Ambalaje în industria alimentară

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 2989
Mărime: 2.29MB (arhivat)
Publicat de: Alexandra S.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Stabilirea produsului care urmează a fi ambalat, caracteristici și factori critici de degradare .. 3
  2. 2. Modalitate de ambalare și materialele folosite .7
  3. 3. Forma ambalajului și sistemul de închidere 12
  4. 4. Tehnologia de fabricare ...13
  5. 5. Termenul de valabilitate și calculul permeației gazelor ..14
  6. 6. Realizarea etichetei ..16

Extras din proiect

1. Stabilirea produsului care urmează a fi ambalat, caracteristici și factori critici de degradare

Produsul care urmează a fi ambalat este ciocolata cu lapte. Ciocolata în sine este un produs alimentar obținut dintr-un amestec de cacao, lapte de cocos, zahăr, uneori lapte și unele arome specifice. Ciocolata este servită, de obicei, sub formă de tabletă, baton, praline, înghețată sau alte produse de cofetărie. [1]

Scurt istoric al ciocolatei

Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud. Spaniolii au adăugat trestie de zahăr și au îmbogățit aroma boabelor de cacao cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. [1]

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, "tchocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii și cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înflorește în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe. [1]

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, elvetianul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele. [1]

La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scăzută decât cea a corpului uman. Ciocolata neagră se topește la 34 - 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scăzută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs. [1]

Tipuri de ciocolată

Pe piața mondială actuală există mai multe tipuri de ciocolată, acestea fiind:

- Ciocolată neagră dulce - este similară ciocolatei semi-dulce, încât nu este întotdeauna posibil să se facă distincția între aroma de ciocolată dulce și semi-dulce. Poate fi, de asemenea folosită în bucătărie la prepararea prăjiturilor. [2]

Figura 1. https://sites.google.com/site/descoperaciocolata/tipuri-de-ciocolata

- Ciocolată neagră semidulce - este un amestec de cacao și unt de cacao cu zahăr. Ca să poată avea acest nume, trebuie să conțină cel puțin 35% cacao în substanța solidă și cel puțin 18% unt de cacao. Cu toate acestea, conținutul de cacao este, mult mai mare decât atât și poate ajunge până la 70% și chiar 99%. [2]

Figura 2. https://sites.google.com/site/descoperaciocolata/tipuri-de-ciocolata

- Ciocolată neagră neîndulcită - Este cunoscută și sub denumirea de ciocolată amăruie sau ciocolată pentru menaj este fabricată din pudra boabelor de cacao prăjite, amestecată cu o formă de grăsime pentru a produce o substanță solidă. Boabele de cacao prăjite dau ciocolatei o aromă plăcută foarte puternică. Cu adaos de zahăr este folosită ca bază pentru prăjituri, negrese și fursecuri. [2]

Bibliografie

[1] „https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciocolat%C4%83,” [Interactiv].

[2] „https://sites.google.com/site/descoperaciocolata/tipuri-de-ciocolata,” [Interactiv].

[3] „https://www.apc-romania.ro/ro/i-ce-trebuie-sa-stim-despre-ciocolata/NDkxLTE.html,” [Interactiv].

[4] „http://www.chocolatewrappers.info/wrappers.htm,” [Interactiv].

[5] „Materii prime pentru industria alimentara”.

[6] „https://ro.wikipedia.org/wiki/Polipropilenă,” [Interactiv].

[7] „https://importdistributie.wordpress.com/2013/04/23/polipropilena-pp-material-cu-numeroase-intrebuintari/,” [Interactiv].

[8] „https://lege5.ro/Gratuit/gm2dgmrv/definitii-si-caracteristici-norma?dp=geztcmjygeyds,” [Interactiv].

[9] „https://elearning.masterprof.ro/lectiile/merceologie/lectie_09/lectia_propriuzisa.html,” [Interactiv].

[10] „https://www.industrialmeeting.club/wrapping-machine-for-chocolate-sealed-bars/,” [Interactiv].

[11] „https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12556,” [Interactiv].

[12] „https://consumator.gov.md/eng/comunicate-de-presa/tot-ce-trebuie-sa-stim-despre-termenele-produselor,” [Interactiv].

