Surse alternative sau neconvenționale ale energiei

Cuprins proiect

1.Introducere 2
2. Pot sursele alternative de energie sa salveze lumea? 3
3. Surse de energie neconventionala 6
3.1. HIDROENERGIA 6
◊ Energia hidraulica 6
◊ Energia termică a mărilor şi a oceanelor 7
◊ Energia din hidrogen 7
3.2. ENERGIA SOLARA 9
3.3. ENERGIA EOLIANA 12
3.4. ENERGIA GEOTERMALA 15
Utilizarea directa 16
3.5. ENERGIA DIN BIOMASA 18
3.6. ENERGIA DIN LEMN 21
4. Romania si piata europeana de energie 22
4.1.Definirea contextului actual al pietei energetice europene.22
4.2.Sectorul energetic in Romania.23 
4.3.Romania si sursele regenerabile de energie.24
4.4.Viitorul pietei energetice.24
Concluzii 25
Bibliografie 26


Extras din proiect

1.Introducere
În ultimul secol, folosirea energiei din combustibili fosili (petrol, gaz, cabuni: prin ardere), a avut efecte dezastruoase asupra mediului, mai mari decat orice activitate umana din istorie: acumularea de gaze nocive în atmosfera, ceea ce a declansat procese (poate ireversibile), precum: subtierea stratului de ozon, încalzirea globala, etc.De aceea, utilizarea unor surse alternative de energie, devine tot mai importanta pentru lumea de azi. Aceste surse, precum: soarele vantul,valurile, practic nu se consuma si se numesc: energii regenerabile. Produc emisii mult mai putine, reduc poluarea chimica, termica, radioactiva si sunt disponibile, teoretic oriunde pe Glob. Mai sunt cunoscute si ca surse alternative sau neconventionale. 
Perspectiva epuizarii într-un viitor nu prea îndepartat al combustibililor fosili
si nesolutionarea depozitarii deseurilor radioactive a îndreptat atentia oamenilor
de stiinta si asupra unor resurse energetice neconventionale, cunoscute într-o acceptiune
mai larga ca „resurse regenerabile”. Dintre acestea mentionam: hidroenergia (energia hidraulica, energia termica a marilor si a oceanelor si energia din hidrogen), energia eoliana, energia solara, energia geotermala si energia din biomasa.
Aceste resurse energetice mai sunt cunoscute şi sub numele de ”energie verde”, acesta fiind un termen care se referă la surse de energie regenerabila şi nepoluantă. Electricitatea generată din surse regenerabile devine din ce în mai disponibilă. Prin alegerea unor astfel de surse de energie regenerabila consumatorii pot susţine dezvoltarea unor energii curate care vor reduce impactul asupra mediului asociat generării energiei convenţionale şi vor creşte independenţa energetică. 
2. Pot sursele alternative de energie sa salveze lumea? 
Lumea incepe sa se orienteze spre alternative la petrol, carbune si gaze naturale si gaseste atragatoare sursele neconventionale de energie, precum biocombustibilii, energia solara si nucleara. La o prima vedere, acestea ar putea parea solutia perfecta la criza petrolului. Numai ca nu sunt. 
Publicatia Foreign Policy demonteaza sapte mituri privind beneficiile energiei alternative. 
1. "Trebuie sa facem tot posibilul pentru a promova energia alternativa"
Este limpede ca status quo-ul nu mai poate fi pastrat mult timp, iar combustibilii fosili dau peste cap clima. Oamenii de stiinta sustin ca emisiile poluante trebuie reduse cu peste 25% pana in 2020 si peste 80% pana in 2050.
Insa chiar daca ar trebui sa ne straduim sa ne rupem de dependenta de petrol, nu avem cum sa facem tot posibilul - sunt presiuni financiare, politice si tehnice. Solutiile cele mai bune vor fi cele care propun cele mai mari reduceri la cele mai mici costuri, in cel mai scurt timp. 
Masinile alimentate cu hidrogen, fuziunea la rece si alte tehnologii speculative "suna bine", insa pot duce la cheltuirea unor resurse valoroase care ar putea fi folosite pentru idei mai eficiente.


Fisiere în arhivă (1):

  • Surse Alternative sau Neconventionale ale Energiei.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!