Alimente Functionale - Untul

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1. Alimentele functionale 4
Capitolul 2. Tehnologia de obtinerea a untului 8
Capitolul 3. Defectele untului 16
Capitolul 4. Importanta si beneficiile untului 17
Concluzii 19
Bibliografie 20


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Untul reprezinta unul dintre produsele lactate cele mai importante pentru alimentatia omului. In compozitia sa grasimea constituie elementul de baza (circa 80%), ceea ce ii da o valoare nutritiva ridicata; restul este format din substanta uscata, provenind din lapte (max 2%) si apa (max 18%). 
Dintre grasimile de origine animala untul prezinta cea mai mare digestibilitate, peste 95% de asemenea are o valoare energetica mare (100g unt produc 760calorii) ocupand cam 25% din consumul mondial de grasimi de origina animala.
Untul este un produs derivat din lapte format din grasime, apa si substanta uscata negrasa, care se obtine prin tratamente termice si mecanice ale smantanii.
Din punct de vedere al fizicii coloidale, untul este o emulsie de tip apa/ulei, fata de smantana care este o emulsie de tip ulei/apa.
Clasificarea se face dupa:
-natura materiei prime (smantana din lapte, smantana din zer, din zara, smantana congelata);
-gradul de aciditate al smantanii (dulce sau fermentata);
-natura adaosurilor (sare, zahar, miere, grasime vegetala);
-procedee de prelucrare termica si mecanica (pasteurizat sau sterilizat, topit, pulbere, remalaxat, grasime anhidra din unt);
Pe langa faptul ca untul este un aliment natural, acesta reprezinta o sursa bogata si usor asimilabila de vitamina A, necesara imbunatatirii vederii si sanatatii sistemului endrocrin, dar si de vitaminele E, K si D. De asemenea, acest aliment este bogat in minerale, in special seleniu, care este un puternic antioxidant - arma redutabila impotriva radicalilor liberi responsabili ai fenomenului de imbatranire. Procentual, untul contine mai mult seleniu decat cerealele sau usturoiul.
Untul mai furnizeaza organismului si iod, element atat de necesar la buna functionare a glandei tiroide. Alaturi de o cantitate apreciabila de acid butiric - necesar colonului, un alt acid gras din unt este acidul lauric - o substanta puternic antimicrobiana si antifungica; contine si alti acizi grasi, care ofera protectie impotriva cancerului. 
Apa din compozitia lui este fin dispersata astfel incat aspectul este uniform si uscat. 
Untul de vaca, in special cel obtinut primavara si vara de la animalele hranite cu furaje verzi, are un continut mai ridicat de acizi grasi nesaturati, apropiindu-se de compozitia grasimilor vegetale, fapt cel face recomandat in alimentatia copiilor si covalescentilor. Untul se caracterizeaza si printr-o valoare energetica mare ceea ce il indica in alimentatia celor care presteaza munci intense si a sportivilor. Valoarea energetica a untului este de circa 7600 Kcal/Kg.
O consecinta negativa a untului este aceea ca contine atat acizi grasi saturati cat si acizi grasi nesaturati de tip trans care cresc nivelul de colesterol si LDL colesterol. 
Pentru sanatatea inimii dieteticienii, nutritionistii si cardiologii recomanda margarina light in loc de unt deoarece aceasta este saraca in acizi grasi saturati, putini acizi grasi nesaturati de tip trans si nu contine colesterol.
Capitolul 1. Alimentele functionale 
Specialistii in nutritie aduc astazi in discutie un subiect de mare interes: alimentele functionale si beneficiile acestora pentru sanatate.
Ce sunt alimentele functionale?
Alimentele functionale sunt acele alimente care, in plus fata de principiile nutritive de baza, contin substante active cu efecte benefice asupra sanatatii. Termenul a fost introdus pentru prima data in Japonia, la mijlocul anilor 1980, iar de atunci piata alimentelor functionale este in continua dezvoltare, ajungand in ultimii ani la peste 21,3 miliarde de dolari in Statele Unite si peste 8 miliarde de dolari in Europa.
Unele alimente functionale sunt cunoscute inca din antichitate si sunt consumate in mod traditional pentru beneficiile lor asupra sanatatii. Unele dintre substantele biologic active pe care le contin au fost identificate si caracterizate doar in ultimii ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alimente Functionale - Untul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!