Universul și sistemul solar

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Introducere 3
II. Istoricul cercetarilor in domeniu 3
III. Consideratii generale 4
IV. Planetele telurice(interioare) 5
1. Mercur 6
2. Venus 7
3. Pamantul(Terra) 8
4. Marte 9
V. Gigantii gazosi (planetele exterioare) 10
1. Jupiter 11
2. Saturn 12
3. Uranus 13
4. Neptun 14
VI. Soarele 15
VII. Luna 17
VIII. Cometele 18
IX. Asteroizii 19
X. Meteoritii 20
XI. Concluzii 21
XII. Bibliografie 22


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Fara indoiala, intr-un univers in care vorbim despre sisteme stelare si solare, planete si exoplanete, cel mai vechi si cel mai cunoscut sistem este cel solar. Sistemul Solar a fost, este si va fi un subiect care a creat controverse in randul tuturor generatiilor, care a creat intrebari fara raspuns si o gama foarte larga de teorii asupra acestuia. 
Cunoasterea detaliata asupra structurii Sistemului Solar permite intelegerea originii si evolutiei acestui sistem. Aceasta problema este o parte a incertiudinii teoriei genezei si evolutiei Universului. Suntem atat de mici incat nu cunoastem decat 1% din tot ce inseamna UNIVERS.
Istoricul cercetarilor in domeniu
,,Ideile actuale asupra miscarii corpurilor dateaza de la Galilei si Newton. Inaintea lor oamenii il credeau pe Aristotel. Traditia aristoteliana considera ca toate legile care guverneaza Universul pot fi elaborate doar prin gandire pura: nu era necesar sa se verifice prin observatie. Astfel, nimeni pana la Galilei nu s-a deranjat sa vada daca intr-adevar corpurile cu greutati diferite cad cu viteze diferite. Se spune ca Galilei a demonstrat ca parerea lui Aristotel era falsa, lasand sa cada greutati din turnul inclinat din Pisa.'' (STEPHEN W. HAWKING, Scurta istorie a timpului)
Inventarea telescopului de catre Galileo Galilei, in anul 1609, a fost importantul pas in descoperirea planetelor si satelitilor noi. Printre descoperirile facute de Galilei in aceasta perioada se numara: craterele de pe luna, petele solare de pe Soare, patru dintre sateliti lui Jupiter care orbiteaza in jurul acestuia. Christiaan Huygens a continuat cu descoperirea lui Titan, satelitul lui Saturn si formei inelelor acestuia.
Domenico Cassini a descoperit mai tarziu inca patru sateliti a lui Saturn. Edmond Halley a realizat in 1705 ca planetele orbiteaza in jurul Soarelui. In aceasta perioada a aparut pentru prima data termenul de Sistem Solar.
In anul 1781 William Herschel a descoperit prima planeta, Uranus. Giuseppe Piazzi a descoperit planeta Ceres in 1801, fiind considerata mai tarziu un asteroid. Frederich Bunsen si Gustav Kirchoff au descoperit ca Soarele are in compozitie unele elemente existente pe Pamant, astfel ca se stabileste o legatura fizicaintre Pamant si Soare.
Parintele Angelo Secchi a realizat ca Soarele este o stea prin comparatia sa cu alte stele, obiectiv care a condus la ipoteza ca alte stele ar putea avea sisteme proprii. Descoperirea lui Pluto a fost efectuata de catre Clyde Tombaugh in 1930, insa s-a dovedit a fi prea mic pentru a crea perturbante orbitale planetelor existente. 
In 1992 a fost descoperita prima dovada a existentei unui alt sistem planetar decat cel al nostru. Trei ani mai tarziu a fost descoperita prima planeta extrasolara in jurul Pegasi B, care orbita in jurul altei stele asemanatoare Soarelui, astfel ca din 2015 au fost descoperite 1181 de alte sisteme solare. In acelasii an s-a descoperit centura de asteroizi Kuiper. 
Consideratii generale
Soarele si multimea corpurilor care graviteaza in jurul sau formeaza Sistemul Solar. Sistemul solar este situat intr-unul din bratele exterioare ale galaxiei noastre, numita si Calea Lactee. Galaxia noastra este formata din aproximativ 200 de miliarde de stele, impreuna cu planetele lor si peste 1000 de nebuloase. Masa intregii galaxii, Calea Lactee este de aproximativ 750-1000 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui, iar diametrul este de aproximativ 100.000 de ani lumina. Sistemul Solar este situat intr-o regiune cu densitate relativ mica. Acesta se compune din Soare (centrul dinamic al sistemului continand 99,86% din masa sistemului, si sursa principala de energie, lumina si caldura), 8 planete, 44 sateliti naturali ai planetelor, peste 1800 de asteroizi, peste 600 de comete, o multime de corpuri meteoritice de dimensiuni foarte variate si materia interplanetara(gaz si praf), ocupand un spatiu in jurul Soarelui cu o raza de 2 a.l.
Planetele se misca in sens direct in jurul Soarelui, pe orbite eliptice, avand planele apropiate de planul eclipticii si se rotesc in sens direct in jurul axelor proprii, cu exceptia planetelor Venus si Uranus, care se rotesc in sens retrograd.
Din punct de vedere al structurii planetelor, Sistemul Solar este alcatuit din: Sistemul Solar interior( planetele telurice) si Sistemul Solar exterior(gigantii gazosi).


Fisiere în arhivă (2):

  • Universul si sistemul solar.docx
  • Universul si sistemul solar.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Arrol, W., Jacobi, R., Paneth, F.(1942), Meteorites and the age of the solar system, Nature
-  Borcia, M.C.(2010), Marele mister al marelui univers-intre realitate si fantezie, Editura Printech, 88 de pagini, ISBN 978-606-521-500-9
-  Comins, N.F., Kaufmann, W.J.(2002), Discovering the Universe, 6th edition
-  Dicke, R. H., Peebles, P.J.E.(1964), Evolution of the Solar System and the Expansion of the Universe, Physical Review Letters, issue 15, volume 12
-  Freeman, W.H.(1988), Astrophysics, cosmology and astronomy, New York, issue 19, volume 19
-  Hawking, S.W.(2001), Scurta istorie a timpului-De la Big Bang la gaurile negre, Editura Humanitas Bucuresti, 270 de pagini, ISBN 973-50-0164-0
-  Huang, S.(1959), Ocurrencce of life in the Universe, American Scientist, issue 3, volume 47
-  Miles, L., Smith, A.(1993), Carte completa despre astronomie si spatiu, Editura Aquila, 95 de pagini, ISBN 973-9319-57-2
-  Toma, E.(1978), Prin sistemul solar, Editura Stiintifica si Enciclopedica, 150 de pagini, 
-  Universul-Terra, planetele, stelele, galaxiile, Editura Rao, 80 de pagini, ISBN 973-8175-49-6
- ** https://sistemolar.weebly.com/sistemul-solar-interior.html 
- **https://www.astro-urseanu.ro/index.html
- **http://www.qdidactic.com/didactica-scoala/geografie/astronomie/ison-o-simpla-cometa-sau-mai-mult523.php
- **https://descoperauniversul.ro/sistemul-solar-descopera-universul/
- **http://www.infoastronomy.com/sistemsolar.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!