Berea ca Produs Finit

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I 
Generalitati 
Capitolul II
Scheme tehnologice de fabricare a maltului si berii 
Capitolul III
Apa 
Capitolul IV
Orzul 
Capitolul V
Hameiul 
Capitolul VI
Inmuierea orzului 
Capitolul VII
Germinarea orzului 
Capitolul VIII
Uscarea maltului 
Capitolul IX
Macinarea maltului 
Capitolul X
Brasajul 
Capitolul XI
Filtrarea mustului 
Capitolul XII
Fierberea mustului cu hamei 
Capitolul XIII
Fermentatia primara a mustului 
Capitolul XIV
Fermentarea secundara si maturarea berii 
Capitolul XV
Limpezirea si stabilizarea berii 
Capitolul XVI
Imbutelierea berii 
Capitolul XVII
Berea ca produs finit 
Capitolul XVIII
Igienizarea


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Generalitati.
Berea a fost fabricata inca din epoca asirienilor si egiptenilor. De aproximativ 90-100 ani, fabricarea berii este urmarita in mod stiintific, insa pana in prezent nu au fost inca clarificate toate fenomenele care se produc in acest proces.
Din aceasta cauza, tehnologia berii se bazeaza in parte pe cunostinte stiintifice si partial pe experienta practica.
Un bun berar trebuie sa aplice cunostintele stiintifice si imbinandu-le cu experienta practica, sa stie sa ia hotararile necesare atunci cand datele pe care le poseda, nu sunt suficient de clare.
Berea poate fi definita ca: "o bautura slab alcoolica care rezulta
din fermentarea alcoolica a mustului de malt fiert cu hamei".
Berea se deosebeste de vin prin continutul sau alcoolic mai redus, procentul mai ridicat de extract si spumarea persistenta, care se formeaza ca urmare a degajarii abundente a bioxidului de carbon existent in bere.
Fabricarea berii se imparte in trei faze principale care vor fi rezumate in cele ce urmeaza.
1). Maltificarea. Orzul constituie materia prima principala pentru fabricarea berii. Luat ca atare, el nu contine extract fermentisabil.
Prin germinarea orzului se formeaza enzimele necesare care in faza de plamadire-zaharificarii a maltului, actioneaza asupra amidonului. Astfel in timpul plamadirii-zaharificarii, sub actiunea enzimelor, amidonul se transforma in cea mai mare parte in zahar fermentescibil.
Maltificarea dureaza 11-12 zile din care 3 zile inmuiere, 7-8 zile germinare si 1 zi uscare.
2). Brasajul. Maltul este macinat si supus operatiilor de plamadire, zaharificare, filtrare si fierbere cu hamei.
Prin plamadire-zaharificare amidonul se solubilizeaza sub acttiunea enzimelor formate in timpul maltificarii, obtinandu-se zahar fermentescibil. Dupa aceea, prin filtrare se separa mustul de malt, de particule insolubile (bohotul). In continuare mustul se fierbe cu hamei, care imprima berii amareala si aroma specifica. Dupa fierberea cu hamei mustul este racit pana la temperatura de 6-8oC.
La fabricarea mustului de malt se mai poate utiliza adaosuri de cereale nemaltificate (faina de orz, brizura de orez, faina de porumb).
3). Fermentarea. Mustul racit este insamantat cu drojdie, pentru transformarea zaharului fermentescibil pe care il contine in alcool si bioxid de carbon.
Dupa circa 8-9 zile, fermentatia primara este terminata. Fermentatia primara se produce la temperaturi joase de 5-10oC..
Dupa fermentarea primara berea este supusa maturarii (fermentatie secundara) care dureaza functie de sortimentul de bere fabricat 1-3 luni. Maturarea se realizeaza la temperaturi de 0-3oC. Cu cat temperatura este mai scazuta cu atat se obtine o bere de calitate mai buna.
Maturarea berii are ca scop saturarea cu bioxid de carbon, limpezirea, obtinerea aromei si a unui gust fin, specific si placut. Dupa maturare berea este filtrata si trasa in butoi sau imbuteliata in sticle.
Capitolul II
Scheme tehnologice de fabricare a maltului si berii.
A. Descrierea procesului tehnologic de conditionare a orzului si schema tehnologica de principiu.
Materia prima pentru fabricarea maltului este orzul si orzoaica, iar conditiile de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca sunt prevazute in STAS 609/67 si respectiv 888/67.
La fabricarea maltului se foloseste numai orzul si orzoaica cal. I si II cu diametrul bobului de 2,8 si 2,5 mm. Pentru obtinerea acestor sorturi de orz se executa cultivarea si sortarea cu instalatii speciale. Orzul adus in fabrica contine o serie de impuritati ca: pamant, nisip, praf, pleava, seminte de buruieni, paie care trebuiesc indepartate.
Mijloacele si instalatiile folosite pentru indepartarea impuritatilor si sortarea orzului de calitate sunt:
- scuturatoarele, pentru indepartarea impuritatilor care adera la boabe.
- curentii de aer, pentru indepartarea impuritatilor usoare.
- sitele de diferite dimensiuni, pentru separarea corpurilor straine.
- cilindrul-trior, pentru separarea semintelor rotunde si a boabelor sparte.
- instalatiile de sortare (cilindrii sau site) pentru separarea boabelor pe calitati.
- filtrele de praf si dispozitivele pentru retinerea prafului.
Ordinea operatiilor este urmatoarea:
- Descarcarea orzului din masini sau vagoane se face mecanic sau cu instalatii pneumatice, prin absorbtie, direct din vagoanele 1 cu sorburi si tuburile flexibile 2.
Orzul transportat mecanic (elevator) sau pneumatic se depoziteaza in buncarul tampon 3.


Fisiere in arhiva (1):

  • Berea ca Produs Finit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!