Caracteristica Veselei din Lut si Ceramica Destinata pentru Unitatile de Alimentatie Publica

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Caracteristica generala a veselei din lut si ceramica destinata pentru unitatile de alimentatie publica 4
Capitolul II. Clasificarea veselei din lut si ceramica destinata pentru unitatile de alimemntatie publica 5
Capitolul III. Caracteristica materiei prime utilizata pentru fabricarea veselei din lut si ceramica
3.1 Caracteristica generala 7
3.2 Materii prime pentru realizarea glazurilor si a decorurilor 9
Capitolul IV. Procesul tehnologic de obtinere a veselei din lut si ceramica 12
Capitolul V. Caracteristica detaliata a tipurilor de vesela din lut si ceramica
5.1 Vesela din ceramica 21
5.2 Vesela din lut 27
Capitolul VI. Identificarea si verificarea calitatii din lut si ceramica 30
Capitolul VII. Marcarea, ambalarea, depozitarea si transportul veselei din lut si ceramica 34
Concluzie 35
Bibliografie 36


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Orice gospodina din Moldova ar fi de acord sa gateasca diferite feluri de mancare intr-o vesela confortabila, calitativa si la fel de frumoasa! Vesela in bucatarie creeaza o atmosfera speciala si starea de spirit. Intretinerea corespunzatoare prelungeste durata de viata a vaselor si veselei de bucatarie!
La fel vesela ocupa un rol foarte important si in unitatile de alimentatie publica. Astfel, inventarul si utilajul unitatilor de alimentatie publica trebuie sa asigure o buna servire a consumatorilor, sa realizeze o inalta productivitate a muncii, intr-un timp scurt si cu eforturi cit mai mici din partea lucratorilor.
Inventarul si utilajul salii de deservire trebuie, in acelasi timp, sa asigure conditii optimepentru servirea consumatorilor si un grad inalt de confort.
Indiferent de natura lor, inventarul si utilajul folosit in alimentatia publica trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :
o sa fie trainice, rezistente la folosirea indelungata si intensa;
o sa aiba o capacitate mare de productie, cu cheltuieli mici de exploatare;
o sa fie igienice si sa permita mentinerea curateniei;
o intretinerea lor sa fie simpla, sa se faca cu usurinta;
o sa aiba dimensiuni cu gabarit cit mai mici pentru a nu necesita spatii mari;
o sa aiba o linie moderna, aspect exterior placut si atragator, culori potrivite.
Pentru buna desfasurare a activitatii in procesul servirii, unitatile de alimentatie publica trebuie sa fie dotate cu inventar necesar din toate grupele de vesela, corespunzator profilului si nivelului de incadrare al unitatii.
Vesela trebuie sa fie uniformizata, in functie de destinatia in procesul servirii, si tipizata cu emblema unitatii. Vesela trebuie sa fie confectionata din material rezistent si cu o estetica adecvata.
CAPITOLUL I. CARACTERISTICA GENERALA A VESELEI DIN LUT SI CERAMICA DESTINATA PENTRU UNITATILE DE ALIMENTATIE PUBLICA
Din timpuri stravechi oamenii au utilizat pentru prepararea hranei si depozitarea produselor alimentare ceramica - a fost observat ca in vasele de lut alimentele se pastreaza mai mult. Fabricarea vaselor din lut nu este complicata - argila se gaseste, practic, oriunde. 
Initial vasele erau confectionate cu mina, mai tirziu a fost inventata roata olarului, care permitea sa fie confectionate vasele de o forma ideala mult mai rapid. 
Vasele ceramice - sint o vesela ecologica, fabricata in intregime din materiale naturale. Acestea pot fi decorate cu diverse ornamente sau imagini si atunci un simplu vas de lut se va transforma intr-o opera de arta.
Vesela din ceramica - este o exceptie fericita. Aceasta este foarte solicitata si se foloseste pe larg si azi in viata de zi cu zi, atit in sate cit si in orase. Din ulcioarele largi, care se ingusteaza la gura (burlui), si din vasele de lut cu gura mai larga (ulcior) se servesc oaspetii cu vin, turnat in cesti de ceramica. In oale se coace ghiveciul de legume, bucatele din carne. Din farfuriile adinci din ceramica si ciorba e mai gustoasa - ca la mama acasa. Solnite, cesti, ghiveciuri pentru flori din ceramica traditionala pot fi gasite practic in orice casa. In mare parte, aceste obiecte se confectioneaza industrial. Prima si cea mai mare uzina de ceramica artistica activeaza din anul 1957. Aici toate sunt puse la punct, lutul este amestecat de masini, obiectele se ard in cuptoare mari care lucreaza fara intrerupere, insa multe piese se confectioneaza ca pe timpuri - manual, pe roata olarului iar ,,fata" ceramicii moldovenesti isi pastreaza coloritul, configuratia si ornamentele. Modelele actuale se stilizeaza datorita celor traditionale. Mai ales ca inca exista mestesugaria ceramicii. In prezent exista 200 de centrede olarit care realizeaza produse din :
- ceramica neagra de traditie dacica, spre deosebire de ceramica rosie, ceramica neagra se obtine prin arderea vaselor in cuptoare in care arderea este incompleta, adica o ardere neoxidanta, si nu se smaltuieste niciodata; daca in vechime aceste vase erau coapte in niste gropi adinci de 1,5 m sapate in pamint, astazi se ard in cuptoare infundate cu lut in partea de sus si la gurile de foc;
- ceramica rosie de traditie romana, tehnica si estetica acestui tip de ceramica ne arata fara indoiala ca ea era lucrata si acum 2000 de ani de catre mesterii daci, iar arderea se facea intr-un cuptor de tip roman. Ceramica rosie se obtine dintr-un lut special sapat manual doar dintr-un singur loc de la 10 metri adincime dupa care este adus in atelier si prelucrat cu diverse intrumente. Ornamentele sunt simple, realizate cu o vopsea deasemenea deosebita de altele prin aceea ca se obtine dintr-un anumit tip de roca. Vasele astfel desenate, se vor usca treptat, si se vor lustrui cu o tehnica originala pentru a fi arse timp de 24 de ore intr-un cuptor, folosind lemne de molid uscate timp de 
2-3 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristica Veselei din Lut si Ceramica Destinata pentru Unitatile de Alimentatie Publica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!