Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 10941
Mărime: 50.03KB (arhivat)
Publicat de: Alina V.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Introducere

Alimentatia publica reprezinta un ansamblu de intreprinderi cu statut organizatoric divers,care se ocupa de producerea,comercializarea si organizarea consumului produselor culinare.

Indeplinirea a trei functii conexe-producerea ,comercializarea si consumul produselor culinare-este specificul acestei sfere si se reflecta in particularitatile structurii de producere-comercializare a intreprinderilor in organizarea procesului de producere ,in stabilirea preturilor etc.

Intreprinderele de alimentatie publica se impart in trei grupe,dupa forma de organizare a producerii:

-in baza materiei prime;

-in baza semipreparatelor;

-in baza produselor culinare finite,a bucatelor si a produselor cu grad inalt de pregatire.

In funtie de forma de organizare a produceriisi metoda de comercializare a produselor culinare, intreprinderile de alimentatie publica pot fi divizate in:

-intreprinderi cu ciclu de producere integral,unde se realizeaza producerea in baza materiei prime,comercializarea produselor si organizarea consumului in Sali de comercializare ale aceleiasi intreprinderi;

-intreprinderi,unde se realizeaza producerea semipreparatelor si produselor culinare in baza materiei prime,avind drept scop asigurarea cu ele a altor intreprinderi de profil,a magazinelor de produse culinare si a intreprinderilor de comert cu amanuntul;

-intreprinderile de profil,unde se prepera bucate din semipreparate si produse cu grad inalt de pregatire,se comercializeaza si se asigura organizarea consumului lor.

La intreprinderile care asigura organizarea consumului de produse culinare o sfera aparte a activitatii o constitue organizarea deservirii.Principalele forme de deservire Principalele forme de deservire sunt auto deservirea si deservirea de catre chelneri.

Autodeservirea,care presupune primirea bucatelor,servirea lor la masa,precum si ducerea veselei folosite la sectia de catre clientul propriu zis,se practica in cantine in unele cafenele si in bufete.

Deservirea de catre chelneri se practica in practica in locurile de categorie inalta-in restaurante si in unele cafenele.

Procesul de producere la intreprinderile de alimentatie publica cu ciclu de producere integral incepe cu primirea produselor la deposit si se incheie cu comercializarea bucatelor finite in salile de comercializare.Principalele procese tehnologice-functionale sunt:pregatirea si comercializarea bucatelor iar cele suplimentare-descarcarea,depozitare si pastrarea produselor,dereticarea incaperilor,spalatul veselei,deservirea clientilor,service auxiliare acordate personalului, activitatile servicilor tehnice.

Principile de organizare a producerii si normele sanitar-igienice,vizavi de procesele tehnologice, determina urmatoarea destianatie si incaperilor funtionale ale intreprinderilor:pentru consumatori, pentru producere,pentru depozitare,pentru personal si administratie,pentru servicile tehnice

Putem spune in linii generale ca restaurantele trebuie sa aiba o atentie deosebita,adica un meniu mai bine organizat,deoarece consumatorul are nevoie de alimentatie corecta atit pentru starea fizica cit si pentru morala.

. In sectia se utilizeaza produse care,in majoritatea cazurilor,nu necesita prelucrare termica, de, aceea, e necesar ca in aceasta sectie sa se respecte strict regulili sanitare la organizarea procesului tehnologic.Sectia,in conformitate cu conditiile tehnologice se doteaza cu dulapuri frigorifice, tejghele cu temperature joase,numarul carora depinde de programul de productie.

In sectie se amenajeaza doua linii tehnologice separate: pentru prgatirea bucatelor reci si gustarilor si pentru preparate de desert si bauturi.

Linia tehnologica pentru pregatirea bucatelor reci si gustarilor prevede urmatoarele locuri de munca:

-locul de munca pentru pregatirea salatelor, care se doteaza cu masa de lucru cu cuva de spalat, in care se spala si se prelucreza legumele proaspete.Pentru prelucrarea si taierea legumelor fiertese instaleaza masa de lucru.In cazul unui volum mare de lucru, acesta loc de munca se doteaza cu masina pentru taiatul legume fierte. Pentru pastrarea fiecarui component al salatelor si altor gustari reci este rational sa se instaleze o masa –sectie cu dulap frigorific cu casete pentru ornare;

- locul de munca pentru pregatirea bucatelor reci din carne si peste destinat pentru efectuarea urmatoarelor operatii:curatarea,taierea,portionarea.Se doteaza cu masa de lucru si masina pentru taierea produselor din carne si peste;

Preview document

Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 1
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 2
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 3
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 4
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 5
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 6
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 7
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 8
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 9
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 10
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 11
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 12
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 13
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 14
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 15
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 16
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 17
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 18
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 19
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 20
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 21
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 22
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 23
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 24
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 25
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 26
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 27
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 28
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 29
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 30
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 31
Alimentația publică - ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Alimentatia Publica - Ansamblu de Intreprinderi cu Statut Organizatoric Divers.doc

Te-ar putea interesa și

Organizarea Deservirii Preparatelor Culinare și Sisteme Actuale

Introducere Alimentaţia publică reprezintă un ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers care se ocupă de comercializare, de...

Utilizarea vaselor metalice în unitățile de alimentație publică

Introducere Alimentatia publica reprezinta un ansamblu de inteprinderi cu statut organizatoric divers care se ocupa de comercializare, de...

Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare

Introducere Alimentaţia publică reprezintă un ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers, care se ocupă de producerea,...

Darea de seamă la practica de producere complexă la întreprinderea Cvin SRL

Aplicatia planului general al intreprinderii “Cvin” SRL. INTRODUCERE Alimentatia publica constituie un sector în cadrul comertului cu amanuntul...

Organizarea restaurantului Golden Lion din Chișinău

Inroducere Alimentatia publica este prezentata ca una din ramurile de baza care se bucura de o mare aplicare in zilele noastre , ea se...

Plan de afaceri cantină muncitorească

INTRODUCERE Tehnologia preparării bucatelor se bazează pe tradiţiile artei culinare populare, pe experienţa bucătarilor profesionişti, precum şi...

Dare de seamă - practică

I. Introducere Printre grijile şi preocupările cotidiene ale omului se numară procurarea şi pregătirea unor produse pentru a se asigura...

Valorificarea gastronomiei moldovenești în UAP

Introducere Bucataria nationala moldoveneasca a influentat mult bucatariile traditionale ale altor popoare de pe teritoriul ei, si in acelasi timp...

Ai nevoie de altceva?