Analiza alimentelor cu radiații X

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2990
Mărime: 411.51KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana S.
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA “VALAHIA” DIN TÂRGOVIŞTE FACULTATEA DE INGINERIA MEDIULUI ŞI BIOTEHNOLOGII SPECIALIZAREA: CONTROLUL ŞI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE

Cuprins

  1. 1. Radiaţiile electromagnetice. Radiaţia X 3
  2. 2. Principiul metodei 4
  3. 3. Avantajele şi dezavantajele analizei cu radiaţii X 4
  4. 3.1. Avantaje 4
  5. 3.2. Dezavantaje 5
  6. 4. Modele de spectrometre cu raze X 5
  7. 4.1. Spectro Atlas 5
  8. 4.2. Spectro Midex 6
  9. 4.3. Spectro Midex M 6
  10. 4.4. Spectro Phoenix 7
  11. 4.5. Spectro Titan 7
  12. 4.6. Spectro Xepos 8
  13. 4.7. Spectro IQ 8
  14. 5. Pregătirea probelor pentru analiză 9
  15. 6. Descrierea metodei de lucru 9
  16. 7. Utilizările radiaţiilor X în industria alimentară 10
  17. 8. Bibliografie 12

Extras din proiect

Analiza chimică a alimentelor cu radiaţii X

1. Radiaţiile electromagnetice. Radiaţia X

Radiaţia este fenomenul fizic de emitere şi propagare de unde (radiaţie ondulatorie) sau de corpusculi (radiaţie corpusculară). Orice radiaţie implică un transport de energie. În numeroase cazuri, radiaţia se face sub forma unui fascicul de raze, astfel că (pentru aceste situaţii) termenul de raze este folosit cu aceeaşi accepţiune ca şi termenul radiaţie.

În funcţie de frecvenţa sau lungimea de undă cu care radiaţia se repetă în timp, respectiv în spatiu, undele electromagnetice se pot manifesta în diverse forme. Spectrul radiaţiilor electromagnetice este impărtit după criteriul lungimii de undă în câteva domenii, de la frecvenţele joase spre cele înalte:

- Radiaţiile (undele) radio;

- Microunde;

- Radiaţii hertziene;

- Radiaţii infraroşii;

- Radiaţii luminoase;

- Radiaţii ultraviolete;

- Radiaţii X (Röntgen);

- Radiaţii „γ” (gamma).

Radiaţia Röntgen (sau X) descoperită în 1895 a jucat un mare rol în dezvoltarea teoriei atomice. Această radiaţie se produce când electronii rapizi ce pleacă de la catodul unui tub în care s-a făcut vid sunt dirijaţi asupra unui bloc de metal, aşa-numitul anticatod (fig. nr. 1.). În principiu, orice metal este bun ca anticatod. Pentru scopuri practice, însă, se preferă de cele mai multe ori tungstenul (wolframul), din cauza punctului său de topire ridicat. De la anticatod porneşte o radiaţie invizibilă , având lungimi de undă foarte mici, cuprinse aproximativ între 10-9 şi 10-6 cm (la partea vizibilă a spectrului ele sunt cuprinse între 0.4*10-4 şi 0.8*10-4 cm). Această radiaţie străbate aproape prin toate substanţele, chiar prin straturi de metal, şi poate provoca leziuni corporale grave, dacă aparatele care emit sau lucrează cu această radiaţie nu sunt mânuite corespunzător. Numai pereţii groşi sau un blindaj de plumb oferă o protecţie suficientă.

Fig. nr. 1. Schema unui tub de radiaţii Röntgen: Fig. nr. 2. Cum ia naştere radiaţia

O- obiectul străbătut de radiaţie; I- imaginea Röntgen (X) de frânare

obiectului; K- catod; e- electroni; A- anticatod (anod);

R- radiaţie Röntgen (X); E- ecran fluorescent.

