Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 4738
Mărime: 109.87KB (arhivat)
Publicat de: Octaviana Farcaș
Puncte necesare: 8
Universitatea : STEFAN CEL MARE Facultatea : Inginerie alimentara Specializarea : Controlul si Expertiza Produselor Alimentare Disciplina : Aditivi si Ingrediente in Industria Alimentara

Cuprins

  1. 1.Acidul ascorbic (E 300 ) -structura chimica
  2. 2.Proprietati
  3. 3.Necesar
  4. 4.Hipovitaminoza C
  5. 5.Carenta
  6. 6.Functii in organism
  7. 7. Efecte negative
  8. 8. Rol
  9. 9. Utilizari
  10. 10.Doze admisibile
  11. 11. Mecanism antioxidant
  12. 12.Ascorbatul de sodiu (E301 )
  13. 13. Ascorbat de calciu ( E302 )
  14. 14.Metode titritive
  15. 15. Metode de extractie
  16. 16. Metode de determinare

Extras din proiect

VITAMINA C

Formulă chimică C6H8O6

Masă molară 176,12 g/mol

Punct de topire 190 - 192 °C (descompunere)

Vitamina C este un nutrient esenţial vieţii, solubil în apă, implicat în producţia de glucocorticosteroizi şi de anumiţi neurotransmiţători (substanţe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic şi al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, în reacţii imunologice, care facilitează absorb# 858s187i 5;ia fierului la nivelul tubului digestiv.

Structura chimică a vitaminei C.

Savantul maghiar Szent Gyorgyi Albert a fost primul care a reusit sa extraga vitamina C din ardei si pentru aceasta descoperire a primit premiul Nobel. In timp au aparut si alte produse cu vitamina C obtinute din surse naturale (macese, lamai).

Vitamina C sau acidul ascorbic este una din cele mai cunoscute vitamine.Denumirea ei provine de la proprietatea de a vindeca scorbutul,boala cea decimat populatia de-a lungul istoriei.

Proprietati

Vitamina C prezinta o importanta capitala pentru organism. Principalele ei proprietati sunt urmatoarele:

- intervine in fenomenele de oxidoreducere, fiind cel mai puternic antioxidant;

- este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica;

- participa la asimilarea de catre organism a fierului;

- previne si vindeca scorbutul;

- mareste rezistenta vaselor sanguine ;

- contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor;

- are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate in organism;

- intervine in buna functionare a tesuturilor, precum si a diferitelor organe;

- participa la transformarile chimice ale proteinelor, lipidelor si glucidelor, la formarea substantelor intercelulare ;

- diminueaza perioadele de convalescenta;

- este eficienta in reducerea ritmului de opacjfiere a cristalinului (indeosebi la persoanele varstnice);

- intarzie aparitia cataractei si-i reduce gravitatea cu cca 50%;

- impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului asigura functionarea normala a celulei hepatice;

- intervine in metabolismul carotenilor ;

- protejeaza acidul folie ;

- are actiune antialergica ;

- ca laxativ natural;

- scade incidenta aparitiei de cheaguri in vasele sanguine;

- mareste gradul de absorbtie a fierului organic;

- reduce efectele unui numar mare de alergeni;

- asigura coeziunea celulelor proteice, marind astfel durata vietii

- asigura coeziunea celulelor proteice, marind astfel durata vietii.

Preview document

Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 1
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 2
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 3
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 4
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 5
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 6
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 7
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 8
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 9
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 10
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 11
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 12
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 13
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 14
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 15
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 16
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 17
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 18
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 19
Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Acidul Ascorbic si Derivatii Sai - Ascorbatul de Sodiu si Ascorbatul de Calciu.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Vitaminei A în Organism și Influența Procesării asupra Conținutului de Caroten și Vitamina A din Alimente

Introducere Generalitaţi despre vitamine şi clasificarea lor Vitaminele sunt un grup de compuşi organici esenţiali pentru funcţionarea normala a...

Determinarea conținutului de gluten umed

1.DESCRIEREA GLUTENULUI Cele mai importante fractii proteice ce se gasesc in bobul de grau sunt gliadinele (prolaminele) si gluteninele. In...

Determinarea Vitaminei A

Determinarea vitaminei A Descoperirea de vitamina A poate fi derivat de la cercetare datând de la 1906, indicând faptul că alţi factori decât...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Laboratoare panificație

Scopul lucrării: familiarizarea studenţilor cu metodele obiective de determinare a glutenului umed şi de apreciere a calităţii acestuia. Glutenul...

Te-ar putea interesa și

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul...

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul...

Carbonatul - Acid de Amoniu

1. Aditivii alimentari 1.1. Definiția aditivilor Potrivit art. 1 din Norma privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele...

Nutriție comunitară și impactul alimentelor

I .Generalităţi privind alimentaţia Scurt istoric Alimentaţia în antichitate După ce timp de cel puţin o jumatate de milion de ani a trăit din...

Laptele și Produsele Lactate

1.1. Compoziţtia chimică a laptelui Se impune să definim laptele, nutrient de bază şi indispensabil unei alimentaţii echilibrate. Din punct de...

Aditivi alimentari

Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul secol, odata cu...

Aditivi alimentari

Directiva "cadru", nr. 89/107/EEC - stabileşte măsuri de siguranţă şi autorizare a aditivilor alimentari - listează categoriile de aditivi...

Ai nevoie de altceva?