Cartoful

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 12524
Mărime: 61.40KB (arhivat)
Publicat de: Ioana I.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere
  2. Importanţă alimentară
  3. Caracterele morfologice ale cartofului
  4. Procesul tehnologic
  5. Rotaţia
  6. Fertilizarea
  7. Lucrările solului
  8. Materialul de plantare
  9. Recoltarea şi producţia
  10. Clasificarea sortimantelor
  11. Calitatea cartofilor
  12. Condiţii de calitate
  13. Reguli pentru verificarea calităţii
  14. Metode de verificare
  15. Standarde internaţionale
  16. Bolile cartofului

Extras din proiect

Cartoful face parte dintre plantele aduse din America în Europa, unde s-a extins treptat în cultură. În patria de origine (America de Sud), în zilele noastre, se cultivă pe suprafeţe mult mai restrânse.

În Anzii Americii de Sud, cartoful este o plantă veche în cultură, intrând în mitologia şi ritualul religios al indienilor, fapt confirmat de numeroase vase în formă de tuberculi sau cu picturi reprezentând cartofii, descoperite în cimitirele indiene de pe coastele Pacificului din Peru şi Chile, de prin secolul II e.n. (V. Velican, 1965). Juan de Castelanos în lucrarea sa “Historia del nuova reina de Granada” (“Istoria Noului Regat al Granadei”) din anul 1536, face prima menţiune scrisă de un european despre această plantă, descriind cultura de cartofi întâlnită în satul indian Sorocota (lângă oraşul Valez în Columbia) unde se comercializează cartoful din împrejurimi.

În anul 1550, Pedro Cieza de Leon găseşte însemnate suprafeţe cu cartof în regiunile muntoase din Columbia, Ecuador şi Peru, unde cartoful constituia principala sursă de hrană. În raportul său “Cronica statului Peru” adresat regelui Spaniei, el menţionează – între altele – şi de însănătoşirea miraculoasă a unui demnitar incaş în urma consumului de cartof crud (S. Chiru, 1991). Cunoscutul corsar englez, Sir Francisc Drake, pentru lungul său drum de întoarcere în Anglia (1577), s-a aprovizionat cu tuberculi de cartof din insula Moch (Chile). Din cronicile apărute după această dată, se desprinde concluzia că această plantă se cultiva în zonele înalte din Columbia până în Chile şi insulele de pe coasta chiliană.

În Europa, cartoful a fost introdus întâi în Spania (1565) folosindu-se material provenind din Peru. În noile condiţii s-a răspândit destul de repede în cultură, dacă numai cu opt ani mai târziu (1573) reprezenta obiect de comerţ (V. Velican, 1965). Ulterior a fost răspândit în diferite grădini botanice în Europa. La sfârşitul secolului al 16 – lea cartoful a fost cunoscut în Anglia, dovadă fiind descrierea lui de către botanistul curţii regale, John Gerard, în ierbarul său (The herball, 1597). În acea perioadă este cunoscut şi în Italia, de unde este introdus în Belgia (1587). Din Italia, prin intermediul profesorului Philip de Sivry, doi tuberculi ajung în posesia botanistului Carola Clusius din Viena, care l-a descris în lucrarea sa “Plantarum rariorum historia” (1601), numindu-l Papas peronorum. În anul 1590 medical Scholz din Breslau (Silezia) îi transmite tuberculi de cartofi botanistului Bauhin din Basel (Elveţia), care descrie planta în lucrarea sa Phytopinax (1956) sub denumirea de Solanum tuberosum esculentum, denumire luată şi de Linne (Schiemann, 1930, citat de V. Velican, 1965). În Franţa, cartoful se cunoaşte pe la începutul secolului al 17 – lea (este descris de Olivier de Seres), astfel că prin 1616 era o legumă apreciată la curtea regală din Paris. În Europa de nord cartoful s-a introdus în cultură mai târziu (după anul 1700).

Extinderea în cultură a cartofului s-a făcut la început lent existând reţinere sau chiar rezistenţă. Extinderea culturii cartofului a fost condiţionată în bună parte de foametele ce au bântuit Europa de vest în sec. 17 – lea.

În ţara noastră cartoful se cultivă pe suprafeţe mai mari de pe la începutul secolului al 19 – lea, însă este posibil ca prin grădini, îndeosebi în Transilvania, cultura să fie mai veche.

