Aspecte privind Aditivii Alimentari

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Introducere 3
2.Categorii de aditivi 4
3.Sursele aditivilor 6
4.Legislatia romana privind aditivii 7
5.Impactul aditivilor asupra sanatatii 9
5.1. Folosirea aditivilor fara a pune in pericol sanatatea consumatorilor 11
5.2 Alimentele ce trebuie evitate consumului in exces 12
6.Crenvustii din carne de pui 14
7.Concluzii
8.Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul secol, odata cu dezvoltarea fara precedent a industriei alimentare, ei au capatat un rol primordial in procesarea alimentelor. Datorita cererii foarte mari de produse alimentare prelucrate, a crescut si cererea de substante care sa faciliteze prelucrarea materiei prime, conservarea pe o perioada mai mare timp a produselor alimentare. Din aceasta cauza substantele naturale, folosite pana atunci, au fost inlocuite cu substante sintetice, mai usor de produs si deci mai ieftine.
Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic - avand sau nu o valoare nutritiva, prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a produselor alimentare respective, cu scopul de a le ameliora diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare si de asigura controlul aciditatii si alcalinitatii produselor. E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, agenti de afinare, antioxidanti, acidifianti, antispumanti, emulsificatori, agenti de gelificare, sechestranti, staibilizatori, substante de ingrosare, antiaglomeranti, substante-tampon, conservanti. 
E-urile , cum au fost codificate pe plan international substantele chimice introduse in alimente, au fost astfel botezate tocmai pentru a ascunde cumparatorilor denumirea substantelor obtinute artificial. Sub motivatia "tehnica" a folosirii unei denumiri care sa nu fie dependenta de multitudinea limbilor de circulatie internationala, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul si de a-l determina sa cumpere produse ambalate atractiv, dar foarte nocive.
2.Categorii de aditivi
Aditivi alimentari utilizati in produsele alimentare:
a) "conservanti", substante care prelungesc durata de conservare a produselor alimentare, protejandu-le impotriva alterarii cauzate de microorganisme;
b) "antioxidanti", substante care prelungesc durata de conservare a produselor alimentare, protejandu-le impotriva alterarii cauzate de oxidare, cum ar fi rancezirea grasimilor si modificarea culorii;
c) "substante suport", inclusiv solventii purtatori, substante utilizate pentru a dizolva, dilua, dispersa sau modifica fizic un aditiv alimentar fara a altera functiile tehnologice ale acestuia (fara a avea un efect tehnologic ele insele) pentru a facilita manuirea, aplicarea sau utilizarea sa;
d) "acidifianti", substante care maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
e) "corectori de aciditate", substante care modifica sau limiteaza aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar;
f) "antiaglomeranti", substante care reduc tendinta de aglomerare a particulelor dintr-un produs alimentar;
g) "antispumanti", substante care previn sau limiteaza formarea spumei;
h) "agenti de incarcare", substante care maresc volumul unui produs alimentar fara a modifica valoarea sa energetica;
i) "emulsificatori", substante care permit formarea sau mentinerea unui amestec omogen de doua sau mai multe faze imiscibile cum ar fi uleiul si apa din produsele alimentare;
j) "saruri de topire", substante care disperseaza proteinele din branzeturi si distribuie astfel omogen grasimile si alte componente;
k) "agenti de intarire", substante care permit formarea sau mentinerea ferma sau crocanta a tesuturilor fructelor sau legumelor sau care in contact cu gelifiantii formeaza sau intaresc un gel.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte privind Aditivii Alimentari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!