Ambalaje în industria alimentară

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Stabilirea produsului care urmeaza a fi ambalat, caracteristici si factori critici de degradare .. 3
2. Modalitate de ambalare si materialele folosite .7
3. Forma ambalajului si sistemul de inchidere 12
4. Tehnologia de fabricare ...13
5. Termenul de valabilitate si calculul permeatiei gazelor ..14
6. Realizarea etichetei ..16


Extras din proiect Cum descarc?

1. Stabilirea produsului care urmeaza a fi ambalat, caracteristici si factori critici de degradare
Produsul care urmeaza a fi ambalat este ciocolata cu lapte. Ciocolata in sine este un produs alimentar obtinut dintr-un amestec de cacao, lapte de cocos, zahar, uneori lapte si unele arome specifice. Ciocolata este servita, de obicei, sub forma de tableta, baton, praline, inghetata sau alte produse de cofetarie. [1]
Scurt istoric al ciocolatei
Istoria ciocolatei incepe cu doua mii de ani in urma, cand cultura arborelui de cacao era practicata in America de Sud. Spaniolii au adaugat trestie de zahar si au imbogatit aroma boabelor de cacao cu ajutorul vaniliei si scortisoarei. In plus, au descoperit ca bautura este mai gustoasa servita fierbinte. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei bauturi timp de un secol. [1]
Fructele de cacao serveau ca moneda de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea bauturii zeilor, "tchocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru inlaturarea oboselii si cu gust foarte placut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri in 12 ani, infloreste in tot cursul anului, avand aproape 100.000 flori in buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe. [1]
In secolul XIX s-au produs doua transformari importante in istoria ciocolatei. In 1847, o companie engleza a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai tarziu, elvetianul Daniel Peter s-a gandit sa adauge un ingredient nou: laptele. [1]
La scurt timp, o noua inventie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazuta decat cea a corpului uman. Ciocolata neagra se topeste la 34 - 35 grade Celsius, in timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatura mai scazuta cu cateva grade. In prezent, ciocolata cu lapte este cel mai cautat sortiment, ciocolata neagra fiind apreciata doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs. [1]
Tipuri de ciocolata
Pe piata mondiala actuala exista mai multe tipuri de ciocolata, acestea fiind:
-  Ciocolata neagra dulce - este similara ciocolatei semi-dulce, incat nu este intotdeauna posibil sa se faca distinctia intre aroma de ciocolata dulce si semi-dulce. Poate fi, de asemenea folosita in bucatarie la prepararea prajiturilor. [2]
Figura 1. https://sites.google.com/site/descoperaciocolata/tipuri-de-ciocolata
-  Ciocolata neagra semidulce - este un amestec de cacao si unt de cacao cu zahar. Ca sa poata avea acest nume, trebuie sa contina cel putin 35% cacao in substanta solida si cel putin 18% unt de cacao. Cu toate acestea, continutul de cacao este, mult mai mare decat atat si poate ajunge pana la 70% si chiar 99%. [2]
Figura 2. https://sites.google.com/site/descoperaciocolata/tipuri-de-ciocolata 
-  Ciocolata neagra neindulcita -  Este cunoscuta si sub denumirea de ciocolata amaruie sau ciocolata pentru menaj este fabricata din pudra boabelor de cacao prajite, amestecata cu o forma de grasime pentru a produce o substanta solida. Boabele de cacao prajite dau ciocolatei o aroma placuta foarte puternica. Cu adaos de zahar este folosita ca baza pentru prajituri, negrese si fursecuri. [2]


Fisiere în arhivă (1):

  • Ambalaje in industria alimentara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] ,,https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciocolat%C4%83," [Interactiv]. 
[2] ,,https://sites.google.com/site/descoperaciocolata/tipuri-de-ciocolata," [Interactiv]. 
[3] ,,https://www.apc-romania.ro/ro/i-ce-trebuie-sa-stim-despre-ciocolata/NDkxLTE.html," [Interactiv]. 
[4] ,,http://www.chocolatewrappers.info/wrappers.htm," [Interactiv]. 
[5] ,,Materii prime pentru industria alimentara". 
[6] ,,https://ro.wikipedia.org/wiki/Polipropilena," [Interactiv]. 
[7] ,,https://importdistributie.wordpress.com/2013/04/23/polipropilena-pp-material-cu-numeroase-intrebuintari/," [Interactiv]. 
[8] ,,https://lege5.ro/Gratuit/gm2dgmrv/definitii-si-caracteristici-norma?dp=geztcmjygeyds," [Interactiv]. 
[9] ,,https://elearning.masterprof.ro/lectiile/merceologie/lectie_09/lectia_propriuzisa.html," [Interactiv]. 
[10] ,,https://www.industrialmeeting.club/wrapping-machine-for-chocolate-sealed-bars/," [Interactiv]. 
[11] ,,https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12556," [Interactiv]. 
[12] ,,https://consumator.gov.md/eng/comunicate-de-presa/tot-ce-trebuie-sa-stim-despre-termenele-produselor," [Interactiv]. 
[13] C. d. i. S. Paul, ,,Curs Ambalaje si Design in Industria Alimentara," Bucuresti, 2020-2021.
[14] ,,https://labelprint.ro/ce-contine-eticheta-unui-produs/," [Interactiv]. 
[15] https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciocolat%C4%83.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!