Bibliografie

Leon Sorin Muntean “Mic tratat de fitotehnie”, vol II, Editura “Ceres”, 1997;

H. Butnaru “Legumicultura”, Editura Didactică şi Pedagogică, R. A., Bucureşti 1993.;

STAS 3787-80;

Preview document

Cartoful - Pagina 1
Cartoful - Pagina 2
Cartoful - Pagina 3
Cartoful - Pagina 4
Cartoful - Pagina 5
Cartoful - Pagina 6
Cartoful - Pagina 7
Cartoful - Pagina 8
Cartoful - Pagina 9
Cartoful - Pagina 10
Cartoful - Pagina 11
Cartoful - Pagina 12
Cartoful - Pagina 13
Cartoful - Pagina 14
Cartoful - Pagina 15
Cartoful - Pagina 16
Cartoful - Pagina 17
Cartoful - Pagina 18
Cartoful - Pagina 19
Cartoful - Pagina 20
Cartoful - Pagina 21
Cartoful - Pagina 22
Cartoful - Pagina 23
Cartoful - Pagina 24
Cartoful - Pagina 25
Cartoful - Pagina 26
Cartoful - Pagina 27
Cartoful - Pagina 28
Cartoful - Pagina 29
Cartoful - Pagina 30
Cartoful - Pagina 31
Cartoful - Pagina 32
Cartoful - Pagina 33
Cartoful - Pagina 34
Cartoful - Pagina 35
Cartoful - Pagina 36
Cartoful - Pagina 37
Cartoful - Pagina 38
Cartoful - Pagina 39
Cartoful - Pagina 40
Cartoful - Pagina 41
Cartoful - Pagina 42
Cartoful - Pagina 43
Cartoful - Pagina 44
Cartoful - Pagina 45
Cartoful - Pagina 46
Cartoful - Pagina 47
Cartoful - Pagina 48
Cartoful - Pagina 49
Cartoful - Pagina 50
Cartoful - Pagina 51
Cartoful - Pagina 52
Cartoful - Pagina 53
Cartoful - Pagina 54
Cartoful - Pagina 55
Cartoful - Pagina 56
Cartoful - Pagina 57
Cartoful - Pagina 58
Cartoful - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Cartoful
    • BIBLIOGRAFIE merc int.doc
    • CUPRINS merc int.doc
    • merc int.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Pâine cu cartofi

CAPITOLUL I ARGUMENT Industria panificatiei ocupa un loc insemnat in cadrul productiei bunurilor de consum. Pâinea este un aliment de bază...

Te-ar putea interesa și

Cercetări privind cultura cartofului în zonele colinar - montane

CERCETĂRI PRIVIND CULTURA CARTOFULUI ÎN ZONELE COLINAR- MONTANE MOTTO: Deviza celor ce muncesc şi trăiesc în comuna Cisnădioara, este o...

Tehnologia de cultivare a cartofului cu privire asupra fertilizării în diferite condiții fitotehnice

Cartoful este una dintre cele mai importante plante de cultura, care prezintă o mare plasticitate ecologica, fiind cultivat pe toate continentele,...

Rolul Utilizării Resurselor Genetice Vegetale la Crearea Soiurilor de Cartof pentru Industrializare

Introducere Cartoful prezintă o deosebită importanţă în alimentaţia oamenilor, în furajarea animalelor şi pentru prelucrări industriale. Este...

Combaterea bolilor și dăunătorilor din culturile de cartof

CAPITOLUL I INTRODUCERE Cartoful este o plantă de cultură ce prezintă o deosebită importanţă pentru alimentaţia oamenilor,furajarea animalelor şi...

Tehnologia de Cultivare a Cartofului

IMPORTANŢA ŞI RĂSPÂNDIREA CARTOFULUI ÎN LUME ŞI ÎN ROMÂNIA Importanţă Cartoful este una din cele mai importante plante alimentare, industriale şi...

Tehnologia de obținere a alcoolului din cartof

TEHNOLOGIA DE OBTINERE A ALCOOLULUI DIN CARTOF Student : 1. INDUSTRIA ALCOOLULUI Alcoolul etilic se produce pe plan mondial, in cea mai mare...

Mașina de spălat și curățat cartofi cu disc , cu productivitatea de 270 kilograme pe oră

Introducere Lucrul util efectuat la o întreprindere de alimentaţie publică depinde nu doar de ce utilaj posedă întreprinderea dată, dar şi de...

Amidonul din Cartofi

1. Introducere Hidratii de carbon care alcatuiesc grupa polizaharidelor au structura macromoleculara. Polizaharidele sunt mult raspandite in...

Ai nevoie de altceva?