Apele Minerale din România

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7483
Mărime: 82.72KB (arhivat)
Publicat de: Paul Scarlat
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1.Introducere
  2. 2.Surse de ape minerale si importanta lor
  3. 3.Originea apelor minerale.
  4. 4.Tipuri de ape minerale
  5. 4.1 Apele minerale carbogazoase
  6. 4.2 Apele minerale sarate
  7. 4.3 Apele minerale bicarbonatate
  8. 4.4 Apele plate
  9. 5.Apa minerala Tusnad.Procese tehnologice de extragere , tratare si imbuteliere
  10. 6.Apele minerale si efectele terapeutice ale acestora
  11. 7.Continutul unor elemente(mg/l) in unele ape minerale din Romania
  12. 8.Analiza etichetei
  13. 9.Bibliografie

Extras din proiect

1.Introducere

Apele minerale sunt apele ce au un continut variabil de saruri, gaze, substante minerale, elemente radioactive, care le confera proprietati terapeutice.

În trecut, denumirea de apa minerala se atribuia tuturor apelor subterane sau superficiale care puteau fi utilizate în scopuri terapeutice. În ultimii ani, apelor minerale destinate scopurilor terapeutice li s-a dat denumirea de ape curative.

În tara noastra exista numeroase izvoare de ape minerale în jurul carora au fost amenajate importante statiuni. Apele minerale constituie factorii naturali de baza în tratamentul bolilor indicate.

Apele minerale sunt sarate-iodurate-bromurate, sarate-sufluroase si izvoare de cura interna cu apa slaba mineralizata sulfuroasa, bicarbonata, sulfatata, calcinata sodica, magneziana. Apele doro-sodice iodurate bromurate cu degajari de gaze (hidrocarburi usoare printre care predomina metanul) sunt ape de adâncime cu concentratie mare, exploatate prin sonde.

2.Surse de ape minerale si importanta lor

Govora este una din cele mai bogate statiuni în ape iodurate si bromurate din Europa. Moret o citeaza a doua în Europa, dupa Pechelepronne din Alsacia cu 562 mg la mie de brom si 42 mg la mie iod.

Apele din Govora contin pâna la 38,3 mg la mie brom si iod pâna la 41,8 mg la mie. Atât iodul cât si bromul sunt de origine organica, rezultate din putrezirea micilor alge.

Calciul si magneziul pe care aceste ape îl contin în cantitate destul de mare si anume: calciul 15-3,3 la mie si magneziu 0,77-1,05g la mie se datoreaza nisipurilor si gresiilor. Caracteristica apelor de zacamânt este, de asemenea, prezenta amoniului. Aceste ape nu contin hidrogen sulfurat, sunt ape captate în sonde, la adâncimi de la 90-1860 m. Fiecare debiteaza între 40-160 m3 de apa în 24 de ore. Apele clorurate-iodurate-bromurate din sonde sunt ape vechi, fosile, formând pânze-pungi si stau straturi permeabile în nisipuri.

Apele izvorului de cura interna slab mineralizate sunt caracterizate printr-o concentratie mica de hidrogen sulfurat si clor, dar bogate în bicarbonati. Ele apar din depozitele sarmatiene destul de abundente pe valea Hintel, care sunt formate spre baza din marne negricioase, urmate apoi de bancuri de nisip, cu pachete de marne si intercalatii de gresii. De aceste depozite sunt deci legate apele sulfuroase slab mineralizate precum si pânza de apa dulce.

Un alt zacamânt de ape minerale este Borsa ce contine izvoare cu ape minerale carbogazoase, sau continând fier, calciu, magneziu, recomandate în tratamentul bolilor cronice ale tubului digestiv si în tratamentul bolilor renale, a nevrozelor astenice si a tulburarilor respiratorii.

Oras situat în nord-estul României (Judetul Harghita), în depresiunea intramontana cu acelasi nume din Carpatii Orientali, Borsec este înconjurata de Muntii Bistritei, Muntii Calimani, Muntii Giurgeu si Muntii Ceahlau, altitudine 900 m.

