Somalia

Extras din proiect Cum descarc?

Model de involuţie teritorială
Studiu de caz : SOMALIA
Capitala-Mogadishu
Limba oficială - somaleză
Suprafaţă 637.657 km 2 locul 43
Populatie - 2010- 9.331.000 locul 87
Densitate - 15.5 loc/km 2
PIB- 5,731 miliarde - 600$ cap locuitor locul 224
Moneda - Shilling
1. Caracteristici generale :
Somalia este o țară africană situată în Cornul Africii (Nord-estul Africii; sau Peninsula Somali) având Golful Aden la nord și Oceanul Indian la est. Se învecinează cu Etiopia la vest, cu Djibouti la nord-vest și cu Kenya la sud-vest. Somalia are cea mai lungă linie de coastă de pe continent, aproximativ 3025 km. Deşi aflată la mai bine de 4500 de epicentru cutremurului din 26 decembrie 2004, câteva localităţi de pe coasta Oceanului Indian din Somalia au fost afectate de tsunami. Peste 100 de persoane, în special pescari, au decedat. 
Somalia este una dintre cele mai sărace şi mai instabile tari din lume.
Somalia este singura țară africană, în care o singură limbă este vorbită de toată populația, somaleză.
Somalia în prezent nu are capacitate de a se organiza ca stat cu parlament, guvern și justiție.
2. Relief
Peninsula Somalia este formată în mare parte din platouri calcaroase şi greşii. În nordul extrem, de-a lungul Golfului Aden, se întinde câmpia Guban. Cel mai înalt vârf este Shimbiris (2 416 m), situate în nordul ţării. 
3. Hidrografie
Râurile principale sunt : Jubba, Shabeelle ; aceste două râuri sunt singurele râuri permanente din Somalia ; izvorăsc din Etiopia
4. Clima
Climatul din Somalia este arid în nord-est şi centru şi semiarid în nord-vest şi sud. În decursul unui an, aici se succed 4 anotimpuri. Primul sezon ploios se întinde intre aprilie şi iunie, al doilea sezon ploios intre octombrie şi decembrie. Fiecare este urmat de un sezon uscat (decembrie – martie ; iunie - septembrie). În partea nordică precipitaţiile medii anuale nu depăşesc 100 mm, iar în sud 200-300 mm. Temperatura medie anuală este de 38°, iar în nord temperatura depăşeşte 45°, în timp ce iarna scade până la punctul de îngheţ. 
5. Economie
De la începutul anilor 1990, economia somaleză a fost stopată de războiul civil. Dezvoltarea economică este, în principiu, datorată ajutorul internaţional ce însumează aproximativ 60% din PIB.
Somalia a ocupat primul loc în topul 10 cele mai sărace naţiuni de pe pământ. Aproximativ 3 din 10 milioane de somalezi au nevoie de asistenta umanitară într-o ţară în care este stăpână anarhia. În Somalia se afla mai multe grupări islamice de terorişti, iar Al-Qaeda se simte în largul ei în această tară în care guvernul se lupta să deţină controlul măcar asupra capitalei - Mogadishu. 
În 2001, Somalia a fost situată pe ultimul loc în ceea ce priveşte indicele de dezvoltare umana - ID 0.260. 
Ţinând cont de faptul că salariile în Somalia sunt foarte mici, aproape fiecare familie este direct sau indirect implicată în schimburile de troc.
Resursele Somaliei sunt destul de sărace, singurele resurse existente fiind uraniul, bauxite, cuprul, petrolul, sarea, bananele, animale domestice, tămâie, smirna, şi peşte. Principalele tari cu care Somalia are schimburi economice sunt Djibouti 30.3%, Kenya 7.9%, India 7.7%, US 6.2%, Oman 5.8%, Yemen 4.9% (2008).
Aproximativ 80% din populaţie este ori nomada, ori seminomadă, ocupându-se de creşterea cămilelor, caprelor, oilor şi a bovinelor.
În ceea ce priveşte agricultura, este sectorul cel mai bine dezvoltat al economiei; în Somalia cele mai valoroase resurse sunt păşunile, care exista în cea mai mare parte a ţării. Agricultura este împărţită în trei sectoare : păstoritul nomad, care este practicat în afara arealelor cultivate, al doilea sector este cel al păstoritului tradiţional practicat de micii fermieri, iar al treilea sector îl reprezintă păstoritul la scară largă. Terenul arabil este reprezentat în proporţie de doar 1,64%.
În Somalia starea transporturilor este precară, aici neexistând nicio autostradă. Aceasta ţară deţine doar 2900 km de drumuri asfaltate, iar în zonele rurale, în sezonul ploios, nu se poate ajunge de foarte multe ori, nici măcar cu motocicleta.


Fisiere în arhivă (1):

  • Somalia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!