Alimentatia si Starea de Nutritie la 40 de Studenti

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Produsul alimentar este constituit dintr-un amestec de substante organice si anorganice.
Acest amestec contine substante necesare organismului uman, dar si substante indiferente si chiar substante antinutritionale.
Dupa rolul pe care il au in metabolism, substantele utile din alimente, necesare organismului
omenesc (trofinele), se impart in mai multe grupe:
o substante cu rol plastic, regeneratoare de celule si tesuturi, cum sunt protidele;
o substante cu rol energetic, care prin oxidare in organism furnizeaza energia calorica
necesara proceselor vitale si cheltuielilor energetice datorate activitatii profesionale. Astfel
de substante sunt, in principal, lipidele si glucidele;
o substante cu rol catalitic, cum sunt vitaminele si elementele minerale;
o substante cu rol senzorial, care impresioneaza simturile.
Pentru a putea utiliza substantele complexe din alimente, organismul le hidrolizeaza cu
ajutorul echipamentului enzimatic (existent in sucurile cavitatii bucale si ale tractului gastrointestinal) pana la constituentii de baza.
Substantele valoroase din punct de vedere nutritiv nu sunt asimilate complet in organism. Gradul de asimilare depinde de mai multi factori, printre care: natura alimentului, gradul de
prelucrare tehnologica, unele proprietati fizico-chimice etc. si este valabil pentru diferitele grupe
de produse alimentare. 
In literatura stiintifica din domeniile biochimiei si igienei alimentare, a tehnologiei si merceologiei alimentare, valoarea nutritiva este prezentata deseori sub forma compozitiei chimice procentuale, cu sublinierea prezentei unora sau altora dintre trofine Sau, uneori, insotita de potentialul energetic exprimat in kcal/100g produs.
Studierea unor substante existente in alimente si implicate in metabolismul material al organismului omenesc (de exemplu vitaminele), stabilirea pozitiei certe in metabolism a altora (aminoacizi esentiali, acizi grasi polisaturati, oligoelemente), identificarea unor substante indiferente sau chiar toxice (indiferent de sursa si caile de penetrare in aliment) impun schimbari majore la nivelul conceptului de valoare nutritiva. Primele preocupari privind valoarea nutritiva a produselor alimentare dateaza din 1890 si apar in publicatia ,,Compozitia chimica a materialelor alimentare americane"1 de W.O.Atwater din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA.
Dupa Cuisa si Santopreti, care s-au ocupat de elaborarea unui macromodel de determinare a
potentialului nutritiv al alimentelor de baza si a starii de nutritie la nivel macroeconomic, Hansen
incearca un model grafic de estimare a valorii nutritive a unor alimente de baza prin compararea
potentialului de trofine al alimentelor respective cu necesarul fiziologic mediu al omului.
Cu mai multa consecventa, I.Gontea a demonstrat ca, pentru a fi nutritiv, alimentul trebuie
sa fie apetisant, echilibrat trofic si igienic. Ca atare, el largeste conceptul de valoare nutritiva si face pasi importanti in nutritie, definind factorii antinutritionali ca un complex de substante ce perturb metabolismul si provoaca dereglari fiziologice.
Cercetarile intreprinse in tara noastra si pe plan mondial au permis o viziune noua asupra
valorii nutritive, pornind de la metodologia generala de studiere a marfurilor, respectiv de la
raportul necesitate - valoare de intrebuintare - calitate.
In acest context, utilitatea unui bun alimentar, respectiv valoarea lui de intrebuintare, a
determinat o particularizare care tine cont de dubla si simultana lui realizare pe piata ,,metabolica" si pe piata economica. Proiectarea si fabricarea alimentelor se bazeaza pe cerintele prioritare ale metabolismului corpului omenesc, in conditiile unei legaturi cat mai convenabile, de ordin subiectiv si obiectiv, intre om si aliment si respectand legile si mecanismele economiei de piata.
Pentru un produs alimentar, valoarea nutritiva (cu cele patru laturi ale sale) constituie
criteriul major in aprecierea calitatii. Astfel, calitatea marfurilor alimentare, privita drept grad de
satisfacere a unei necesitati de consum de catre un corespondent material fabricat in acest scop, este expusa atat exigentelor ridicate de metabolizarea fara risc a substantelor nutritive existente, cat si exigentelor de ordin senzorial sau tehnic.
Conform SR-8402, calitatea unui produs (sau a unui serviciu) reprezinta ansamblul
proprietatilor si caracteristicilor care ii confera acestuia posibilitatea de a satisface nevoile
explicite si implicite ale consumatorilor 
Cele mai des intalnite recomandari pentru sanatate sunt legate de un regim alimentar pe baza de legume si fructe, care pot proteja de o serie de boli cronice. Nu este insa clar daca un regim vegetarian ar fi cel mai sanatos dintre toate optiunile.
O analiza combinata a cinci studii arata ca cei care nu urmeaza un regim vegetarian au o sansa mai mare cu 32% de a muri din pricina unor boli de inima. In randul vegetarienilor, incidenta diabetului este cu 50% mai mica decat in randul altor persoane. Mai mult, in cazul persoanelor care nu consuma deloc produse animale, rata incidentei diabetului este chiar mai mica.
Impactul unui regim vegetarian asupra cancerului nu este insa clar. Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca vegetarienii au o sansa mai mica cu 12% de a se imbolnavi de cancer decat persoanele care consuma carne, insa se pare ca persoanele care nu consuma decat peste beneficiaza de aceeasi reducere a riscului.
CAP.I MATERIAL SI METODE
1.1 FACTORI CARE INFLUENTEAZA ALEGEREA ALIMENTELOR
Organismul uman este un organism heterotrof care are nevoie de o cantitate variabila de
substante nutritive, in functie de varsta, sex, activitatea profesionala si de paticularitatile
fiziologice. Acest necesar imbraca forma normelor recomandate pe grupe de populatie, zi si
persoana.
Pentru determinarea cerintelor nutritive ale populatiei din tara noastra au fost luate in
considerare urmatoarele criterii:
a. nevoi specifice ale copiilor, tinerilor si varstnicilor;
b. atura si intensitatea efortului fizic depus al populatiei adulte in diferite procese de
productie, in variatele activitati gospodaresti, cultural-sportive si recreative;
c. tendinta de reducere a efortului fizic, concomitent cu cresterea solicitarilor neuropsihice
in conditiile vietii moderne;
d. cerintele alimentare suplimentare pentru femeile in perioada maternitatii;
e. necesitatea prevenirii unor boli cauzate de dezechilibre alimentare 
Nu trebuie exagerata importanta alimentelor cand este vorba de sanatatea corpului si combaterea bolilor. Totusi, transformarea datelor teoretice in modificari sanatoase ale regimului alimentar inseamna sa stim ce si cum sa cumparam si cum sa preparam alimentele, pentru o sanatate optima. 
Multa lume priveste excursia saptamanala la supermarket pentru cumparaturi ca pe o corvoada de care vor sa scape cat mai repede posibil. Oricum, alegerea alimentelor la magazine este primul pas spre o alimentatie sanatoasa si trebuie sa i se acorde mare atentie. Urmatoarele sugestii pentru cumparaturi ar trebui sa ofere un succes real in alegerea alimentelor potrivite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alimentatia si Starea de Nutritie la 40 de Studenti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!