Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 3 fișiere: doc, pps, xls
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 2472
Mărime: 3.57MB (arhivat)
Publicat de: Emil Tudorache
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Zoia Prefac

Extras din proiect

Prelucrarea datelor rezultate în urma observatiilor si masuratorilor efectuate la statiile meteorologice se realizeaza dupa o metodica ce presupune folosirea unor procedee de calcul statistic si a unor tehnici de prezentare a rezultatelor de asa natura încât sa scoata în evidenta aspectele esentiale cu privire la regimul multianual al vremii, pentru zona în care s-au facut determinarile.

Aprecierea valorilor si interpretarea rezultatelor trebuie sa se faca în baza legilor generale ce descriu procesele si fenomenele meteorologice din atmosfera, dar si în functie de caracteristicile suprafetei active si de actiunea omului asupra mediului.

Pentru lucrarea de fata, volumul de date provine din masuratorile instrumentale si observatiile vizuale efectuate la statiile meteorologice Ploiesti, Campina, Sinaia în perioada 1 ianuarie 1981  31 decembrie 2000, înscrise în tabelele lunare TM 1. Acest tip de tabel contine, în mod concentrat, datele privitoare la complexul de observatii si masuratori efectuate la statii asupra principalelor elemente meteorologice si fenomene atmosferice.

Temperatura aerului

Temperatura aerului este un element meteorologic de baza în caracterizarea conditiilor climatice dintr-o anumita regiune. De aceea, intr-un studiu climatologic, analizei regimului termic trebuie sa i se acorde o atentie deosebita.

Datorita faptului ca valorile temperaturii aerului influenteaza un numar mare de procese din atmosfera, pe lânga importanta teoretica, analiza regimului termic are si o importanta practica, deloc de neglijat. Evaporatia si înghetul, contractarea sau dilatarea sunt doar câteva din fenomenele strâns legate de variatiile temperaturii.

Diferenta de nivel de peste 2400 m intre Vf. Omu, cel mai inalt punct din judetul Prahova, si cel mai coborat punct din campie, ca si dispunerea reliefului in amfiteatru, fac ca elementele climei sa difere destul de mult atat pe verticala si cat si pe orizontala.

Temperatura medie anuala

Temperatura medie anuala a aerului pentru zona judetului Prahova, asa cum rezulta din prelucrarea datelor inregistrate pentru un sir indelungat de observatii (din 1896 pana in prezent) variaza intre mai putin de -2°C in regiunea celor mai mari inaltimi din Bucegi si peste 10°C in zona de campie, de unde rezulta o amplitudine de circa 13°. Intre aceste extreme temperatura medie anuala are valori intermediare, in functie de altitudinea reliefului. Astfel, in muntii cu inaltime mijlocie ea este de 2- 4°C. Trebuie mentionat insa ca pe vai temperaturile sunt mai ridicate cu 1- 2° fata de cele de pe culmi.

Variabilitatea temperaturii medii anuale. Situat în partea central- sudica a tarii, pe teriotoriul judetului Prahova se resimt majoritatea influentelor climatice ce actioneaza asupra teritoriului României. Permanenta invazie, când a aerului cald, când a celui rece, face ca temperatura aerului sa oscileze continuu de la un an la altul. Pe perioada studiata, numarul anilor calzi si reci este aproximativ egal. Se remarca totusi o grupare si o periodicitate a lor. Rare sunt cazurile când dupa un an rece urmeaza unul cald. Astfel, anii 1981, 1982, 1983, 1986, 1987, 1988, 1990, 1991, 1992, 1995 si 1997 sunt ani calzi, avand temperaturile medii anuale mai mari decat valoarea medie multianuala, iar anii 1984, 1985, 1989, 1993, 1994, 1996, 1998, 1999 si 2000 sunt ani reci, cu temperaturi medii anuale mai mici decat valoarea medie multianuala.

Preview document

Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor - Pagina 1
Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor - Pagina 2
Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor - Pagina 3
Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor - Pagina 4
Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor - Pagina 5
Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor - Pagina 6
Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor - Pagina 7
Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor - Pagina 8
Temperaturi extreme în județul Prahova și consecințele lor - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Temperaturi Extreme in Judetul Prahova si Consecintele lor.doc
  • Temperaturi Extreme in Judetul Prahova si Consecintele lor.pps
  • Temperaturile lunare si anuale in perioada 1990- 2000.xls

Ai nevoie de altceva?