Alimentația și cancerul

Extras din proiect Cum descarc?

Generalitati
Componenţii alimentelor pot fi factori care cauzează cancerul,care promoveaza cancerul sau care protejează organismul împotriva cancerului.Binenţeles că sunt şi factori diferiti de cei ai dietei,care intervin în această afecţiune, dar pentru cei bolnavi,dieta poate avea o importanţă cruciala.
O dietă sănătoasă este vitală pentru ca organismul uman să poată să funcţioneze la adevărata capacitate. Acest aspect este cu atât mai important pentru pacienţii bolnavi de cancer. Cei care au avut o dietă sănătoasă, pe parcursul tratamentului vor dispune de resurse care să-i ajute să-şi menţină energia, să prevină de la o distrugere masivă ţesuturile, îi ajută la refacerea acestora şi la o mai bună apărare împotriva infecţiilor.
Persoanele care practică o alimentaţie sănătoasă fac faţă mai bine efectelor secundare ale tratamentelor, şi chiar unor doze mai mari din anumite tratamente.Însăşi tratamentele pentru cancer sunt mult mai eficiente dacă pacientul are un comportament alimentar sănătos, dacă primeşte suficiente calorii şi proteine în dieta sa.
Recomandările pentru dietă, în cazul pacienţilor bolnavi de cancer pot fi uneori diferite de cele pentru o dietă sănătoasă în cazul oamenilor fără afecţiun clinice.
Corelaţia dintre alimentaţie şi cancer este o problema frecvent abordată în sludiile referitoare la această maladie,părerile sunt contradictorii,dar este unanim admis că hrana poate influenţa direct sau indirect apariţia,frecvenţa şi evoluţia bolii.Este demonstrat faptul că mulţi componenţi ai dietei pot interveni în a apăra organismul împotriva cancerului.Astfel există compuşi care potenţează sistemul imunitar (zinc, fier ,vitaminele A, C şi E, acizii graşi esenţiali şi aminoacizii esenţiali);nutrianţi care stimulează activitatea unor enzime ce protejează împotriva pătrunderii cancerigenilor sau previn activitatea enzimatică a cancerigenilor în organism.
Din punct de vedere al mecanismelor de apariţie, cancerele sunt împărţite în cancere familiare (10% din totalul cancerelor) şi cancere sporadice.Cancerele familiare se caracterizează prin prezenţa unor modificări genetice care se transmit de la mamă la copil ceea ce duce la existenţa unei predispoziţii, a unui risc de apariţie al cancerului. Cu alte cuvinte, copilul nu moşteneşte cancerul dar prezintă un risc crescut de apariţie a tumorii. În cancerele sporadice, factorii de mediu şi comportamentali deţin rol major.
Ce este cancerul?
Cancerul- este o boală multifactorială în apariţia căreia sunt incriminaţi o serie de factori biologici individuali alături de factori legaţi de comportament şi mediul înconjurător fumat, alcool, medicamente,expunerea la soare, produşi chimici.
1.Cauzele
Cancerele sunt cauzate de expunerea la virusuri, la substanţe naturale sau chimice, la radiaţii. Acesta are ca efect inducerea de mutaţii sau de exprimări neadecvate ale diferitelor gene numite oncogene, implicate în prolificarea celulelor în diferenţierea lor şi în reglarea acestor fenomene. Oncogenele se află în mod normal sub controlul genelor inhibitoare, antioncogenele, care pot fi pierdute sau pot suferi ele însele o mutaţie sub acţiunea agenţilor mai sus enumeraţi, funcţia lor fiind în acest caz redusă. Dar aceste antioncogene pot lipsi în mod ereditar, ceea ce explică, în mare parte, existenţa predispoziţiilor familiale la cancere.
Apariţia cancerului este un proces complex. Transformarea unei celule normale în celulă tumorală este un proces lent care se desfăşoară în mai multe etape,pe o perioadă lungă de timp fiind secundară perturbării balanţei dintre factorii protectori ai organismului şi agresiuni.
Alimentaţia deţine rol major în modularea apariţiei cancerului atât prin aportul de substanţe cancerigene cât şi prin prezenţa sau absenţa unor factori protectori.Este bine cunoscut faptul că o alimentaţie sănătoasă alături de o activitate fizică cotidiană duce la scăderea riscului de apariţie a cancerului.Ilustrăm mai jos câteva exemple în care corelaţia dintre alimentaţie, efort fizic şi
apariţia cancerului este bine stabilită.


Fisiere în arhivă (1):

  • Alimentatia si Cancerul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!