Cuprins
- 1.Acidul ascorbic (E 300 ) -structura chimica
- 2.Proprietati
- 3.Necesar
- 4.Hipovitaminoza C
- 5.Carenta
- 6.Functii in organism
- 7. Efecte negative
- 8. Rol
- 9. Utilizari
- 10.Doze admisibile
- 11. Mecanism antioxidant
- 12.Ascorbatul de sodiu (E301 )
- 13. Ascorbat de calciu ( E302 )
- 14.Metode titritive
- 15. Metode de extractie
- 16. Metode de determinare
Extras din proiect
VITAMINA C
Formulă chimică C6H8O6
Masă molară 176,12 g/mol
Punct de topire 190 - 192 °C (descompunere)
Vitamina C este un nutrient esenţial vieţii, solubil în apă, implicat în producţia de glucocorticosteroizi şi de anumiţi neurotransmiţători (substanţe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic şi al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, în reacţii imunologice, care facilitează absorb# 858s187i 5;ia fierului la nivelul tubului digestiv.
Structura chimică a vitaminei C.
Savantul maghiar Szent Gyorgyi Albert a fost primul care a reusit sa extraga vitamina C din ardei si pentru aceasta descoperire a primit premiul Nobel. In timp au aparut si alte produse cu vitamina C obtinute din surse naturale (macese, lamai).
Vitamina C sau acidul ascorbic este una din cele mai cunoscute vitamine.Denumirea ei provine de la proprietatea de a vindeca scorbutul,boala cea decimat populatia de-a lungul istoriei.
Proprietati
Vitamina C prezinta o importanta capitala pentru organism. Principalele ei proprietati sunt urmatoarele:
- intervine in fenomenele de oxidoreducere, fiind cel mai puternic antioxidant;
- este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica;
- participa la asimilarea de catre organism a fierului;
- previne si vindeca scorbutul;
- mareste rezistenta vaselor sanguine ;
- contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor;
- are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate in organism;
- intervine in buna functionare a tesuturilor, precum si a diferitelor organe;
- participa la transformarile chimice ale proteinelor, lipidelor si glucidelor, la formarea substantelor intercelulare ;
- diminueaza perioadele de convalescenta;
- este eficienta in reducerea ritmului de opacjfiere a cristalinului (indeosebi la persoanele varstnice);
- intarzie aparitia cataractei si-i reduce gravitatea cu cca 50%;
- impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului asigura functionarea normala a celulei hepatice;
- intervine in metabolismul carotenilor ;
- protejeaza acidul folie ;
- are actiune antialergica ;
- ca laxativ natural;
- scade incidenta aparitiei de cheaguri in vasele sanguine;
- mareste gradul de absorbtie a fierului organic;
- reduce efectele unui numar mare de alergeni;
- asigura coeziunea celulelor proteice, marind astfel durata vietii
- asigura coeziunea celulelor proteice, marind astfel durata vietii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Acidul Ascorbic si Derivatii Sai - Ascorbatul de Sodiu si Ascorbatul de Calciu.doc