O veche statiune (cunoscuta din 1804), deschisa tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, sau continând calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic înca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan international. Statiunea Borsec este recomandata în tratamentul bolilor cardiovasculare (insuficienta mitrala compensatorie si insuficienta cardiaca, hipertensiune, varice), al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow, starea de prepubertate la copii supraponderali), dischinezie biliara, boli digestive (gastrita cronica hipoacida, constipatie cronica, colita cronica nespecifica), colicistita cronica necalcaroasa, tulburari renale si ale aparatului urinar, nevroza astenica, boli dermatologice, metabolice si de nutritie, etc.

Având în vedere gustul placut acidulat, care-si pastreaza calitatile terapeutice, apa minerala Borsec este îmbuteliata de APEMIN Borsec. Zacamântul mineral Borsec are o apa bicarbonata, calcica, magneziena, cu o mineralizatie totala de 6873 mg/l, precum si cu un continut foarte redus de fier. Apele minerale carbogazoase sunt acumulate în calcarele cristaline-dolomitice prinse între sisturile cristaline care predomina în zona. Prin fisurile si golurile carstice ale calcarelor, apele subterane au o circulatie turbulenta, ceea ce favorizeaza solubilitatea mai accentuata a bicarbonatilor. Continutul în CO2 este obtinut de apele subterane pe tot parcursul circulatiei lor.

Dezvoltarea deosebita a industriei de îmbuteliere a Borsecului se datoreaza, în primul rând, cererii consumatorilor, care apreciaza gustul placut al apei, lipsei de precipitare în buteliile în care o transporta, precum si marea ei stabilitate chimica ce o recomanda printre apele de prim rang din Europa.

Borsec - apa minerala de calitate ideala, premiata în 1873 la Târgul international de la Viena cu medalia de aur împreuna cu titlul onorific "Regina Apelor Minerale", medalia de argint si diploma de onoare la expozitiile organizate în 1876 la Berlin si respectiv, Trieste, diploma de onoare a Expozitiei de la Paris (1878).

Produs si îmbuteliat în România de catre Romaqua Group S.A. Borsec, Fabrica Regina Apelor Minerale - Borsec.

Localitate situata în partea central-estica a României (Judetul Harghita), pe râul Olt, în partea sudica extrema a Depresiunii Ciucului, altitudine 656m, 32 km sud de Miercurea Ciuc (resedinta Judetului Harghita), BaileTusnad este o cunoscuta statiune din România. Depresiunea este delimitata de Muntii Harghitei în partea de nord-vest si de Masivul Ciumatu Mare în sud-est- munti vulcanici. Cheile Tusnad-Malnas ale Oltului, aerul puternic ozonat, linistea, confortul si tratamentul cu ape minerale au facut din Baile Tusnad o statiune minunata si un loc ideal de petrecere a vacantei în orice anotimp.

Statiune cu sezon permanent, cu numeroase izvoare de ape minerale (cunoscute înca de la începutul secolului al XIX-lea, dar inaugurata abia în anul 1860). Statiunea este recomandata pentru tratamentul bolilor sistemului nervos central (nevroza astenica, stari astenice secundare, stres fizic si intelectual), al bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, hipertensiune, arteriopatie periferica, stari postflebite, varice), al bolilor sistemului urinar (litiasa renala, inflamatii) si al unor boli înrudite (boli digestive, endocrine, ginecologice etc.).

Apa minerala este bicarbonatata, calcica, magneziana, clorosodica, potasica, feruginoasa si apa mezotermala, având o mineralizatie totala de 2.5 g/l, din care gazul CO2 detine 1.14 g/l. Apa minerala carbogazoasa de Tusnad are un gust placut, dulceag si o cantitate ridicata de CO2 (provenita, în principal, din reimpregnarea în exces a apei deferizate si filtrate, în timpul îmbutelierii). Dioxidul de carbon necesar completarii celui existent în apa este obtinut din acelasi zacamânt hidromineral, deoarece sonda în exploatare produce pe lânga apa destinata îmbutelierii si o importanta cantitate de CO2 liber ( de circa 45 tone/an ).

