Vulcanism și seismicitate

Cuprins proiect Cum descarc?

Geologia ca stiinta 3
Tectonica globala 3
1. Deriva continentelor 3
Teoria lui Wegener 4
2. Expansiunea planseului oceanic 4
3. Paleomagnetismul 5
Tipuri de contacte ale placilor litosferice 7
Capitolul I. 8
Vulcanul Kilimanjaro 8
Asezarea geografica: 8
Identificare: 9
Riftul Est-African 9
Potential turistic 13
Parcul national Kilimanjaro 13
Peisaje 14
Escaladare 14
Capitolul II. 15
Seismicitatea 15
Cutremurul din zona Valdiviei (Chile) 18
Bibliografie 21


Extras din proiect Cum descarc?

Geologia ca stiinta
Geologia este stiinta Pamantului, care studiaza mineralele, rocile, fosilele,
structurile tectonice si procesele geodinamice care le-au generat, stratigrafia diferitelor regiuni, procesele care au generat resursele minerale si energetice litosferice, si, nu in ultimul, rand originea si istoria Pamantului,
Termenul ,,generala" din titulatura disciplinei sugereaza dificultatea intocmirii si
parcurgerii unui astfel de material. Lucrareal constituie de fapt o atentionare in problematica unui domeniu de studiu foarte vast si important din esafodajul Stiintelor Pamantului si anume Geologia.
Termenul de ,,geologie" a fost utilizat pentru prima data in anul 1475 de episcopul francez Richard de Bury in lucrarea ,,Phylobiblion" si se referea la stiintele pamantesti in opozitie cu ,,teologia" sau stiinta despre cele ceresti, despre divinitate. Etimologia cuvantului geologie deriva din cuvintele grecesti Ge = Pamant si logos = stiinta.
Tectonica globala
Tectonica globala sau Tectonica placilor litosferice este o teorie stiintifica moderna, asupra structurii si evolutiei dinamice a litosferei terestre, in actiune cu astensofera subiacenta. Termenul "global" arata ca aceasta teorie furnizeaza o imagine vasta, globala, asupra modului de formare a celor mai multe dintre structurile tectonice existente in cadrul litosferei, precum si a fenomenelor asociate: rifturi continentale si oceanice, arcuri insulare, fose oceanice, catene orogene, subductie, vulcanism, seismicitate etc. Teoria tectonicii placilor a litosferei (a celor 7 mari placi: Eurasiatica, Africana, Nord-Americana etc., placi mici: Nazca, Cocos, Arabiei etc.) a introdus concepte stiintifice revolutionare care au avut un impact major asupra dezvoltarii stiintelor Pamantului. 
Teoria Tectonicii Globale integreaza date multidisciplinare, in principal de natura geologica, geofizica, geomecanica, structurala, petrologica si mineralogica, reunindu-le intr-o schema logica si coerenta, care se bazeaza pe cateva concepte esentiale: (1) deriva continentelor, (2) expansiunea fundului oceanic si (3) paleomagnetismului acestuia; (4) constituirea litosferei din placi tectonice distinctive.
1. Deriva continentelor
-reprezinta un concept stiintific precursor al teoriei tectonicii globale, bazat pe ideea deplasarii la scara globala a continentelor si care a constituit punctul de plecare al investigatiilor realizate cu scopul descifrarii configuratiei continentale din trecutul geologic al Pamantului.
Teoria lui Wegener
Alfred Wegener (1880-1930) geofizician, climatolog si explorator polar german, este cel care a avansat pentru prima data, in anul 1912, ipoteza moderna si documentata stiintific a deplasarii continentelor, publicata ulterior in lucrarea sa "Die Entstehung der Kontinente und Ozeane", in care utilizeaza pentru prima data termenul deriva continentelor.
Teoria derivei continentale afirma ca toate continentele au fost unite la sfarsitul Paleozoicului (Carborifer-Permian), intr-un supercontinent unic, extins de la un pol la celalalt, numit PANGAEA (care inseamna pamant unic) si inconjurat de superoceanul numit PANTHALASSA (ocean unic).
Foto I. Pangaea si Continentele actuale
Ulterior incepand cu Mezozoic, Pangaea s-a fisurat si s-a fracturat in mod repetat, generand blocuri continentale care s-au deplasat unele fata de celelalte pe cuprinsul globului terestru, in configuratii succesive, ajungand in cele din urma la pozitia geografica actuala.
2. Expansiunea planseului oceanic
-reprezinta conceptul stiintific care, jumatate de secol dupa expunerea teoriei lui Wegener, a condus la validarea acesteia, contribuind la fondarea Teoriei tectonicii globale. In timp ce teoria derivei continentelor a furnizat argumente stiintifice din cadrul domeniului continental, teoria expansiunii fundului oceanic a fost cea care a adus in completare date referitoare la constitutia si evolutia domeniului crustei oceanice si respectiv a litosferei oceanice.


Fisiere în arhivă (1):

  • Vulcanism si seismicitate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Delia Anne- Marie Androne, 2018, Geologie Generala, Introducere in Geologie - Editua Tehnopress, Volumul 2
2. Juravle D, 2015, Geologie Generala, Editura Stef
Adrese de Internet:
www.britannica.com Encyclopaedia Britannica
http://doru.juravle.com/publicatii/ 
http://www.aas.org 
http://www.-ecgs.lu/ 
https://www.iris.edu/hq/ 
https://www.scientia.ro/univers/terra/2738-placile-tectonice-5.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Kilimanjaro 
https://en.wikipedia.org/wiki/1960_Valdivia_earthquake


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!