Autenticitatea și Trasabilitatea Produselor Alimentare

Cuprins proiect

1. Autentificarea produselor alimentare
2. Metode de determinare a autenticitatii alimentelor
3. Trasabilitatea
3.1.Conceptul trasabilitatii materiilor prime agroalimentare
3.2. Principii-cheie ale trasabilitatii
3.3.Trasabilitatea - un sistem integrat al informatiilor
3.4. Trasabilitatea si sistemul de echitare a organismelor modificate genetic (OMG)
3.5. Cerintele trasabilitatii
3.6. Tipurile de trasabilitate in interiorul unui lant de productie
4. Trasabilitatea: noua provocare pentru producatorii autohtoni din industria carnii
5. Exemple ale trasabilitatii pe liniile de fabricatie:
6. Bibliografie


Extras din proiect

Autenticitatea si trasabilitatea produselor alimentare
1. AUTENTIFICAREA PRODUSELOR ALIMENTARE
Conceptul de autentic: original, veritabil, neindoielnic etc., aplicat la produsele alimentare, atesta ca acestea sunt de origine indubitabila in concordanta cu standardele si normele in vigoare si cu inscrisurile de pe eticheta de prezentare. 
Intr-o acceptiune generala, autenticitatea este o componenta a alimentelor si poate fi definita prin conformitatea unui produs alimentar fata de cel referential veritabil.
Autenticitatea, ca parte componenta a calitatii, trebuie sa fie certa (si certificata), de aceea, fiecare produs trebuie sa aiba o denumire insotita de un set legal de caracteristici pentru a evita orice fel de confuzie pe piata de desfacere.
Criteriile care definesc autenticitatea unui produs alimentar sunt numeroase si variabile de la un produs la altul, cele mai importante fiind:
-originea geografica;
-originea botanica sau specia (rasa) din care provine materia prima;
-compozitia;
-tehnologia de procesare si conservare;
-categoria, functie de natura materiei prime agricole: conventionale, organice sau modificate genetic;
-anul de fabricatie s.a
Auntentificarea si/sau depistarea unor eventuale fraude presupune parcurgerea a trei etape importante: prelevarea probelor, investigarea analitica si prelucrarea si interpretarea datelor obtinute.
Prelevarea probelor din alimentele procesate sau chiar din materia 
prima reprezinta una din verigile de baza pentru asigurarea veridicitatii rezultatelor.
In acest scop, se face un plan de esantionare care detaliaza modalitatile de prelevare a probelor, pentru ca acestea sa fie suficient de reprezentative pentru produsul supus investigatiilor de autentificare.
Investigarea analitica
Daca pana acum cateva decenii practicile frauduloase erau destul de empirice si se puteau descoperii cu tehnici analitice relativ simple, acestea au evoluat continuu, devenind tot mai greu, iar uneori aproape imposibil de identificat cu ajutorul metodelor clasice de investigare. 
Aceasta a impus gasirea unor tehnici analitice noi si folosirea unei aparaturi performante, in concordanta cu progresele tehnologice si cu practicile actuale de falsificare.
Pentru a corespunde exigentelor actuale, investigarea analitica trebuie sa fie in stare sa deceleze prezenta unor componente sau chiar sub forma de urme si sa evidentieze unele diferente minore intre produsele originale si cele analoage sau falsificate.
Important este ca toti cei implicati in evaluarea autenticitatii produselor alimentare (producatori, comercianti, organele de control abilitate) sa foloseasca aceleasi metotde analitice si sa aiba acces la aceeasi baza de date.
2. METODE DE DETERMINARE A AUTENTICITATII ALIMENTELOR
Datorita diversitatii criteriilor de autentificare si numarului mare de produse, metodologia de decelare a autenticitatii si comensurarea amplitudinii manoperelor frauduloase cuprinde o gama larga de metode si tehnici de investigare generale sau specifice, si anume:
- Metode cromatografice
Tehnicile cromatografice, ca metode de analiza care se bazeaza pe separarea componentelor unui amestec de substante prin deplasarea cu viteze diferite intre doua faze nemiscibile, sub forma de cromatografie in faza lichida sau/si faza gazoasa, sunt utilizate astazi pe scara larga pentru separarea, identificarea si dozarea unor substante care se gasesc in cantitati foarte mici sau numai sub forma de urme.


Fisiere în arhivă (1):

  • Autenticitatea si Trasabilitatea Produselor Alimentare.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!