Antioxidanti Nutritivi

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Impactul dietei bazate pe alimente bogate in antioxidanti contribuie la mentinerea sau imbunatatirea starii de sanatate a omului, in cadrul unei diete echilibrate si unui stil de viata sanatos. Sanatatea a devenit un bun deosebit de pretios, nu numai pentru bunastarea individului, ci si a colectivitatilor umane, iar protejarea si promovarea sanatatii a depasit interesul individual si s-a transformat intr-o problema de prim rang pentru orice comunitate umana.
Consumatorului din ziua de azi, i se ofera o mare gama de produse alimentare atat nutritive cat si non-nutritive. Aceste produse au potentialul de a imbunatati starea de sanatate a populaNiei, precum si de a preveni sau reduce riscul aparitiei sau dezvoltarii unor afectiuni. Progresele din domeniul stiintei alimentatiei, furnizeaza industriei alimentare noi metode mai sofisticate si mai performante pentru controlarea si modificarea structurii fizice si compozitiei chimice a produselor alimentare.
Valoarea sociala a starii de sanatate a populaitei rezulta nu numai din conditionarea ei de catre progresul economico-social, ci si din conexiunea inversa: rolul starii de sanatate a colectivitatilor umane in realizarea progresului tehnic, stiintific, economic si social.
Exista interesul sporit al intregii societati pentru elaborarea si finantarea strategiilor si programelor de sanatate, urmarindu-se obtinerea unor avantaje maxime. In acest scop, exista o noua deschidere spre orice domeniu care poate sa aiba un impact pozitiv asupra starii de sanatate a populatiei indeosebi asupra industriei alimentare.
Importanta ameliorarii calitatii vietii in ideea conservarii fondului genetic natural printr-o alimentatie rationala si inofensiva constituie o tema care preocupa lumea stiintei la inceputul mileniului III. 
1. Antioxidanti nutritivi 
Notiuni generale. 
Antioxidantii prin definitie, sunt aditivi alimentari care prelungesc durata de pastrare a produselor alimentare, prin protejarea lor fata de deriorarea cauzata de reactiile de oxidare. Antioxidantii sunt molecule stabile cu electroni in plus sau cu capacitatea de a primi electroni suplimentari. Ei constituie sistemul natural de aparare al organismului impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi, aparand structurile celulare si ADN-ul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi ce cauta sa capteze electroni. 
Clasificarea antioxidantilor in functie de modul lor de actiune este prezentata in tabelul 1.
Tipul Modul de actiune Exemple
,,Metal scavenger" Chelatizeaza ionii metalici cum ar fi cei de cupru si fier, cu formare de complecsi inactivi Agenti de chelatizare ca EDTA, acidul citric, fosfolipidele, polifosfatii
,,Oxigen scavenger" Reactioneaza cu oxigenul; reduce oxigenul. Acidul ascorbic, ascorbil-palmitatul
Antioxidant (AH) Intrerupe etape de propagare in cazul reactiilor de oxidare; doneaza un atom de hidrogen. Compusi fenolici cum sunt: BHA, BHT, TBHQ, PG, tocoferoli, hidroxitirosol, acid cafeic, carnosol, etc.
Agenti reducatori
(RSH) Regenereaza fenolii (sinergism) Acidul ascorbic
Antioxidant enzimatic Indeparteaza oxigenul dizolvat sau speciile oxidative Superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, glucozo-oxidaz-catalaza
Antioxidanti cu functii multiple Regenereaza antioxidantii primari chelatizati cu metale; reduce hidroperoxizii Fosfolipide (fosfatidil-etanol amina - untura de peste), produsi ai reactiei Maillard
Fitosteroli metil-siliconici si etilidenici Previn polimerizarea oxidativa in uleiurile incalzite Polidimetilsiloxan, citrostadienol
Conform directivei 95/2/EC din 20 II 1995, ,,antioxidantii sunt substante care prelungesc durata de pastrare (durata de viata) a produselor alimentare, prin protejarea lor fata de deteriorarea cauzata de oxidare (rancezire si modificare de culoare)".


Fisiere in arhiva (1):

  • Antioxidanti Nutritivi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!