalia starea transporturilor este precara, aici neexistand nicio autostrada. Aceasta tara detine doar 2900 km de drumuri asfaltate, iar in zonele rurale, in sezonul ploios, nu se poate ajunge de foarte multe ori, nici macar cu motocicleta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somalia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!