Pentru a face vizibilă această radiaţie, ea este lăsată să cadă pe un ecran acoperit cu sulfură de zinc fluorescentă; aceasta se colorează într-o nuanţă verzuie şi arată contururile părţilor obiectului prin care radiaţia trece mai puţin (Lindner, 1960).

2. Principiul metodei

Spectrometrele cu raze X au la bază metoda de analiză a flourescenţei de raze X cu dispersie după energie. Atomii din probă, care poate fi sub formă solidă, pudră sau lichidă, sunt excitaţi de razele X emise de un tub de raze X sau de radioizotopi. Pentru mărirea sensibilităţii, radiaţia primară de excitaţie poate fi polarizată utilizând ţinte specifice între tubul de raze X şi probă. Radiaţia de flourescenţă de raze X, emisă de atomii probei analizate, este masurată simultan de un detector fix cu semiconductori sau de un contor proporţional. Intensitatea radiaţiei fiecărui element, care este proporţională cu concentraţia elementului din probă, este recalculată intern de un set de curbe de calibrare stocate, şi poate fi afişată direct în unităţi de concentraţie.

Preview document

Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 1
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 2
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 3
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 4
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 5
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 6
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 7
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 8
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 9
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 10
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 11
Analiza alimentelor cu radiații X - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza Alimentelor cu Radiatii X.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Analiza Chimică a Alimentelor prin RMN

1. Definitie RMN Rezonanta magnetică nucleară, RMN, este o tehnică spectroscopică foarte des folosită în chimie, chimie-fizică, medicină,...

Analiza chimică a alimentelor prin spectrofotometrie cu absorbție chimică

1. Definirea metodei de analiză Spectroscopia a reprezentat iniţial studiul interacţiuni dintre radiaţie şi materie ȋn funcţie de lungimea de undă...

Analiza chimică cu atomi marcați

1. Definirea metodei de analiză Se vorbeşte de o analiză chimică atunci când activitatea depusă, de o persoană, grup sau organizaţie, are drept...

Te-ar putea interesa și

Managementul Calității Serviciilor Medicale

Introducere Realităţile lumii contemporane, după o perioadă relativ lungă, de peste 50 de ani, evidenţiază o evoluţie deosebit de dinamică atât...

Analiza senzorială a băuturilor carbogazoase - apă tonică și băutură cu aromă de grefe

1. Generalitati despre Analiza Senzoriala Proprietatile senzoriale constituie unul dintre cei mai importanti factori de analiza a unui produs...

Influența unor Adaosuri asupra Distribuției Produselor de Reacție și a Depunerilor de Cocs la Piroliza unor Benzine

INTRODUCERE Cracarea termică la presiuni joase, piroliza, a fost aplicată în tehnica mondială cu mult înaintea cracării la presiuni înalte....

Spectroscopia de absorbție atomică în flacără

Spectroscopia de absorbtie atomica Spectroscpoia de absorbtie atomica (AAS) este o metoda recunoscuta pentru analiza cantitativa a multor elemente...

Merceologia Produselor Alimentare

Merceologia este stiinta care are ca obiect de studiu marfa. Marfa reprezinta orice produs care prin proprietatiile sale satisface necesitatile...

Atitudinea și motivele de cumpărare ale consumatorilor de alimente bio

Scopul acestei cercetari il reprezinta analiza atitudinii consumatorilor de alimente bio, dar si motivele de cumparare ale acestora, deoarece mi-ar...

Rolul Analizei Senzoriale și Stabilirea Preferinței Consumatorilor

Rolul analizei senzoriale Produsele alimentare posede un ansamblu de proprietatei senzoriale, specifice si variabile ca numar si intensitate, ce...

Studierea materialelor prezente în echipamentul cuter din industria cărnii care intră în contact cu produsul finit

INTRODUCERE Tehnologia produselor alimentare este o ramură a ştiinţelor tehnice care cuprinde elaborări, argumentări teoretice şi experimentale a...

Ai nevoie de altceva?