Branzeturi

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Una din ramurile principale ale sectorului zootehnic este producerea laptelui, ramura ce trebuie sa asigure aprovizionarea populatiei cu produse lactate de inalta calitate.
In acest scop planul de dezvoltare a industriei laptelui prevede sporirea in continuare a volumului de productie, largirea gamei de sortimente, imbunatatirea calitatii productiei, dotarea acestui sector cu utilaje moderne organizarea si dezvoltarea retelei de colectare.
Laptele este un produs alimentar excelent si din el se prepara un sortiment foarte variat de produse alimentare, insa pentru a avea materie prima in cantitati suficiente, producatorul de lapte - materie prima trebuie sustinut in permanenta atit din partea statului, cit si din partea unitatilor de industrializare a laptelui.
Tehnologia laptelui are ca scop, in primul rind pastrarea la maximum a proprietatilor naturale ale laptelui de la obtinerea lui in gospodariile producatoare de materie prima pina la realizarea produsului finit si distribuirea prin reteaua de desfacere.
Fabricarea produselor lactate reprezinta un proces tehnologic foarte complex, care include diferite operatii tehnologice bazate pe metode chimice, fizice, microbiologice, biochimice de a materiei prime atit separat,cit in combinatie.
Despre posibilitatea obtinerii branzeturilor se cunoaste din timpurile stravechi. In documentele istorice se arata, ca bucatile de branzeturi se aduceau in dar imparatilor din acele vremuri, serveau ca obiect de schimb la popoarele nomade, iar cascavalul - ca sortiment de branza, caracteristic popoarelor romane este atestat documentar inca in anul 1374.
In epoca Renasterii producerea branzeturilor a intrat intr-o perioada de criza, branzeturile considerindu-se produse daunatoare. Statutul lor - de produs esential in alimentatie a fost restabilit abia in secolul XVIII-lea, iar in secolul al XIX-lea - a inceput producerea industriala a branzeturilor.
In Republica Moldova bazele acestei ramuri au fost puse abia prin anii 60-70, preluate de la Russia (U.S.), care pe atunci dispunea de o baza puternic industrializata, cu un sortiment variat de branzeturi.
Actualmente, producerea branzeturilor in asortiment este concentrata in marea parte in Europa, unde se obtin si cele mai mari cantitati de branzeturi - 54,4 %. A doua pozitie, dupa cantitatea de branzeturi o ocupa America de Nord (27,4 %), apoi Asia (6,7 %) si America de Sud (4,5 %).
Reprezentarea grafica de producere a branzeturilor in unele zone geografice ale lumii este prezentata in figura 1: 
Dupa datele Federatiei Internationale pe lapte sortimentul branzeturilor, in deosebi a celor cu pasta tare, fabricate in tarile enumerate in graficul de mai sus este foarte variat si ajunge la sute de denumiri, traditionale considerindu-se tipurile: "Svaiter", "De Olanda", "Estoniana", "Cheddar" etc.
In Republica Moldova, fabricarea branzeturilor cu pasta tare este concentrata la fabricile din Rascani, Soroca, Cahul si Rabnita, din sortimentul carora fac parte branzeturile de tip: "De Olanda", "Estoniana", "Picanta", "De Sud" etc.
Brinzeturile reprezinta un concentrat de proteine si grasimi. Valoarea lor nutritiva si biologica consta in continutul sporit de substante nutritive in proportii optime si mai accesibile pentru organism, ca cele din lapte. Sub actiunea proceselor microbiologice si fizico-chimice, care au loc in brinzeturi in perioada de preparare si maturare, componentii laptelui se descompun in substante mai simple, devenind mai accesibili pentru organism, fapt ce fac brinzeturile deosebit de preferate de catre consumatorii de toate virstele, dar indeosebi de copii si batrini. Valoarea biologica superioara a brinzeturilor se datoreste si faptului ca ele contin toti aminoacizii esentiali nu numai in cantitati suficiente pentru functionarea organismului, dar si in corelatii optime, toata gama de microelemente, grasimi usor digestibile, vitamine (A, D, E), ceea ce le confera un "statut" de produse esentiale in alimentatia dietetica. Valoarea calorica a brinzeturilor variaza intre 2500-4500 kcal/kg sau 8380 - 16760 J/kg. Varietatea de materie prima folosita in industria brinzeturilor si a tehnologiilor de preparare conditioneaza si o diversitate mare de produse ce se deosebesc atit prin compozitie, valoare nutritiva, cat si prin proprietati gustative. Toate acestea permit de a satisface preferintele unor grupuri mari de consumatori.
1. ARGUMENTAREA TEHNICO-ECONOMICA
Strategia de dezvoltare a fabricii proiectate in conditiile economiei de piata va presupune repartizarea si utilizarea efectiva a resurselor financiare, materiale si de munca. Politica de producere si renovare determina minimalizarea blocarii productiei, elaborarea produselor de calitate cerute pe piata, ridicarea competitivitatii produselor si elaborarea noilor produse. 
Politica financiara si de investitie presupune elaborarea strategica de atragere a capitalului, analiza si planificarea fluxurilor de bani, coordonarea debitelor si creditelor, combinarea diferitor surse de finantare. 
Fabrica proiectata isi propune ca directie prioritara crearea sortimentului efectiv atat pentru producator cit si pentru cumparator, a face produsele lactate atragatoare si accesibile pentru intreaga populatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Branzeturi.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!