Brânza mozarella

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 7568
Mărime: 366.18KB (arhivat)
Publicat de: Lorin Carp
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Introducere

Industria de fabricare a produselor lactate este unul din sectoarele prioritare ale unei ţări, datorită importanţei sale pentru alimentarea populaţiei.

Activităţile industriei de fabricare a produselor lactate ţin de prelucrarea termică a laptelui, a produselor auxiliare şi a produselor finite din lapte. În RM industria de fabricarea a produselor lactate înregistrează una din cele mai mari progrese din industria alimentară.

Întreprinderile industriei dispun de un sortiment diversificat de produse lactate, principala caracteristică a cărora este că sunt produse tradiţionale cu un termen de păstrare mic. Produsele lactate tradiţionale sunt orientate mai mult la piaţa internă, foarte puţin la export.

Producţia totală de lapte de vacă este estimată la valoarea de 600 mii tone de lapte anual (575 mii tone în 2009), iar 9 producători locali asigură prelucrarea a 25 % din acesta, restul urmînd a fi consumat în gospodăriile casnice sau comercializat la pieţele agricole din ţară.

În ultimii ani, producţia totală de lapte este în scădere, de la 659 t în 2006 la 575 t în 2009 (fig.1). Acest lucru se datorează micşorării efectivului de vaci cît şi productivităţii joase a acestora.

2005 2006 2007 2008 2009

Figura 1. Evoluţia producţiei de lactate (mil.lei)

Producţia de lactate în RM creşte în ritmuri moderate. Totuşi, situaţia anului 2009 este puţin diferită de anii precedenţi. Valoarea produselor lactate fabricate în 2009 a constituit 1038,3 mil. lei, ceea ce reprezintă 5% din totalul industriei, înregistrînd o uşoară scădere în comparaţie cu 2008. Scăderea dată a fost condiţionată de micşorarea puterii de cumpărare a consumatorilor în legătură cu situaţia economică a ţării destul de instabilă. Aproape la majoritatea lactatelor a fost urmărită o scădere a producţiei în 2009.

După părerea unor producători, în comparaţie cu alte produse alimentare, scăderea înregistrată la lactate în 2009 nu este critică, de acest lucru fiind afectate majoritatea statelor europene.

După datele BNS, valoarea anuală a vînzărilor producătorilor autohtoni de lactate este estimată la 1643,9 mil. lei оn 2009. Vînzările date au fost asigurate de 13 producători de lactate, iar cifra de afaceri a acestora se află în creştere faţă de 2008 cu 288 mii lei.

Pe ansamblu, vînzările cu amănuntul a lactatelor înregistrează creşteri pe parcursul ultimilor ani, şi anume cele mai mari majorări se remarcă în categoria laptelui şi iaurtului.

Analizînd canalele de distribuţie şi ponderea lor este de menţionat ca principalul canal de distribuţie este producător - magazine - consumatori, care este un sistem convenţional de distribuţie.

In ceea ce priveşte preferinţele în lactate, moldovenii sunt încă conservatori şi tradiţionalişti. Consumul de lapte ţine de educaţie, de tradiţie şi alţi factori. Sunt ţări în care se consumă foarte mult lapte, aproape dublu faţă de medie, cum ar fi Norvegia, Finlanda, Spania, Suedia şi ţări în care consumul de lapte este foarte redus. În Moldova, care are o creştere vizibilă a pieţei lactatelor, se observă o educare a consumatorului care renunţă la tradiţionalism şi începe să fie deschis şi spre noi sortimente de brînza, caşcavaluri şi iaurturi, apreciind şi alte atribute de produs în afară de preţul scăzut: calitatea şi beneficiile asupra sănătăţii.

Factorii decizionali la cumpărarea produselor lactate sunt:

• calitatea,

• preţul,

• termenul de valabilitate,

• marca,

• ambalajul.

Preview document

Brânza mozarella - Pagina 1
Brânza mozarella - Pagina 2
Brânza mozarella - Pagina 3
Brânza mozarella - Pagina 4
Brânza mozarella - Pagina 5
Brânza mozarella - Pagina 6
Brânza mozarella - Pagina 7
Brânza mozarella - Pagina 8
Brânza mozarella - Pagina 9
Brânza mozarella - Pagina 10
Brânza mozarella - Pagina 11
Brânza mozarella - Pagina 12
Brânza mozarella - Pagina 13
Brânza mozarella - Pagina 14
Brânza mozarella - Pagina 15
Brânza mozarella - Pagina 16
Brânza mozarella - Pagina 17
Brânza mozarella - Pagina 18
Brânza mozarella - Pagina 19
Brânza mozarella - Pagina 20
Brânza mozarella - Pagina 21
Brânza mozarella - Pagina 22
Brânza mozarella - Pagina 23
Brânza mozarella - Pagina 24
Brânza mozarella - Pagina 25
Brânza mozarella - Pagina 26
Brânza mozarella - Pagina 27
Brânza mozarella - Pagina 28
Brânza mozarella - Pagina 29
Brânza mozarella - Pagina 30
Brânza mozarella - Pagina 31
Brânza mozarella - Pagina 32
Brânza mozarella - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Branza Mozarela.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Instalații și echipamente pentru prepararea băuturilor într-un bar sportiv

1.Introducere Dacă sunt persoane pasionate, să zicem, de fotbal şi se apropie un meci decisiv pe care doresc să-l trăiască la intensităţi maxime,...

Procesul tehnologic de obținere a dulceței de struguri

Argument Pana la consumatorul individual sau colectiv, alimentele parcurg un circuit complex, atat ca posibilitati de insalubrizare, cat si ca...

Acidul Citric

Capitol I ACIDUL CTRIC 1. Introducere Acid alimentar, derivat natural din citrice; este utilizat in biscuiti, peste conservat, branzeturi,...

Stategia de Marketing la SC Delaco Distribution SRL

Stategia de marketing la S.C. DELACO DISTRIBUTION S.R.L 1. Misiunea si obiectivele strategice ale S.C. Delaco Distribution S.R.L: Misiunea...

Acid Lactic

1. DOCUMENTARE TEHNICA 1.1. Scurt istoric Acidul lactic a fost descoperit în anul 1780 de chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele într-o mostră de...

Untul

Capitolul I. PREZENTAREA PRICIPALELOR INGREDIENTE ALE PRODUSULUI ALES ȘI BENEFICIILE ACESTORA 1.1 UNTUL Untul este un produs lactat obţinut prin...

Proiectarea unei secții în vederea obținerii de brânză mozzarella

1. Tema lucrării: Proiectarea unei secţii de prelucrare a laptelui în vederea obţinerii de brânză mozarella cu o capacitate de 500t/an produs...

Aditivi alimentari - acidulanții

INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folosiţi în prepararea şi pastrarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri. Însă, în ultimul secol, o...

Ai nevoie de altceva?