Biosenzori

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Definitie 
2. Componentele biologice ale biosenzorilor
2.1. Tipuri de componente biologice
2.2. Clasificarea senzorilor in functie de componentele biologice
3. Traducatori si electrozi
3.1. Electrozi
4. Biosenzori electrochimici
4.1 Clasificare
5. Biosenzorii cu fibra optica
6. Biosenzorii si nanotehnologia
6.1. Biosenzorii si nanoparticulele
6.2. Biosenzorii cu unda acustica
6.3. Biosenzorii optici
6.4. Biosenzori magnetici
6.5. Concluzii 
7. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1.Definitie
Biosenzorul consta in cuplarea spatiala intre un substrat biologic activ (receptorul) imobilizat pe un traductor de semnal (dispozitiv electronic) si un circuit electronic de amplificare. Toate aceste elemente integrate intr-o singura capsula poarta numele de biocip. In figura 10.2 este prezentata schematic structura bloc a unui biosenzor. 
O problema specifica a biosenzorilor este imobilizarea receptorilor pe suprafetele dispozitivelor electronice. Doar cu titlu informativ, dam ca exemple cateva metode: 
a) adsorbtia biomoleculelor pe suprafete (ce utilizeaza fortele de adeziune, iar alteori fortele de atractie electrostatica); 
b) captarea biomoleculelor in geluri din polimeri (fixarea moleculelor este mai sigura); 
c) crearea unor reactii chimice prin care biomoleculele se leaga covalent de elementele traductorului. 
O alta problema specifica este refacerea substratului biologic (dupa consumarea complexului receptor-ligant) pentru o noua masuratoare. Timpul de regenerare al receptorului este un parametru important in alegerea unui biosenzor de catre un utilizator. 
Fig. 10.2. 
Prezentarea
schematica 
a unui 
biosenzor.
Substanta purtatoare a diversilor liganti, poate fi: ser, limfa, sange; generic o vom denumi biolichid. Spre exemplu in sange exista o multitudine de liganti. Receptorii au rolul de a extrage din acel amestec o singura substanta, pentru care au afinitate. Aceasta substanta, pentru analiza careia a fost conceput biosenzorul, o vom numi analit. Spre exemplu daca se doreste masurarea concentratiei de glucoza din sange, se foloseste ca receptor enzima GOD (glucozoxidaza), iar analitul este glucoza. 
Modificarile ce au loc in biosenzor la retinerea analitului, pot fi: modificarea grosimii unui strat, schimbarea indicelui de refractie, a temperaturii, modificari in absorbtia luminii, cresterea sarcinii electrice, modificari de potential electric sau de curent electric. 
2.Componentele biologice ale biosenzorilor
Un senzor ideal este un dispozitiv care va detecta un "analit", tinta supusa analizei si care este prezenta intr-o proba data. Majoritatea probelor contin si alti "analiti" care pot interfera cu raspunsul biosenzorului. Acesta trebuie sa posede o selectivitate specifica pentru a identifica "analitul" tinta. Prin urmare este necesar sa se proiecteze biosenzori cu selectivitate pentru un "analit" cu capacitatea de discriminare a interferentelor produse de ceilalalti componenti din proba analizata.
Capacitatea de identificare si selectivitate specifica reprezinta componenta cheie a recunoasterii moleculare.
Recunoasterea moleculara se realizeaza prin componenta din senzor formata din o molecula gazda , ce se leaga selectiv cu "analitul" tinta ce necesita a fi identificat.
2.1. Tipuri de componente biologice
Biosenzorii utilizeaza sisteme biologice cu diferite nivelele de recunoastere ale substantelor ce vor fi determinate.Primul pas in aceasta interactie este formarea complexului specific al substantei biologice active, imobilizate, R( substratul cu componenta biologica senzitiva) cu analitul A (definit adeseori ca semnal chimic).In tabelul 3.2 sunt prezentate succinct scheme specifice dupa care este conceput un biosenzor in relatie cu natura receptorului si a semnalului chimic/ biochimic. Se con-
stata ca exista doua clase generale de biosenzori care sunt bazati pe raspunsul datorita
bioafinitatii dintre R cu A ce modifica distributia de sarcini electrice ce poate fi masurata
cu traductori specifici, fie de consumarea substratului printr-o reactie specifica a acestuia.


Fisiere in arhiva (2):

  • Biosenzori
    • Biosenzori.doc
    • Biosenzori.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!