[13] C. d. i. S. Paul, „Curs Ambalaje și Design în Industria Alimentară,” București, 2020-2021.

[14] „https://labelprint.ro/ce-contine-eticheta-unui-produs/,” [Interactiv].

[15] https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciocolat%C4%83.

Preview document

Ambalaje în industria alimentară - Pagina 1
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 2
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 3
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 4
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 5
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 6
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 7
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 8
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 9
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 10
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 11
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 12
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 13
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 14
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 15
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 16
Ambalaje în industria alimentară - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Ambalaje in industria alimentara.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia fabricării cașcavalului

INTRODUCERE Proiectul prezintă tehnologia de obținere a cașcavalului preparat din lapte de vacă. Brânzeturile cu pastă opărită (cașcavalul) se...

Elaborarea planului de afaceri pentru minibrutăria SRL Pâinea Casei

1 Caracteristica întreprinderii SRL „Pâinea casei” CARACTERISTICA GENERALĂ A ÎNTREPRINDERII FONDATE Tabelul 1.1 Date despre întreprindere...

Fabrica de sana

Argument ..4 1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE ...5 1.1.Taxonomia bovinelor .5 1.2. Domesticirea și modificările morfo-fiziologice suferite de bovine în...

Proiectarea unei linii tehnologice pentru obținerea compotului de caise

Argument Compoturile reprezintă conserve din fructe (întregi sau divizate) în sirop de zahăr,ambalate în recipiente,închise ermetic și...

Cultivarea legumelor în regim ecologic - Plan de afaceri

CAPITOLUL I.DESCRIEREA AFACERII Firma S.C. AGRO BIO S.R.L este o firmă care are ca obiectiv de activitate producția de legume în sistem ecologic,...

Plan de afaceri Carmangerie

CAPITOLUL I. DESCRIEREA AFACERII I.I.Pietraru Răzvan este o întreprindere ce are ca obiectiv de activitate producția de produse proaspete și...

Instalație de concentrare cu triplu efect și termocompresie

Temă Proiect Să se dimensioneze o instalație de concentrare cu triplu efect și termocompresie destinață obținerii sucului de mere concentrat care...

Proiectarea unei secții de obținere a brânzei moi cu mucegai

1. Obiectivul proiectului 1.1 Definiția și încadrarea produsului Totul a început în 1791, o tânără țărancă normandă, Marie, l-a adăpostit pe...

Te-ar putea interesa și

Ambalaje și design în industria alimentară - iaurtul Tnuva

Mi-am ales aceasta tema datorita placerii de a citi si a descoperi lucruri noi si interesante despre lapte si derivatele din lapte(in mod special...

Frișca - ambalaje și design în industria alimentară

Frisca Frisca este un produs obtinut printr-un proces tehnologic (specific unitatilor de procesare a laptelui) de separare a grasimii din laptele...

Ambalaje și design în industria alimentară - Croissant

Istoricul produsului ales - Croissant Deși autorii nu au ajuns la un consens în ceea privește momentul și locul apariției croissantului,...

Utilaje de spălare a ambalajelor

INTRODUCERE Mașinile și utilajele din industria alimentară sunt mașini de lucru destinate pentru operații diversificate în cadrul proceselor de...

Ambalaje și Design în Industria Alimentară

Muştarul este unul din condimentele cele mai cunoscute ş i mai populare. Oferta de sortimente de muştar este nelimitată, el însoţind preparate...

Metode și tehnici de conservare, ambalare și design în industria alimentară

CAP.1 PRINCIPALELE METODE UTILIZATE IN CONSERVAREA PRODUSELOR AGROALIMENTARE Conservarea produselor alimentare constituie o verigă importantă în...

Reciclarea ambalajelor din industria alimentară

Introducere Recuperarea şi reutilizarea resurselor reciclabile reprezintă mijloace de soluţionare a contradicţiei dintre cerinţele procesului de...

Ambalaje și design în industria alimentară - produsul sucul natural de fructe Granini

Proiectarea ansamblului design de produs-design de ambalaj pentru sucul natural de fructe Granini Introducere Prin sucuri de fructe se definesc...

Ai nevoie de altceva?