Cuprins
- Introducere 3
- Capitolul I. Caracteristica generală a veselei din lut și ceramică destinată pentru unitățile de alimentație publică 4
- Capitolul II. Clasificarea veselei din lut și ceramică destinată pentru unitățile de alimemntație publică 5
- Capitolul III. Caracteristica materiei prime utilizată pentru fabricarea veselei din lut și ceramică
- 3.1 Caracteristica generală 7
- 3.2 Materii prime pentru realizarea glazurilor și a decorurilor 9
- Capitolul IV. Procesul tehnologic de obținere a veselei din lut și ceramică 12
- Capitolul V. Caracteristica detaliată a tipurilor de veselă din lut și ceramică
- 5.1 Vesela din ceramică 21
- 5.2 Vesela din lut 27
- Capitolul VI. Identificarea și verificarea calității din lut și ceramică 30
- Capitolul VII. Marcarea, ambalarea, depozitarea și transportul veselei din lut și ceramică 34
- Concluzie 35
- Bibliografie 36
Extras din proiect
INTRODUCERE
Orice gospodină din Moldova ar fi de acord să gătească diferite feluri de mâncare într-o veselă confortabilă, calitativă și la fel de frumoasă! Vesela în bucătărie creează o atmosferă specială şi starea de spirit. Întreţinerea corespunzătoare prelungește durata de viaţă a vaselor şi veselei de bucătărie!
La fel vesela ocupă un rol foarte important și în unitățile de alimentație publică. Astfel, inventarul și utilajul unităților de alimentație publică trebuie să asigure o bună servire a consumatorilor, să realizeze o înaltă productivitate a muncii, într-un timp scurt și cu eforturi cît mai mici din partea lucrătorilor.
Inventarul și utilajul sălii de deservire trebuie, în același timp, să asigure condiții optimepentru servirea consumatorilor și un grad înalt de confort.
Indiferent de natura lor, inventarul și utilajul folosit în alimentația publică trebuie să îndeplinească următoarele condiții :
• să fie trainice, rezistente la folosirea îndelungată și intensă;
• să aibă o capacitate mare de producție, cu cheltuieli mici de exploatare;
• să fie igienice și să permită menținerea curățeniei;
• întreținerea lor să fie simplă, să se facă cu ușurință;
• să aibă dimensiuni cu gabarit cît mai mici pentru a nu necesita spații mari;
• să aibă o linie modernă, aspect exterior plăcut și atrăgător, culori potrivite.
Pentru buna desfășurare a activității în procesul servirii, unitățile de alimentație publică trebuie să fie dotate cu inventar necesar din toate grupele de veselă, corespunzător profilului și nivelului de încadrare al unității.
Vesela trebuie să fie uniformizată, în funcție de destinația în procesul servirii, și tipizată cu emblema unității. Vesela trebuie să fie confecționată din material rezistent și cu o estetică adecvată.
CAPITOLUL I. CARACTERISTICA GENERALĂ A VESELEI DIN LUT ȘI CERAMICĂ DESTINATĂ PENTRU UNITĂȚILE DE ALIMENTAȚIE PUBLICĂ
Din timpuri străvechi oamenii au utilizat pentru prepararea hranei şi depozitarea produselor alimentare ceramica – a fost observat că în vasele de lut alimentele se păstrează mai mult. Fabricarea vaselor din lut nu este complicată – argila se găsește, practic, oriunde.
Inițial vasele erau confecționate cu mina, mai tîrziu a fost inventată roata olarului, care permitea să fie confecționate vasele de o formă ideală mult mai rapid.
Vasele ceramice – sînt o veselă ecologică, fabricată în întregime din materiale naturale. Acestea pot fi decorate cu diverse ornamente sau imagini şi atunci un simplu vas de lut se va transforma într-o operă de artă.
Veselă din ceramică – este o excepţie fericită. Aceasta este foarte solicitată şi se foloseşte pe larg şi azi în viaţă de zi cu zi, atît în sate cît şi în oraşe. Din ulcioarele largi, care se îngustează la gură (burlui), şi din vasele de lut cu gura mai largă (ulcior) se servesc oaspeţii cu vin, turnat în ceşti de ceramică. În oale se coace ghiveciul de legume, bucatele din carne. Din farfuriile adînci din ceramică şi ciorba e mai gustoasă – ca la mama acasă. Solniţe, ceşti, ghiveciuri pentru flori din ceramica tradiţională pot fi găsite practic în orice casă. În mare parte, aceste obiecte se confecţionează industrial. Prima şi cea mai mare uzină de ceramică artistică activează din anul 1957. Aici toate sunt puse la punct, lutul este amestecat de maşini, obiectele se ard în cuptoare mari care lucrează fără întrerupere, însă multe piese se confecţionează ca pe timpuri – manual, pe roata olarului iar „faţa” ceramicii moldoveneşti îşi păstrează coloritul, configuraţia şi ornamentele. Modelele actuale se stilizează datorită celor tradiţionale. Mai ales că încă există meşteşugăria ceramicii. În prezent există 200 de centrede olărit care realizează produse din :
- ceramică neagră de tradiție dacică, spre deosebire de ceramica roșie, ceramica neagră se obține prin arderea vaselor în cuptoare în care arderea este incompletă, adică o ardere neoxidantă, și nu se smălțuiește niciodata; dacă în vechime aceste vase erau coapte în niște gropi adînci de 1,5 m săpate în pămînt, astăzi se ard în cuptoare înfundate cu lut în partea de sus și la gurile de foc;
- ceramică roșie de tradiție romană, tehnica și estetica acestui tip de ceramică ne arată fără îndoiala ca ea era lucrată și acum 2000 de ani de către meșterii daci, iar arderea se făcea într-un cuptor de tip roman. Ceramica roșie se obține dintr-un lut special săpat manual doar dintr-un singur loc de la 10 metri adîncime după care este adus în atelier și prelucrat cu diverse intrumente. Ornamentele sunt simple, realizate cu o vopsea deasemenea deosebită de altele prin aceea că se obține dintr-un anumit tip de rocă. Vasele astfel desenate, se vor usca treptat, și se vor lustrui cu o tehnică originală pentru a fi arse timp de 24 de ore într-un cuptor, folosind lemne de molid uscate timp de
2-3 ani.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Caracteristica Veselei din Lut si Ceramica Destinata pentru Unitatile de Alimentatie Publica.docx