Aditivii Alimentari

Cuprins proiect Cum descarc?

1. CE SUNT ADITIVII ALIMENTARI?
2. CRITERII DE UTILIZARE A ADITIVILOR ALIMENTARI
3. EFECTUL ADITIVILOR ALIMENTARI ASUPRA SANATATII
4. LEGISLATIA IN VIGOARE
5. EXEMPLE DE ALIMENTE CE POT FI INLOCUITE CU COMPUSI NATURALI


Extras din proiect Cum descarc?

1. CE SUNT ADITIVII ALIMENTARI?
Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat alimentelor pentru a le oferi proprietati suplimentare fata de cele de baza, de exemplu culoare, indulcire sau pentru conservare.
Aditivii alimentari sunt definiti de catre legislatia Uniunii Europene ca "orice substanta care nu este consumata in mod obisnuit ca si ingredient al unui aliment indiferent daca are sau nu valoare nutritiva, adagarea lui intentionata la un produs in scop tehnologic facandu-l componenta directa sau indirecta a acelui produs".
2. CRITERII DE UTILIZARE A ADITIVILOR ALIMENTARI
Utilizarea aditivilor implica un anumit risc determinat de efectele negative, chiar toxice, pe care le pot exercita. Problema care se pune este de a determina obiectiv raportul care exista intre beneficiu si risc in folosirea aditivilor alimentari.
Multi aditivi nu necesita o expertizare aprofundata, deoarece ei fac parte din compozitia normala a unor alimente consummate de mii de ani de catre oameni. Iata cateva exemple: *acidul citric - E 330, cunoscut si folosit ca "sare de lamiae" este principalul acid al fructelor citrice- lamai, portocale, mandarine, grepfruit,*acidul tartaric -E 334, principalul acid din struguri,* acidul malic - E 296, principalul acid din mere ,pere, gutui,* acidul ascorbic (vitamina C) - E 300, din fructe si legume, *acidul lactic - E 270( fig. 1 ), din iaurt, lapte batut, sana, chefir,etc.,*acidul acetic - E 260,din otet, *pectinele - E 440, din multe fructe si legume: mere, pere, gutui, capsuni, coacaze, morcovi, etc,*lecitina - E 322, din galbenusul de ou, grasimile laptelui, ficat, creier, soia, *celuloza - E 461, din fructe, legume, leguminoase, seminte de cereale, paine neagra si intermediara etc.
fig. 1 E270 - Oxidant - Lactic Acid
Multi coloranti utilizati sunt naturali: carotenul (E 160a),capsatina (E160c), ruxibantina (E 160d), luteina (E 161), rosu de sfecla (E 162), riboflavina (E 101). De asemenea substante de gelificare si ingrosare se obtin din semintele, fructele sau gumele unor arbori exotici sau alge: acidul alginic si alginati (E 400-E 404), agar-agar (E 406), caragenan(E 407), guma caruba(E 410), guma guar(E 412), tragacant (E 413), guma xantan (E 415), acid glutamic si glutamate (E 620 - E 625).
Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substantacare, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este ingredient alimentar caracteristic avand sau nu o valoare nutritiva si prin a
carui adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice, in
decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament si
ambalare a unor asemenea produse alimentare devine o componenta a lor.
In listele internationale (ca si in cea nationala), aditivii sunt clasificati in 25 de categorii si numerotati specific:
- coloranti - pentru a schimba sau a da culoare; E100-E182
- conservanti- substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme; E200-E297
- antioxidanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin
- protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii); E300-E390
- emulgatori - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare; E400-E496
- saruri de topire E400-E496
- agenti de ingrosare- substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare; E400-E496
- agenti de gelifiere- substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor; E400-E496
- stabilizatori- substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496
O atentie deosebita se acorda aditivilor sintetici. Astfel, in anul 1955, conferinta FAO/OMS asupra substantelor straine adaugate produselor alimentare a recomandat constituirea Comitetului mixt FAO/OMS al expertilor pentru aditivi alimentari, care a decis redactarea Codexului Alimentar. Aceste reglementari, care au fost completate continuu, prevad:
1. Folosirea aditivilor alimentari nu se justifica decat daca raspunde unuia sau mai multor din urmatoarele scopuri:


Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivii Alimentari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!