Zone și regiuni agricole - zona mediteraneană

Extras din proiect

Vegetatia Mediteraneana
Tinuturile cu vegetatie mediteraneana se extind intre 30 grade si 40-45 grade si cuprind teritoriile din jurul Marii Mediterane,din peninsula California si din Australia de sud-vest.Climatul este caracterizat prin veri secetoase si calduroase si ierni blande si ploioase.
Vegetatia este compusa din arbori xerofiti,copacii find scunzi,cu coaja groasa si frunzele mici si cerate pentru a rezista la uscaciune.Acest lucru se datoreaza capacitatii plantelor de a-si inchide porii prin care vaporii de apa pot sa iasa.Dupa sezonul de seceta plantele isi reiau activitatea de fotosinteza.
Padurile cu vegetatie mediteraneana cresc in cinci zone larg raspandite.Cele mai cunoscute dintre acestea sunt padurile ce cresc in jurul Marii Mediterane.Mare parte din vegetatia bastinasa de stejari vesnic verzi si pini a fost “alterata” de interventia omului.In locurile unde plantatiile de vita-de-vie si de maslini nu le inlocuiesc tufisurile dese -maquis sau macchia- sunt tipice.Locuri cu tufisuri mai mici -garriga- sunt si mai frecvente.Ambele tipuri contin multe specii bogate in uleiuri aromatice.
Intinderi de paduri asemanatoare cu cele de maquis ocupa regiunea Capului Bunei Sperante in Africa de Sud.Numita fynbos, aceasta ecoregiune cuprinde numeroase specii unice in lume.In sud-vestul Australiei,arborii de eucalipt domina padurile jarra si wandoo care ocupa zona se clima Mediteraneana.In centrul si sudul Californiei dealurile de pe coasta sunt acoperite de manzanitas,ceanothus si alte plante care formeaza zona de chaparral.
Wandoo inalt
Manzanitas (mere)
Ceanothus
Culturi
Culturile specific zonei mediteraneene sunt :viticultura, citricele,smochinul, maslinul, cereal precum graul si porumbul , orez si bumbac(aceste plante necesita irigare intensa pe perioada sezonului secetos).
Viticultura
Viticultura este ştiinţa care studiază particularităţile agrobiologice ale viţei de vie, în vederea satisfacerii lor, prin elaborarea şi perfecţionarea continuă a tehnologiilor de cultură, în scopul obţinerii de recolte mari, relativ constante, de calitate superioară şi eficiente în acelaşi timp. Aceasta se ocupă de cultivarea viţei de vie pentru obţinerea strugurilor.
Struguri
Citricele
Smochinul
Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer inalt de 3-4 metri, originar regiunilor calde precum Orientul Mijlociu si bazinul Mediteranei.
Maslinul
Măslinul (Olea europaea) este un arbore originar din Siria şi zonele de litoral din Asia Mică, foarte răspândit şi în Grecia continentală şi în arhipelagul elen. Este considerat “arborele veşnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordină, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini şi lăstari noi.


Fisiere în arhivă (1):

  • Zone si Regiuni Agricole - Zona Mediteraneana.ppt

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!