Analiza Alimentelor cu Radiatii X

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Radiatiile electromagnetice. Radiatia X 3
2. Principiul metodei 4
3. Avantajele si dezavantajele analizei cu radiatii X 4
3.1. Avantaje 4
3.2. Dezavantaje 5 
4. Modele de spectrometre cu raze X 5
4.1. Spectro Atlas 5
4.2. Spectro Midex 6
4.3. Spectro Midex M 6
4.4. Spectro Phoenix 7
4.5. Spectro Titan 7
4.6. Spectro Xepos 8
4.7. Spectro IQ 8
5. Pregatirea probelor pentru analiza 9 
6. Descrierea metodei de lucru 9
7. Utilizarile radiatiilor X in industria alimentara 10
8. Bibliografie 12


Extras din proiect Cum descarc?

Analiza chimica a alimentelor cu radiatii X
1. Radiatiile electromagnetice. Radiatia X
Radiatia este fenomenul fizic de emitere si propagare de unde (radiatie ondulatorie) sau de corpusculi (radiatie corpusculara). Orice radiatie implica un transport de energie. In numeroase cazuri, radiatia se face sub forma unui fascicul de raze, astfel ca (pentru aceste situatii) termenul de raze este folosit cu aceeasi acceptiune ca si termenul radiatie.
In functie de frecventa sau lungimea de unda cu care radiatia se repeta in timp, respectiv in spatiu, undele electromagnetice se pot manifesta in diverse forme. Spectrul radiatiilor electromagnetice este impartit dupa criteriul lungimii de unda in cateva domenii, de la frecventele joase spre cele inalte:
- Radiatiile (undele) radio;
- Microunde;
- Radiatii hertziene;
- Radiatii infrarosii;
- Radiatii luminoase;
- Radiatii ultraviolete;
- Radiatii X (Rontgen);
- Radiatii ,,?" (gamma).
Radiatia Rontgen (sau X) descoperita in 1895 a jucat un mare rol in dezvoltarea teoriei atomice. Aceasta radiatie se produce cand electronii rapizi ce pleaca de la catodul unui tub in care s-a facut vid sunt dirijati asupra unui bloc de metal, asa-numitul anticatod (fig. nr. 1.). In principiu, orice metal este bun ca anticatod. Pentru scopuri practice, insa, se prefera de cele mai multe ori tungstenul (wolframul), din cauza punctului sau de topire ridicat. De la anticatod porneste o radiatie invizibila , avand lungimi de unda foarte mici, cuprinse aproximativ intre 10-9 si 10-6 cm (la partea vizibila a spectrului ele sunt cuprinse intre 0.4*10-4 si 0.8*10-4 cm). Aceasta radiatie strabate aproape prin toate substantele, chiar prin straturi de metal, si poate provoca leziuni corporale grave, daca aparatele care emit sau lucreaza cu aceasta radiatie nu sunt manuite corespunzator. Numai peretii grosi sau un blindaj de plumb ofera o protectie suficienta.
Fig. nr. 1. Schema unui tub de radiatii Rontgen: Fig. nr. 2. Cum ia nastere radiatia 
O- obiectul strabatut de radiatie; I- imaginea Rontgen (X) de franare
obiectului; K- catod; e- electroni; A- anticatod (anod); 
R- radiatie Rontgen (X); E- ecran fluorescent.
Pentru a face vizibila aceasta radiatie, ea este lasata sa cada pe un ecran acoperit cu sulfura de zinc fluorescenta; aceasta se coloreaza intr-o nuanta verzuie si arata contururile partilor obiectului prin care radiatia trece mai putin (Lindner, 1960).
2. Principiul metodei
Spectrometrele cu raze X au la baza metoda de analiza a flourescentei de raze X cu dispersie dupa energie. Atomii din proba, care poate fi sub forma solida, pudra sau lichida, sunt excitati de razele X emise de un tub de raze X sau de radioizotopi. Pentru marirea sensibilitatii, radiatia primara de excitatie poate fi polarizata utilizand tinte specifice intre tubul de raze X si proba. Radiatia de flourescenta de raze X, emisa de atomii probei analizate, este masurata simultan de un detector fix cu semiconductori sau de un contor proportional. Intensitatea radiatiei fiecarui element, care este proportionala cu concentratia elementului din proba, este recalculata intern de un set de curbe de calibrare stocate, si poate fi afisata direct in unitati de concentratie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Alimentelor cu Radiatii X.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!