Variatia Metalelor Grele

Extras din proiect Cum descarc?

I.Introducere
Numele de Cluj provine cel mai probabil din latinescul Castrum Clus, folosit pentru prima data in secolul XII pentru a numi cetatea orasului medieval din acest loc. Cuvantul Clus inseamna "inchis" in latina si se refera la dealurile care inconjoara orasul. O alta teorie acceptata este cea a provenientei numelui din germanul Klaus sau din cuvantul Klause (insemnand trecatoare intre munti sau din eclusa, stavilar, baraj), (fig 1).
Orasul Cluj Napoca este inima judetului Cluj, situat in centrul Transilvaniei, in zona central-vestica Romaiei. In mare parte este inconjurat de munti cum ar fi: Muntii Apuseni, Platoul Somesan si Campia Transilvaniei, ca unitate geografica fiind situat in depresiune. Orasul Cluj Napoca este strabatut de riul Somesul Mic, iar principalele ape din judet sunt: Somesul Mic, Crisul Repede si Ariesul (fig 2).
Clima si relief
Clima in judetul Cluj este temperat-continentala, caracteristica zonelor vestice si nord-vestice ale Romaniei. Municipiul Cluj-Napoca este situat in zona centrala a Transilvaniei, avand o suprafata de 179,5 km2. Situat in zona de legatura dintre Muntii Apuseni, Podisul Somesan si Campia Transilvaniei, orasul este plasat la intersectia paralelei 46? 46' N cu meridianul 23? 36' E. Se intinde pe vaile raurilor Somesul Mic si Nadas, si prin anumite prelungiri pe vaile secundare ale Popestiului, Chintaului, Borhanciului si Popii.
Spre sud-est ocupa spatiul terasei superioare de pe versantul nordic al dealului Feleac, fiind inconjurat pe trei parti de dealuri si coline cu inaltimi intre 500 si 825 metri. La sud orasul este strajuit de Dealul Feleac, cu altitidinea maxima de 825 m, in varful Magura Salicei. La est, in continuarea orasului se intinde Campia Somesana, iar la nordul orasului se afla dealurile Clujului, cu piscuri ca Varful Lombului (684 m), Varful Dealul Melcului (617 m), Techintau (633 m). Inspre vest se afla o suita de dealuri, cum ar fi Dealul Hoia (506 m), Dealul Garbaului (570 m), s.a. Odinioara in afara orasului, acum in interior insa, se afla dealul Calvaria si dealul Cetatuia.
Prin municipiul Cluj-Napoca trec raurile Somesul Mic si Nadas, paraurile Paraul Tiganilor, Canalul Morilor, Paraul Popesti, Paraul Nadasel, Paraul Chintenilor, Paraul Becas, Paraul Muratorii. Zona din jurul orasului este in mare parte acoperita cu paduri si ierburi. Pot fi gasite plante rare cum ar fi papucul doamnei, stanjenelul, capsunica, serparita s.a. Exista doua rezervatii botanice cunoscute - Fanatele Clujului si Rezervatia Valea Morii.
Diversificata cu specii cum ar fi porcul mistret, bursucul, vulpea, iepurii, veveritele. In rezervatia Fanatele Clujului traiesc exemplare de vipera de fanata, o specie destul de rara. O flora foarte bogata se gaseste si in interiorul orasului la Gradina Botanica, loc in care si-au gasit adapostul si unele specii de animale.
Economia este bazata pe comert, servicii de reparatii, tranzactii imobiliare, industrie, constructii si agricultura. Principalele municipii si orase care alcatuiesc judetul sunt: Cluj Napoca, Dej, Turda, Campia Turzii, Gherla si Huedin. 
Fig.1. Harta jud.Cluj
Fig.2 Municipiul Cluj-Napoca
Conform Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa, directiva denumita CAFE - Clean Air for Europe - pentru a proteja sanatatea umana si mediul ca intreg, este deosebit de important ca emisiile de poluanti sa fie combatute la sursa si sa fie identificate si puse in aplicare cele mai eficiente masuri de reducere a emisiilor pe plan local, national si comunitar. Daca starea calitatii aerului este buna, aceasta trebuie mentinuta sau imbunatatita. In cazurile in care nu s-au atins obiectivele privind calitatea aerului inconjurator stabilite, statele membre trebuie sa actioneze astfel incat sa se conformeze valorilor limita si nivelurilor critice, iar acolo unde este posibil, sa se atinga valorile tinta si obiectivele pe termen lung. Scopul acestui proiect este de a analiza principalele metale grele care contribuie la deteriorea calitatii aerului din judetul Cluj pentru perioada 2008-2012.


Fisiere in arhiva (1):

  • Variatia Metalelor Grele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Nemes Mircea N., Mera Laurentiu, Bujor Emil , Lechintan Vasile, Deac Valer, 2. Deac Alexandru, 1998, Campia Turzii. Istorie Cultura Civilizatie, Editura Casa Cartii deStiinta, Cluj Napoca.
2. Mihut Dana Florina, Studii privind proprietatile fizico-chimice si distributia principalilor poluanti atmosferici din judetul Cluj (teza de doctorat), 2012, Cluj Napoca.
3. Pop Grigor P., 2001, Depresiunea Transilvaniei, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj Napoca.
4. Pop Grigor P., 2007, Judetul Cluj, Editura Academiei Romane, Bucuresti;
5. *** Strategia de dezvoltare a judetului Cluj 2007-2013, 2009, Cluj Napoca. 
6. *** Rapoarte privind starea mediului in judetul Cluj pentru anii 2008, 2009, 2010, 2011 si 2012.
7. *** www.anpm.ro.
8. *** www.wikipedia.ro
9. *** http://www.apmsibiu.ro
10. *** Poluarea aerului, ghid ecologic scolar.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!