Aluminiul, Argintul si Aurul

Extras din proiect Cum descarc?

Descoperire
Termenul "alumen," care este tradus in "alaun," apare in lucrarea lui Pliniu cel Batran, Naturalis Historia, capitolul 15 al cartii 35, furnizand detalii despre acest metal. Desi diferite substante erau deosebite prin numele de alumen, toate erau caracterizate de un anumit grad de astringenta, fiind utilizate in medicina sau ca vopsele.
Statuia lui Anteros (confundat cu Eros sau cu Ingerul Crestin al Caritatii) in Piccadilly Circus din Londra, confectionata in 1893 si prima statuie facuta din aluminiu.
In anul 1760, un anumit oxid metalic care prezenta stabilitate si nu putea fi redus a fost extras din alaun si numit alumina de catre chimistul francez L.G.Morveau. In 1807 Sir Humphry Davy a concluzionat ca reducerea compusilor chimici stabili ar trebui sa se faca electrolitic cu ajutorul unei noi celule voltaice, reusind obtinerea sodiului, potasiului, bariului, strontiului si al calciului in forma metalica. Pentru aceasta demonstratie remarcabila a puterii electrochimice, Davy a obtinut un premiu de 50.000 de franci din partea lui Napoleon. Desi esuase in incercarile sale de a obtine acest element, denumindu-l aluminiu, era evident ca restul metalelor obtinute de el prezentau un caracter reducator mai puternic decat al carbonului si al hidrogenului.
In 1808 reuseste sa obtina pentru prima data bor elementar prin reducerea oxidului boric cu potasiu obtinut prin electroliza. Pierre Berthier descopera in anul 1821 langa Baux-de-Provence o mina in care exista un mineral ce continea mai mult de 50% de oxid de aluminiu. Mineralul va fi numit bauxita.
Cercetarea aluminiului metalic a fost continuata de catre chimistul danez Hans Christian Oersted, care descrie in 1825 Societatii Filosofiei Naturale o metoda de reducere a clorurii de aluminiu la o forma metalica cu ajutorul unui amalgam mercuric al potasiului. Mercurul din amalgam era treptat indepartat prin distilare, produsul rezultat fiind o pulbere gri, care a fost descrisa ca aluminiu, desi era posibil sa fi continut o cantitate mare de oxid.
In 1827, Wohler imbunatatise metoda de reducere propusa de Oersted prin utilizarea unui proces gazos in care triclorura de aluminiu volatilizata reactiona cu potasiul metalic. Potasiul era un metal rar si foarte reactiv, iar triclorura de aluminiu, datorita higroscopicitatii sale era un material cu care se lucra greu. Experimentele initiale ale lui Wohler produceau cantitati mici de pudra de aluminiu, insa nu constau baza producerii aluminiului in masa.
Munca sa timpurie asupra aluminiului a fost abandonata pana in anul 1854, cand a modificat procesul astfel incat a produs globule mici si stralucitoare, care erau suficient de pure pentru confirmarea densitatii reduse a aluminiului si pentru stabilirea ductilitatii si a caracteristicilor chimice.
Chimistul francez Henri Etienne Sainte-Claire Deville a imbunatatit de asemenea metoda lui Wohler in 1846, descriindu-le in anul 1859, printre care afisase si propunerea folosirii sodiului in locul potasiului costisitor.
Aluminiul a fost ales drept material pentru varful Monumentului Washington in 1884, cand o uncie (30 g) de aluminiu costa cat salariul zilnic al unui colaborator la acel proiect; aluminiul era la fel de valoros ca si argintul. In anul 1886, Charles Martin Hall, student la colegiul Oberlin, a obtinut cantitati mici de aluminiu prin electroliza oxidului de aluminiu dizolvat in criolit topit, folosind electrozi de carbune.
Cu toate ca procesele de extragere au suferit imbunatatiri, preturile scadeau incontinuu, iar in 1889 se descoperise un procedeu simplu de extragere al aluminiului. Inventia dinamului de catre Siemens in anul 1866 a usurat producerea procesului de electroliza pentru extragerea metalului. Procesul Hall-Heroult din 1886 si procesul Bayer din 1887 marcheaza inceputul aplicatiilor multiple ale aluminiului. Utilizarea acestui metal ca material de constructie a devenit atat de raspandita, incat a fost folosit in Sydney, Australia unde a fost folosit la construirea cupolei Secretariatului cladirii.
Anul 1900 marcheaza perioada cand productia mondiala de aluminiu a ajuns la 6700 de tone, 1939 cu 700000 de tone si 1943 cu 2.000.000 de tone, datorita celui de-al Doilea Razboi Mondial. De atunci, productia crescuse mai mult decat cea a celorlalte metale neferoase.
Anul 2008 marcheaza perioada cand pretul aluminiului a atins apogeul in iulie, fiind cotat la 1.45 dolari per livra, insa a scazut in decembrie la 0.7 dolari per livra. 
Obtinere si caracterizare
Are ca sinonim: Pigment metalic Cl Al. Denumirea chimica a aditivului este aluminiu. Are M = 26,98. Industrial, aluminiul se obtine prin mai multe metode, dar cel mai utilizat procedeu se bazeaza pe electroliza unei topituri formate din criolit si oxid de aluminiu dizolvat in acesta. Ca aditiv se foloseste aluminiu sub forma de pulbere. Pudra de aluminiu este compusa din particule fine de aluminiu. Pulverizarea metalului se poate efectua in prezenta sau in absenta uleiurilor vegetale comestibile si/sau a acizilor grasi utilizati ca aditivi de calitate alimentara. Aluminiul este un metal alb-argintiu, cu d = 2,7 g/cm3, care se topeste la 660,2?C si are Cristalizeaza intr-o retea cubica cu fete centrate. Este un metal moale, ductil, cu o conductibilitate termica si electrica ridicata. Pudra de aluminiu folosita ca aditiv are culoarea gri-argintie. De asemenea, mai poate fi folosit in industria alimentara si sub forma de foite subtiri. Este insolubil in apa si in solventi organici, dar se solubilizeaza in HCl diluat. Pulberea de aluminiu introdusa in flacara se aprinde si arde cu o mare degajare de energie. Aditivul alimentar trebuie sa contina 99% aluminiu fata de produsul utilizat fara ulei. Pierderile la uscare prin incalzire, la 105?C pana la greutate constanta, nu trebuie sa depaseasca 0,5%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aluminiul, Argintul si Aurul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!