Caracteristici Calitative ale Cascavalului DALIA

Cuprins proiect Cum descarc?

Argument;
CAP. 1. Materii prime. Calitatea materiilor prime;
CAP. 2. Tehnologia de obtinere a produsului ,,Cascavalul Dalia'';
2.1. Schema tehnologica;
2.2. Descrierea schemei tehnologice;
CAP. 3. Descrierea produsului ,,Cascavalul Dalia'';
3.1. Caracterizarea produsului din punct de vedere organoleptic;
3.2. Caracterizarea produsului din punct de vedere fizico-chimic;
3.3. Defectele cascavalului;
CAP. 4. Determinarea falsificarilor produsului;
CAP. 5. Modalitati de prezentare a produsului;
CAP. 6. Principalele analize care se efectueaza la produlul ,,Cascavalul 
Dalia'';
CAP. 7. Anexe;
Bibliografie.


Extras din proiect Cum descarc?

A R G U M E N T
Proiectul prezinta tehnologia de obtinere a cascavalului Dalia preparat din lapte de vaca.
Branzeturile cu pasta (cascavalul) se caracterizeaza printr-o tehnologie speciala de fabricatie, ce consta, in principal, din oparirea in apa, la temperatura 72....80? C, a casului maturat, obtinut prin inchegarea laptelui, dupa care acesta este prelucrat si trecut in forme, urmand apoi fazele prevazute de procesul de fabricatie a branzeturilor (zvantare, maturare, ambalare) pana in final a produsului cu proprietati specifice. 
Datorita proprietatilor organoleptice si a valorii nutritive ridicate, cascavalul este o branza deosebit de apreciata de consumatori, motiv pentru care acest produs este fabricat in cantitati mai mari, detinand o pondere importanta in productia de branzeturi din tara noastra. 
Are miros si gust placut, caracteristic branzeturilor oparite, consistenta semitare sau moale si pasta fina, usor elastica, care la rupere se desface in fasii. 
Cascavalul se recomanda a fi consumat ca atare, sub forma de tartine, ca aperitiv sau asociat cu diferite legume, precum si la obtinerea diferitelor preparate de patiserie sau culinare (budinci,pizza, cu paste fainose s.a.).
CAPITOLUL 1
MATERIA PRIMA
Dupa cum s-a aratat, materia prima pentru fabricarea cascavalului este laptele de vaca, de oaie sau de bivolita, utilizat ca atare sau in amestec si care trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate prevazute de STAS 2418 - 61.
Defecte ale materiei prime
- laptele avand aciditatea depasita defect frecvent constatat mai ales in perioadele calduroase ale anului, nu va fi admis in nici un caz la fabricarea laptelui de consum, a produselor proaspete acide, a branzei proaspete sau a branzeturilor, intrucat produsele obtinute vor avea calitatea necorespunzatoare( aciditatea depasita, defecte de gust, conservabilitate redusa s.a.), iar in timpul pasteurizarii are loc o precipitate masiva a proteinelor pe suprafata placilor schimbatoare de caldura, ce poate duce la blocarea completa a instalatiei. Ca urmare, valorificarea laptelui cu aciditatea depasita se poate face doar prin smantanire sau inchegarea separata si prelucrarea in cas gras sau slab, ce urmeaza a fi folosit ca materie prima pentru industrializare (fabricarea branzeturilor topite sau framantate).
Trebuie avut in vedere ca prelucrarea prin inchegare a laptelui acidulat, determina o depasire a normelor de consum cu 10.....15% sau chiar mai mult, in functie de aciditatea pe care o are.
Nu se admite receptionarea si prelucrarea sub nici o forma a laptelui prezentand defecte majore cum sunt:
- laptele cu o consistenta vascoasa, filanta, mucilaginoasa saubranzoasa
- laptele cu o culoare cum ar fi - culoarea rosie (determinata de prezenta sangelui ce se datoreaza unor afectiuni ale ugerului), galbena (datorata puroiului secretat de ugerul oilor bolnave de mastita) sau albastruie (datorita infectiei cu unele bacteria)
- laptele avand miros puternic de grajd si balegar
- laptele avand miros de medicamente cu care au fost tratate vacile
- laptele provenit de la oile in timpul tratarii cu antibiotic sau la mai putin de 6 zile de la incetarea tratamentului.
- laptele avand miros si gust pronuntat de furaje insilozate sau alte plante puternic mirositoare( pelin, usturoi salbatic, mustar, musetel)
- laptele avand miros si gust neplacut provenind de la consumul accidental al unor plante daunatoare cum sunt- maselernita, laptele cucului, ricin s.a.)
- laptele continand in exces substante chimice daunatoare (fungicide, pesticide, insecticide) utilizate in agricultura pentru tratarea plantelor si a pasunilor
- laptele continand resturi de detergenti sau substate dezinfectate provenind de la spalarea si dezinfectarea vaselor, bidoanelor, autocisternelor etc.
- laptele avand o infectie masiva cu bacteria daunatoare, din grupa coli butirice sau proteolice
- laptele provenind de la animale bolnave (T.B.C., febra aftoasa, mastita s.a.). 
In mod exceptional laptele de acest fel poate fi valorificat numai in conditiile prevazute de legislatia sanitar-veterinara in vigoare, cu respectarea strict a masurilor stabilite de organele componente si sub controlul acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristici Calitative ale Cascavalului DALIA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!