Zona Metropolitana Targu Mures

Extras din proiect Cum descarc?

Asociatia "Zona Metropolitana Targu Mures" a fost anfiintata an iulie 2006, an baza prevederilor Ordonantei Guvernului 26 din 31.01.2000, cu completarile si modificarile ulterioare, avand ca scop dezvoltarea Zonei Metropolitane Targu Mures, din perspectiva relatiilor economice, sociale, culturale, turistice si sportive, existente antre autoritatile administratiei publice locale componente ale zonei.
Membrii fondatori ai Asociatiei "Zona Metropolitana Targu Mures" sunt urmatoarele unitati administrativ teritoriale, ampreuna cu Consiliul Judetean Mures:
1. Municipiul Targu Mures
2. Orasul Ungheni
3. Comuna Acatari
4. Comuna Ceuasu de Campie
5. Comuna Corunca
6. Comuna Craciunesti
7. Comuna Cristesti
8. Comuna Ernei
9. Comuna Gheorghe Doja
10. Comuna Livezeni
11. Comuna Panet
12. Comuna Sancraiu de Mures
13. Comuna Sangeorgiu de Mures
14. Comuna Sanpaul
Principalul scop al asocierii este identificarea intereselor comune ale localitatilor si promovarea proiectelor an comun pentru o dezvoltare regionala echilibrata. Printre prioritatile Asociatiei an perioada imediat urmatoare se numara accesarea fondurilor structurale, pentru a instaura an zona metropolitana un climat economic si social favorabil.
O data cu integrarea Romaniei an Uniunea Europeana, contextul dezvoltarii locale si regionale a capatat noi valente. Pornind de la documentele programatice nationale, precum Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, a carei forme a suferit repetate transformari an perioada de dupa 1990 si continuand cu noile documente programatice de dupa 2007 prin care Romania si-a asumat anumite obligatii an calitate de stat membru UE, precum Programul National de Reforme al Romaniei pentru perioada 2007-2010 (PNR), elaborat an contextul Strategiei Europene pentru Crestere si Ocupare, Planul National de Dezvoltare 2007-2013, Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013, Programul de Convergenta 2007-2010 si Planul National Strategic de Dezvoltare Rurala 2007-2013, toate conduc catre necesitatea stabilirii unor prioritati de dezvoltare la nivel local si regional coerente cu directille stabilite la nivel national dar an acelasi timp specifice, prin valorificarea oportunitatilor si avantajelor zonale.
In acest context, elaborarea strategiei zonei metropolitane Targu Mures a devenit o necesitate, cu atat mai mult cu cat trebuie armonizate diferite puncte de vedere ale actorilor locali din cele 14 UATuri componente, si coordonate actiuni pe termen scurt si mediu an vederea atingerii obiectivelor stabilite.
Analiza zonei metropolitane
Populatia
Populatie stabile este de 211.408 locuitori. UnitaNile administrativ teritoriale care anregistreaza cel mai mare numar de locuitori sunt Targu Mures, resedinNa de judeN, cu 144590 locuitori, urmat de comuna Sangeorgiu de Mures cu 8901 locuitori, Sancraiu de Mures cu 7169 locuitori si orasul Ungeni cu 6920 locuitori.
Conform datelor statistice anregistrate pentru anul 2009, se observa o rata a natalitatii ridicata, respectiv de 12,40 pentru mediul urban din zona metropolitana an comparatie cu 10,4 media judeteana si 10,3 cea nationala. Aceleasi tendinte sunt valabile si pentru mediul rural. In ceea ce priveste rata mortalitatii, aceasta este mai ridicata an arealul urban al zonei metropolitane fata de indicii judeteni si nationali dar mai scazuta pentru mediul rural de 10,87 decese la 1000 de locuitori fata de 10,2 la nivel judetean si respectiv 9,7 la nivel national.
Conform datelor de la recensamantul din 2002, structura populatiei pe etnii la nivelul zonei metropolitane, releva ponderi importante ale populatiei de etnie maghiara (50%), romana (45%) si rroma (4,7%). De asemenea se observa ponderea mai ridicata a populatiei de etnie maghiara an zona rurala (64%) fata de cea urbana (45%).
De asemenea trebuie mentionat faptul ca comunitatea rroma ocupa un loc semnificativ din punct de vedere procentual an comuna Craciunesti (24%) si Sanpaul (25%).
In ceea ce priveste structura populatiei an functie de religie, conform datelor obtinute an cadrul recensamantului din 2002, 43% din populatie este de religie ortodoxa, 34% reformata si 13% de religie romano-catolica.
Forta de munca
Dintr-un total de 62242 persoane ocupate an anul 2008 an Targu Mures, 25% din forta de munca era alocata sectorului industrie prelucratoare, 18% an comert, 12% an sanatate, 8% an anvatamant, si 3% an constructii. Se observa o pondere ridicata a fortei de munca ocupata an sectorul sanitar, ceea ce subliniaza traditia orasului an domeniul medicinei precum si o pondere ridicata a personalului ocupat an invatamant. Dintre acestia circa 20% sunt ocupati an anvatamantul primar si gimnazial, 20% an cel liceal si circa 13% an anvatamantul universitar public.
Se constata urmatoarele:
- Industria prelucratoare este cel mai bine reprezentata din punct de vedere al ocuparii fortei de munca an: Ungheni, Sangeorgiu de Mures, Sancraiu de Mures, Sanpaul si secundar an Ceuasu de Campie si Corunca;
- Sectorul constructii este preponderent reprezentat an: Sancraiu de Mures, Cristesti, Sangeorgiu de Mures si Ernei;
- Sectorul comert este reprezentat an mod accentuat an: Corunca, Sangeorgiu de Mures si Ungheni.
- Transport si depozitare: Sangeorgiu de Mures, Ungheni, Sancraiu de Mures, Cristesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zona Metropolitana Targu Mures.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!