Alimentatia si Cancerul

Extras din proiect Cum descarc?

Generalitati
Componentii alimentelor pot fi factori care cauzeaza cancerul,care promoveaza cancerul sau care protejeaza organismul impotriva cancerului.Binenteles ca sunt si factori diferiti de cei ai dietei,care intervin in aceasta afectiune, dar pentru cei bolnavi,dieta poate avea o importanta cruciala.
O dieta sanatoasa este vitala pentru ca organismul uman sa poata sa functioneze la adevarata capacitate. Acest aspect este cu atat mai important pentru pacientii bolnavi de cancer. Cei care au avut o dieta sanatoasa, pe parcursul tratamentului vor dispune de resurse care sa-i ajute sa-si mentina energia, sa previna de la o distrugere masiva tesuturile, ii ajuta la refacerea acestora si la o mai buna aparare impotriva infectiilor.
Persoanele care practica o alimentatie sanatoasa fac fata mai bine efectelor secundare ale tratamentelor, si chiar unor doze mai mari din anumite tratamente.Insasi tratamentele pentru cancer sunt mult mai eficiente daca pacientul are un comportament alimentar sanatos, daca primeste suficiente calorii si proteine in dieta sa.
Recomandarile pentru dieta, in cazul pacientilor bolnavi de cancer pot fi uneori diferite de cele pentru o dieta sanatoasa in cazul oamenilor fara afectiun clinice.
Corelatia dintre alimentatie si cancer este o problema frecvent abordata in sludiile referitoare la aceasta maladie,parerile sunt contradictorii,dar este unanim admis ca hrana poate influenta direct sau indirect aparitia,frecventa si evolutia bolii.Este demonstrat faptul ca multi componenti ai dietei pot interveni in a apara organismul impotriva cancerului.Astfel exista compusi care potenteaza sistemul imunitar (zinc, fier ,vitaminele A, C si E, acizii grasi esentiali si aminoacizii esentiali);nutrianti care stimuleaza activitatea unor enzime ce protejeaza impotriva patrunderii cancerigenilor sau previn activitatea enzimatica a cancerigenilor in organism.
Din punct de vedere al mecanismelor de aparitie, cancerele sunt impartite in cancere familiare (10% din totalul cancerelor) si cancere sporadice.Cancerele familiare se caracterizeaza prin prezenta unor modificari genetice care se transmit de la mama la copil ceea ce duce la existenta unei predispozitii, a unui risc de aparitie al cancerului. Cu alte cuvinte, copilul nu mosteneste cancerul dar prezinta un risc crescut de aparitie a tumorii. In cancerele sporadice, factorii de mediu si comportamentali detin rol major.
Ce este cancerul?
Cancerul- este o boala multifactoriala in aparitia careia sunt incriminati o serie de factori biologici individuali alaturi de factori legati de comportament si mediul inconjurator fumat, alcool, medicamente,expunerea la soare, produsi chimici.
1.Cauzele
Cancerele sunt cauzate de expunerea la virusuri, la substante naturale sau chimice, la radiatii. Acesta are ca efect inducerea de mutatii sau de exprimari neadecvate ale diferitelor gene numite oncogene, implicate in prolificarea celulelor in diferentierea lor si in reglarea acestor fenomene. Oncogenele se afla in mod normal sub controlul genelor inhibitoare, antioncogenele, care pot fi pierdute sau pot suferi ele insele o mutatie sub actiunea agentilor mai sus enumerati, functia lor fiind in acest caz redusa. Dar aceste antioncogene pot lipsi in mod ereditar, ceea ce explica, in mare parte, existenta predispozitiilor familiale la cancere.
Aparitia cancerului este un proces complex. Transformarea unei celule normale in celula tumorala este un proces lent care se desfasoara in mai multe etape,pe o perioada lunga de timp fiind secundara perturbarii balantei dintre factorii protectori ai organismului si agresiuni.
Alimentatia detine rol major in modularea aparitiei cancerului atat prin aportul de substante cancerigene cat si prin prezenta sau absenta unor factori protectori.Este bine cunoscut faptul ca o alimentatie sanatoasa alaturi de o activitate fizica cotidiana duce la scaderea riscului de aparitie a cancerului.Ilustram mai jos cateva exemple in care corelatia dintre alimentatie, efort fizic si
aparitia cancerului este bine stabilita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alimentatia si Cancerul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!