Bibliografie

1. http://www.apemintusnad.com/despre_companie/productie.php

2. http://www.terapii-naturiste.com/terapii_naturiste/balneoterapia/crenoterapia/ape_minerale.htm

3. http://www.cub.ase.ro/ProiecteStudentesti/PaulTacalau/apa_minerala.htm

4. http://www.compass.ro/ro/sectiune.php?s=253

5. http://www.raptronic.ro/index.php?page=pagina&div_nume=s1&id=3

6. http://www.apmbm.ro/Legislatie_mediu/lconexa/lconexa.html

Preview document

Apele Minerale din România - Pagina 1
Apele Minerale din România - Pagina 2
Apele Minerale din România - Pagina 3
Apele Minerale din România - Pagina 4
Apele Minerale din România - Pagina 5
Apele Minerale din România - Pagina 6
Apele Minerale din România - Pagina 7
Apele Minerale din România - Pagina 8
Apele Minerale din România - Pagina 9
Apele Minerale din România - Pagina 10
Apele Minerale din România - Pagina 11
Apele Minerale din România - Pagina 12
Apele Minerale din România - Pagina 13
Apele Minerale din România - Pagina 14
Apele Minerale din România - Pagina 15
Apele Minerale din România - Pagina 16
Apele Minerale din România - Pagina 17
Apele Minerale din România - Pagina 18
Apele Minerale din România - Pagina 19
Apele Minerale din România - Pagina 20
Apele Minerale din România - Pagina 21
Apele Minerale din România - Pagina 22
Apele Minerale din România - Pagina 23
Apele Minerale din România - Pagina 24
Apele Minerale din România - Pagina 25
Apele Minerale din România - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Apele Minerale din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza calității senzoriale a apei minerale - Borsec vs Dorna

INTRODUCERE Încă din cele mai vechi timpuri, apa minerală a constituit o sursa de energie, cu multiple funcții benefice atât în a-ți potoli setea,...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Potențialul hidro-mineral al Județului Bistrița Năsăud

Introducere „Prins în calvarul zbaterii dintre viaţă şi moarte, omul a fost preocupat încă din zorii existenţei sale, de îngrijirea propriei...

Caracterizare Merceologica de Produs - Borsec

I. Apa e viata Apa este constituentul de baza al tuturor organismelor vii, intre 50 si 90% din greutatea acestora fiind apa. Protoplasma, materia...

Apa minerală Dorna

I. Prezentarea Firmei I.1.Istoric Apa minerala Dorna este una din cele mai apreciate branduri de pe piata româneasca. Odata cu achizitionarea de...

Apele Minerale din România

1.Introducere 1.1 Apa minerala Apa minerala este, probabil, cea mai complexa substanta pe care a creat-o natura in laboratoarele ei subterane. Ea...

Patrunderea pe Piata din România a unei Companii Străine

1.ANALIZA PIETEI DIN ROMANIA Scurtă descriere a produsului la nivel naţional Apa minerală este considerată a fi o apă cu valoare terapeutică,...

Factorii naturali de cură din turismul balnear din România

Argument Turismul balnear in România nu se adresează numai celor cu probleme medicale,ci şi celor care vor sa se relaxeze sa şi regăseasca...

Analiza pieței produsului apă minerală

I. Produsul Apa, cel mai abundent si familiar lichid de pe Terra, acopera aprox. 70% din suprafata acesteia. Lichid miraculos, apa este nu numai...

Analiza Apei Minerale

ARGUMENT Asa cum se stie, Terra cuprinde o succesiune de sfere geografice si anume barisfera, litosfera, atmosfera, hidrosfera si biosfera,...

Ai nevoie de altceva?