Lumea și mineralele

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Introducere 3
II. Capitolul I - Descrierea mineralelor 4
1. Malachitul - Cu2CO3(OH)2 4
2. Galena - PbS 5
3. Corindonul - Al2O3 6
4. Olivina (peridotul) - (Mg,Fe)2SiO4 7
5. Ceruzitul - PbCO3 8
6. Cuartul - SiO2 9
7. Cupritul - Cu2O 11
8. Berilul - Be3Al2(Si6O18) 11
9. Apatitul - Ca5(PO4)3(F,OH,Cl) 13
10. Opalul - SiO2- H2O 14
III. Capitolul II - Sala de Malachit din Palatul de Iarna din Sankt Petersburg 15
IV. Bibliografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

I. Introducere
Geologia este o stiinta a Pamantului, axata pe studiul globului terestru, cu toate ansamblurile sale interioare si exterioare, fapt ilustrat de insasi denumirea sa, care provine de la cuvintele geos, care inseamna pamant si logos care inseamna stiinta. Aceasa stiinta studiaza mineralele, rocile, fosilele, structurile tectonice si procesele geodinamice care le-au generat, stratigrafia diferitelor regiuni, procesele care au generat resursele minerale si energetic listosferice. Termenul de "geologie" a fost utilizat pentru prima data in anul 1475 de episcopul francez Richard de Bury in lucrarea Phylobiblion si se referea la stiintele pamantesti in opozitie cu teologia, considerata stiinta despre cele ceresti, sau despre divinitate.
Mineralele sunt substante naturale solide, mai rar fluide, anorganice, omogene, alcatuite din unul sau mai multe elemente chimice.Mineralogia se incadreaza in grupul stiintelor geologice care se ocupa cu studiul scoartei Pamantului. Aceasta disciplina are ca obiectiv studiul mineralelor ce alcatuiesc scoarta terestra. In sens restrans, mineralogia este stiinta care se ocupa cu studiul mineralelor. Numarul total de specii minerale cunoscute pana in prezent (peste 2500) se repartizeaza principalelor clase de minerale in urmatoarele proportii: silicati 25,8%, fosfati 17,5%, sulfuri 13,3%, oxizi si hidroxizi 12,4%, sulfati 8,4%, halogenuri 5,8%, carbonati 4,5%, elemente native 3,3% borati 2,9% etc.
Un mineral poate poate fi descris pornind de la sistem de cristalizare, forma sau habitus, culoare, urma, luciu, transparenta, clivaj, spartura, duritate etc. Combinand criteriile chimic si structural, mineralele pot fi impartite in urmatoarele diviziuni majore: 
- elemente native; 
- sulfuri si sulfosaruri;
- oxizi si hidroxizi;
- halogenuri;
- carbonati, nitrati, borati, iodati;
- sulfati, cromati, molibdati, wolframati;
- fosfati, arsenati, vanadati;
- silicati.
II. Capitolul I - Descrierea mineralelor
1. Malachitul - Cu2CO3(OH)2
Malachitul este un mineral raspandit in natura si face parte din clasa carbonatilor anhidri cu prezenta de ioni straini. Acesta are un sistem de cristalizare monoclinic, sub forma de agregate botriodale, reniforme, stalactitice, concentrice si radiar fribroase. Culoarea sa variaza de la verde deschis pana la verde-negru, iar urma este verde deschis. Luciul acestui mineral este unul satinat , transparenta sa fiind opaca. Clivajul este perfect, iar spartura neregulata. Duritatea sa este de 3 1/ 2.
Malachitul este, foarte probabil, unul din primele minerale de cupru extrase de om, fiind exploatat din Sinai si din deserturile rasaritene ale Egiptului. Denumirea de malachit provine din limba latina (molochitis) care provine la randul sau din limba greaca (maliche) ceea ce inseamna malva (Malva sylvestris) o planta din familia Malvaceae, denumire datorata culorii verzi intense a mineralului asemenea frunzelor malvei. Datorita aspectului sau deosebit, egiptenii si grecii antici au apreciat foarte mult acest mineral, fiind folosit la confectionarea de obiecte decorative, amulete, bijuterii.
A fost descoperit in cantitati mari in Australia, Congo, Namibia, Zair, Ural in Rusia, Romania, Ungaria ca si in Arizona in SUA.
2. Galena - PbS
Galena este un mineral din clasa sulfurilor. Denumirea sa vine din greaca (galene) insemnand "de plumb". Acest mineral cristalizeaza in forma cubica. Se prezinta in forma de agregate granulare compacte, tabulare. Galena are drept habitus cristale cubice. Culoarea sa este de cenusiu-plumb, urma sa fiind de un negru-cenusiu. Luciul galenei este metalic, transparenta opaca, clivajul perfect, spartura subconcoidala si duritatea de 2 1/ 2. 
Galena este unul dintre primele minerale care au fost exploatate din timpurile antice prin minerit. O astfel de exploatare este cunoscuta inca din timpul Babilonului, mineralul fiind pretuit in timpul romanilor si in Egipt. Galena constituie principalul minereu de plumb, iar varietatea bogata in argint (galena argentifera) constituie si minereu de argint. Din galena se mai poate extrage si bismut sau taliu.
Utilizarile moderne ale plumbului include fabricarea bateriilor, armament, constructii etc. Galena se gaseste in numeroase locuri ale lumii, precum Freiberg (Germania), Madan (Bulgaria), Muntii Ural (Rusia), dar de asemenea si in Romania in judetele Maramures, Harghita, Brasov, Alba etc.


Fisiere în arhivă (1):

 • Lumea si mineralele.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

ANDRONE DELIA (2008) - Mineralogie - Ed. Technopress, Iasi.
DUD?A R., REJL L. (1996) - Pietre pretioase - mica enciclopedie - Ed. Rao, Bucuresti
- **www.geologyIn.com
- ** www.hermitagemuseum.org


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!