Studiul Fizico-Geografic al Municipiului Focsani

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere. 3
2. Istoricul cercetarilor geografice. 4
3. Asezarea geografica si limitele. 9
4. Geologia . 11
5. Relieful . 15
6. Clima. 16
7. Hidrografia. 18
8. Vegetatia si fauna. 20
9. Solurile. 22
10. Ariile naturale protejate. 23
11. Zone de risc. 25
12. Concluziile. 27
13. Bibliografia. 28
Anexe. 29


Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Scopul lucrarii este cercetarea Municipiului Focsani, in special din punct de vedere fizico-geografic.
Municipiul Focsani este centru industrial si social cultural al judetului si unul dintre puternicele centre industriale ale tarii; este un important nod de comunicatie rutiera si feroviara, detinand si functia de centru coordonator politico-administrativ si cultural al judetului Vrancea.
Municipiul Focsani este amplasat intr-o zona geografica deosebit de favorabila schimburilor economice. Zonificarea functional-spatiala, sub aspectul politicilor publice de amenajare-dezvoltare, incadreaza municipiul Focsani in partea central-sudica a judetului Vrancea. Din punct de vedere a calitatii mediului inconjurator, municipiul Focsani nu are surse de poluare care sa creeze probleme majore si nici zone cu suprafete afectate de procese naturale distructive.
Municipiul Focsani se afla la intersectia cailor de comunicatie rutiera si feroviara europene, fiind strabatut de coridorul feroviar nr. 9 (Helsinki - Moscova - Chisinau - Bucuresti - Plodviv) si poate beneficia de propunerea de extindere a coridorului rutier nr. 1 (Talin - Varsovia - Cernauti - Bucuresti).
Fig. 1. - Harta Judetului Vrancea 
2. ISTORICUL CERCETARILOR GEOGRAFICE
Prin caracteristicile deosebite ale cadrului natural si social, regiunea Vrancei, s-a aflat in atentia a numerosi oameni de stiinta si cultura inca din cele mai vechi timpuri, evidentiind frumusetea acestor locuri si profunzimea sufleteasca a oamenilor din tinutul Vrancei, a constituit si in perioada contemporana, un permanent subiect de studiu pentru studenti sau cercetatori experimentati, care s-a materializat intrun bogat volum de informatii, publicate fie sub forma unor articole cu referire la diferite unitati geografice din cadrul judetului Vrancea, fie in lucrari cu caracter general.
Inca din secolul trecut, dar mai ales in secolul nostru, aceasta zona a fost studiata de oameni de stiinta din diverse domenii (geologi, geografi, istorici, etnografi s.a.). Rezultatele cercetarilor efectuate de acestia s-au materializat in lucrari cu o tematica foarte variata care ofera informatii bogate despre elementele cadrului natural si socialeconomic.
Printre primele informatii asupra unor elemente de geografie fizica si umana de pe teritoriul Vrancei, sunt cele cuprinse in scrierea lui Miron Costin ,,Cronica Tarilor Moldovei si Munteniei", (1677) si in cea a lui Dimitrie Cantemir "Descriptio Moldavae", redactata se pare in 1716, in care, autorul arata ca "in Muntele Vrancea, in Tinutul Putnei se afla pasune buna", variatia cadrului natural din bazinul Putnei fiind vestita.
In a doua jumatate a secolului XIX (1869) Ion Ionescu de la Brad, oferea date asupra fizionomiei regiunii si proceselor de modelare a acesteia, in lucrarea sa "Agricultura romana din judeciu Putna". 
Monumentul ridicat in fata scolii din Soveja, aminteste de profesorul universitar Simion Mehedinti (1868-1962), fiul acestor plaiuri, intemeietorul geografiei moderne romanesti.
Primele descrieri geografice ale regiunii, din secolul XX, apartin lui Emm. de Martone si se refera la evolutia retelei hidrografice, la nivele de eroziune si la terasele ce insotesc vaile ce strabat regiunea.
Ca urmare a complexitatii sale litologice, structurale si tectonice, regiunea de la Curbura Carpatilor s-a aflat in atentia a numerosi geologi.
In domeniul geologiei cercetari importante in aceasta regiune, au realizat I. Dumitrescu (1936), Mutihac V., Ionesi L. (1975), care semnaleaza prezenta flisului carpatic ce se "suprapune" peste zona miopliocena corespunzand, in general, contactului Carpati - Subcarpati. In 1973, H. Grumazescu studiaza Subcarpatii dintre Calnau si Susita, din punct de vedere geomorfologic.
O analiza complexa a seismicitatii, fenomen caracteristic acestei zone, este inclusa in lucrarea de data recenta (1985) "Cutremurele din Vrancea", in cadrul stiintific si tehnologic, semnata de Constantinescu L. si Enescu D.
Primele referiri asupra reliefului sunt prezente in lucrarile lui Emm. de Martonne si G. Valsan, la care se adauga rezultatul investigatiilor efectuate de St. Mateescu (1927, 1930), care, desi geolog, este preocupat de aspecte privind relieful si in special de cele de ordin geomorfologic. De asemenea, un studiu deosebit de important, cu privire la hazardele naturale din Carpatii si Subcarpasii dintre Trotus si Teleajen, a fost realizat in anul 2005, de catre D. Balteanu si colaboratori, lucrare de referinsa in ceea ce priveste impactul fenomenelor de risc asupra spatiului rural din acest sector, in care se incadreaza si judetul Vrancea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Fizico-Geografic al Municipiului Focsani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!