Analiza Conceptului de Siguranta Alimentara in Contextul Globalizarii

Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat
In contextul globalizarii, siguranta alimentara a capatat treptat o importanta deosebita pentru industrie, consumatori si factorii de decizie politica datorita constientizarii amenintarilor la adresa sigurantei produselor alimentare importate. Dezvoltarea comertului international inseamna noi riscuri in ceea ce priveste siguranta produsele alimentare, precum si alimente contaminate, care pot fi raspandite pe areale mari cauzand boli la nivel mondial. Acest review trece in revista aspecte importante in acest domeniu, si anume definirea conceptului de siguranta alimentara, natura standardelor de siguranta alimentara, normele internationale, impactul standardelor de siguranta alimentara asupra comertului international. De asemenea, aceasta lucrare prezinta legatura dintre siguranta alimentara si comertul international si modul in care reglementarile de siguranta alimentara, precum si perceptia riscului, pot duce la frictiuni comerciale persistente si chiar la diminuarea comertului cu produse alimentare. 
Totalitatea institutiilor internationale, precum si guvernele cu legislatia interna, au obligatii morale de a proteja consumatorii, garantand ca produsele alimentare pe care le cumpara nu sunt daunatoare pentru sanatatea si viata lor (riscuri provenite din aditivi, toxine, medicamente de uz veterinar, reziduurile de pesticide sau alte alte organisme cauzatoare de boli ce se regasesc in alimente sau bauturi). Pe de alta parte aceleasi institutii armonizeaza liberalizarea schimburilor comerciale intre natiuni. Acest lucru poate fi realizat, fara a restrictiona comertul international, in cazul in care toate tarile vor armoniza reglementarile nationale cu standardelor internationale utilizate ca baza pentru masurile lor sanitare.
Cuvinte cheie: cod alimentar, comert international, consumatori, siguranta alimentara
1. Introducere
Astazi, cei mai multi oameni traiesc in zonele urbane si isi cumpara produsele alimentare in supermarketuri. Cand citesc etichetele, cumparatorii, tot mai des, isi dau seama ca produsele alimentare sunt importate. In conformitate cu principiile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), produsele (inclusiv alimentare) pot fi liber comercializate cu exceptia cazului in care exista dovezi ca aceste poduse duc la cresterea riscurilor pentru sanatatea publica si animala sau pentru mediul inconjurator. Consumatorii pot beneficia, astfel, de produse alimentare proaspete la preturi competitive. 
Cand consumatorii cumpara un produs alimentar, apare increderea implicita ca produsul respectiv nu va dauna sanatatii. In cazul in care ei nu sunt satisfacuti de calitate, renunta la brandul respectiv in favoare altuia, (World Bank, 2009) iar in situatia in care produsul nu este sigur, consecintele pot fi, in cel mai bun caz, neplacute sau, in cel mai rau caz, letale. 
In plus, provocarile legate de siguranta alimentara pe pietele internationale, se confrunta cu noi tipuri de probleme si noi tehnologii (de exemplu, nanotehnologia, modificarea genetica a alimentelor sau clonarea animalelor). Totusi, un rezultat pozitiv al acestor schimbari, a fost avansarea rapida a tehnologiei alimentare, a prepararii si ambalarii produselor, pentru a oferi siguranta si buna calitate a aprovizionarii cu alimente. In ciuda existentei acestor noi descoperiri, poate aparea riscul contaminarii alimentelor prin contaminanti naturali sau care sunt introdusi accidental sau prin tratarea inadecvata a alimentelor. 
In final, calitatea si siguranta alimentelor se bazeaza pe eforturile tuturor celor implicati in lantul complex, care include productia agricola, procesarea, transportul si consumul. Conform Uniunii Europene (UE) si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) - siguranta alimentara este o responsabilitate a tuturor, incepand de la originea lor pana in momentul in care ajung pe masa. 
Pentru a mentine calitatea si siguranta alimentelor de-a lungul lantului amintit, este nevoie atat de proceduri care sa asigure faptul ca alimentele sunt integre, precum si de proceduri de monitorizare care sa asigure ducerea la capat a operatiunilor in bune conditii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Conceptului de Siguranta Alimentara in Contextul Globalizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!