Cuprins
- Cuprins
- -Introducere 2
- -Studiul tehnic 4
- -Motivarea tehnico-economică 5
- -Construcţia şi principiul de funcţionare a liniei tehnologice 6
- -Construcţia şi principiul de funcţionare a utilajului 8
- -Calculul tehnologic 11
- -Protecţia muncii 17
- -Concluzie 18
- -Bibliografie 19
Extras din proiect
Introducere
Industria laptelui ocupă un loc deosebit în industria alimentară a sectorului agro-industrial. Laptele este un produs alimentar excelent şi din el se prepară un sortiment foarte variat de produse alimentare, însă pentru a avea materie primă în calităţi suficiente producătorul de lapte-materie primă trebuie sustinut intensiv de stat. Fabricarea produselor lactate reprezintă un proces tehnologic complex care include diferite operaţii tehnologice bazate pe metode chimice, fizice, microbiologice, biochimice şi de acţiune asupra materiei prime
Laptele şi produsele lactate din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului uman, într-o proporţie echilibrată, şi sunt bine asimilate de către organism. Laptele şi majoritatea produselor lactate posedă proprietăţi dietice.
Laptele si produsele lactate, datorită compoziţiei chimice şi gradului de asimilare ocupă un loc de frunte în clasamentul alimentelor necesare organismului uman. Calităţile nutritive excelente ale laptelui ca produs alimentar se cunosc din vremuri străvechi. Filosofii antici au numit laptele „izvorul sănătăţii” , „sînge alb” , iar marele filozof rus Pavlov l-a numit „hrană remarcabilă creată în sînul naturii”
Brînzeturile sunt o sursă importantă de proteine uţor asimilabile, calciu, fosfor, vitamine din complexul B. Brânza de vaci grasa e mai bine sa fie folosita în stare naturala, cea degresata -pentru budinci etc. Brânza de vaci exercita efect lipotrop si se utilizeaza pe larg în maladiile ficatului, si ale sistemului cardiovascular, în obezitate, diabet zaharat, stare dupa combustii si fracturi ale oaselor precum si în multe alte boli. Brânza de vaci cu aciditate mica poate fi obtinuta nemijlocit la blocul alimentar. Pentru obtinerea a 100 g brânza de vaci calcinata se iau 700 ml lapte si 1,5-2 linguri de masa clorura de calciu 10%. Laptele se fierbe, se raceste putin si, adaugând clorura de calciu, se amesteca.Se strecoara prin tifon. Brânza de vaci cu aciditatea joasa poate fi obtinuta prin coagularea laptelui, cu ajutorul a 2 linguri de masa de otet 3% la 1 1 lapte fiert. Aceste variante ale brânzei de vaci sunt deosebit de necesare în boala ulceroasa, gastrite cu secretia sporita ,în pancreatite.
În alimentatia dietetica se foloseste cascavalul, brânza degresata, putin sarata si picanta, mai des în dietele din tuberculoza, maladiile cronice ale colonului si ficatului, în perioada de recon-valescenta, dupa infectii, în fracturile oaselor etc. Cascavalul ras se digera mai usor în comparatie cu cel taiat felii. Poate fi folosita brânza topita de calitate superioara.
Studiu tehnic
Inventia se refera la separarea centrifugala si poate fi folosita in industria laptelui,alimentara si altele.Scopul inventiei- imbunatatirea calitatii separarii si balansarii tamburului.Separatorul include tamburul ce contine baza 2, capacul 3, teava de alimentare 4,teava de evacuare a fristei 5, teava de evacuare a laptelui degresat 6, orificiul deevacuare final 7 situat la periferia tamburului.Separatorul e echipat cu suportul 8 si canalele 9 pentru impartirea extragerii defrisca si lapte degresat.Suportul 8 se afla in partea de sus a capacului, cu taote acestea orificiul de intrare 10a tevii de alimentare 4 si orificiul de extragere de tevii de evacuare 6 a lapteluidegresat sunt instalate in supoprtul 8. Teava de alimentare 4 situata in raport cu axa derotatie simetric cu teava de evacuare 6 a laptelui degresat.Inventia se refera la tehnica de separare centrifugala si poate fi utilizata in diferiteramuriSeparatorul include tamburul ce contine baza 2, capacul 3, teava de alimentare 4,teava de evacuare a fristei 5, teava de evacuare a laptelui degresat 6, orificiul deevacuare final 7 situat la periferia tamburului. Neajunsul acestui separator e diferenta mica dintre laptele introdus si lapteledegresat si deasemenea nesimetria aflarii niplului de evacuare a laptelui degresat,aceasta duce la scaderea calitatii separarii si imbunatatirea calitatii balansarii
Preview document
Conținut arhivă zip
- Calculul Separatorului.doc