Unitati Geografice Importante din Europa - Germania

Extras din proiect Cum descarc?

OBIECTIVE :
Cunoasterea sub toate aspectele a uneia din cele mai puternice tari ale lumii cu domenii de referinta fie in structurile economiei, fie strategia dezvoltarii sau in prefaceri, innoiri ce privesc laturi ale suprastructurii.
REZUMAT :
Germania reprezinta o sinteza a peisajelor din centrul Europei, cu o organizare urbana complexa, o puternica industrie si o agricultura care satisface in cea mai mare masura cerintele populatiei.
Cadrul natural. 
Intre tarile europene situate la aceeasi latitudine Germania are cel mai variat cadru fizico-geografic. Cuprinde unitati si subunitati foarte vechi din punct de vedere genetic dar si foarte noi, apoi unitati joase de campie situate sub nivelul marii si unitati alpine care depasesc 2.900 m. Pe aceasta structura se suprapun diferentiat, resursele naturale, gradul de concentrare al populatiei, ansamblul activitatilor economice.
De la nord catre sud in Germania se deosebesc urmatoarele trei regiuni fizico-geografice: regiunea campiilor si colinelor din nord; regiunea podisurilor si culmilor hercinice in partea centrala si regiunea piemontana, colinara si alpina a Bavariei in sud. Regiunea nordica a Germaniei se desfasoara intre litoralul Marii Nordului si al Marii Baltice in nord, regiunea hercinica in sud, granitele cu Polonia si Olanda in est si Vest.
Relieful campiilor si colinelor s-a format pe o cuvertura al carui fundament apartine structurilor caledonice si hercinice, iar cea superficiala este formata din nisipuri, argile, pietrisuri glaciare, fluvioglaciare, fluviatile si lacustre.
Se intalnesc campii de tip marsche mlastinoase si lacustre mai ales in regiunea landului Schleswig-Holstein din care unele situate sub nivelul marii. Al doilea tip este cel al campiilor-poldere rezultate prin drenarea si ,,uscarea" marschelor transformate ca si in Olanda in terenuri agricole, iar al treilea este cel al campiilor presarate cu coline morenaice ale caror altitudini trec de 200 m (ex. Campia Luneburg). In lungul Rhinului inferior se afla o campie joasa cu dezvoltare tentaculara destul de productiva.
In totalitate zona nordica este traversata pe directia est-vest de culoare glaciare largi (urstromtaler) modelate apoi de reteaua de ape printre care: Warthe, Elba, Oder, Peene, Spree.
In campiile situate spre sudul regiuni calota glaciara nu a actionat decat in fazele timpurii, morfologia acestora inregistrand indeosebi modelari periglaciare.
Vorbind de urmele modelarii glaciare ele sunt prezente, alaturi de morene si vai, prin blocuri eratice, lacuri, turbarii, toate acestea apartinand fazelor glaciare si interglaciare Elster (cea mai extinsa), Saale si Vistula. Asupra formelor de relief glaciare a actionat apoi vantul transportand cantitati importante de nisip pe care l-a depus sub forma de dune mai ales pe malul estic al unor rauri cum sunt: Oderul mijlociu, Wartha.
O accentuata complexitate o inregistreaza bazinul Marii Nordului inclusiv litoralul definitivat in urma ultimelor transgresiuni. Odata cu Evul Mediu in cordonul litoral existent marea creeaza importante rupturi prin care patrunde si da nastere insulelor Frisice si Golfurilor Ijssel, Dolart, Jade, Elba.
Alaturi de tarmul cu watt (relief jos cu insule si stramtori) si cel cu cordoane (nebrung) care au barat golfuri transformandu-le partial in lagune, cu dune, cu mici faleze si cu insule ca in regiunea estica a peninsulei Jutlanta (Danemarca) apare, de data aceasta legat in cea mai mare parte de maree, tarmul cu estuare (Ems, Elba, Wesser).
Ca si litoralul Marii Nordului si cel al Marii Baltice s-a definitivat in holocen. Tarmul Marii Nordului in holocen a cunoscut o miscare de lasare iar cel al Marii Baltice de ridicare fenomen prezent si astazi dar mult diferentiat.
Campiile sunt presarate cu coline reprezentand in cea mai mare parte valuri morenaice. Ele se desfasoara pe aliniamente diferite pastrand directia generala vest-est. Printre acestea se numara: Colinele Baltice, Colinele Flaming, Colinele Lausitz situate in sudul regiunii Berlin, Colinele Borde la vest de Magdeburg, Colinele Elm (322 m) din sudul orasului Helmstedt.
Podisurile si culmile muntoase hercinice (Germania Centrala). Constituie un mozaic morfologic si petrografic nelipsind inaltimile ce trec de 1000 m (Muntii Padurea Neagra, 1.495 m) dar si podisurile de 500-600 m separate prin largi culoare de vale. 
- Muntii Padurea Neagra (1.495 m) reprezinta un horst tipic cu profil asimetric. Sunt formati din sisturi cristaline acoperite in est de o cuvertura sedimentara monoclinala in care reteaua de ape a format cueste, largi suprafete structurale si depresiuni.
- Masivul Sistos Rhenan, o importanta constructie hercinica se situeaza de o parte si de alta a Rhinului avand pe partea dreapta podisurile Taunus (880 m); Westerwald (657 m); Sauerland (841 m), iar pe cea stanga Hunsruck (816 m), Eifel (746 m). Aceste podisuri si culmi joase sunt separate de catre culoare de vale (grabene) si depresiuni, prin care se indreapta afluenti ai Rhinului (Meuse, Mosselle, Sieg, Lahn). Cel mai important este insasi culoarul Rhinului iar dintre depresiuni, Coblenz.
- Podisul Franconiei, o alta unitate morfologica inglobeaza: Colinele Neckar (300 m), podisul Odenwald (626 m), Masivul vulcanic Rhon (950 m), Jura Suaba (1015 m), Jura Franconiana. Aceste ultime doua culmi fac parte din Cuveta Germaniei de Sud cu fundament hercinic si cuvertura mezozoica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Unitati Geografice Importante din Europa - Germania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!