Colorantul Sintetic Rosu 2G

Extras din proiect Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul secol, odata cu dezvoltarea fara precedent a industriei alimentare, ei au capatat un rol primordial in procesarea alimentelor. Datorita cererii foarte mari de produse alimentare prelucrate, a crescut si cererea de substante care sa faciliteze prelucrarea materiei prime, conservarea pe o perioada mai mare de timp a produselor alimentare, etc. Din aceasta cauza substantele naturale, folosite pana atunci, au fost inlocuite cu substante sintetice, mai usor de produs si deci mai ieftine.
Aditivii alimentari, notati cu litera E - datorita alinierii la normele Uniunii Europene -sunt continuti in majoritatea produselor alimentare. Utilitatea acestor aditivi alimentari este ca ei mentin calitatea si siguranta produselor o perioada mai mare de timp, mentin sau imbunatatesc gustul produselor, asigura controlul aciditatii si alcalinitatii produselor, mentin consistenta produselor, de asemenea mai mentin aroma sau culoarea produselor alimentare. In absenta acestora, populatia nu ar mai cumpara cu placere foarte multe produse uzuale: bauturi racoritoare, produse de patiserie si cofetarie, bomboane de tot felul, gemuri, marmalade, mezeluri, multe preparate culinare realizate in unitatile de alimentatie publica.
Oamenii de stiinta afirma ca, in cantitati mici , consumul lor nu constituie un pericol pentru organism. De aceea normele pentru utilizarea aditivilor alimentari prevad cantitatile maxime de substanta care pot fi folosite in diversele categorii de produse alimentare. Totusi, pentru a preveni eventualele pericole Statele Unite ale Americi si Uniunea Europeana au interzis o parte din E-uri. Tarile Uniunii Europene fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de aditivi alimentari, scopul fiind siguranta alimentara a consumatorilor. 
Utilizarea colorantilor sintetici in industria alimentara a constituit obiectul a numeroase preocupari si discutii din partea organelor ce supravegheaza sanatatea populatiei. Aceasta situatie se datoreaza caracterului deosebit de periculos pentru sanatatea omului, data fiind actiunea cancerigena mai mare sau mai mica a unui numar de asemenea compusi, cum si a dificultatilor deosebite in stabilirea toxicitatii respectiv a inocuitatii lor. Datorita acestui ultim motiv, s-a ajuns in situatia regretabila uneori, de a se admite utilizarea colorantilor cu mare potential cancerigen, ale caror efecte nocive au fost demonstrate mult mai tarziu.
In industria alimentara se opteaza pentru colorantii sintetici, deoarece au putere mare de colorare, sunt relativ mai ieftini decat cei naturali si prezinta comoditati de pastrare si intrebuintare. 
Specialistii in igiena alimentatiei recomanda urmatoarele masuri la folosirea colorantilor sintetici:
- colorarea artificiala a alimentelor sa fie restransa cat mai mult posibil si sa nu fie autorizati colorantii derivati din nuclee care s-au dovedit cancerigene; nu se admite folosirea colorantilor interzisi de lege;
- utilizarea colorantilor sa nu fie acceptata decat atunci cand este impusa de considerente economice temeinice;
- nu se recomanda folosirea colorantilor in cazul alimentelor care se consuma in stare proaspata;
- este considerate frauda intrebuintarea colorantilor in scopul mascrii unui inceput de alterare;
- informarea consumatorilor trebuie sa fie clara si precisa, cand se ofera un produs colorat artificial.
Unul dintre colorantii alimentari sintetici utilizati in industria alimentara este rosu 2 G sau E 128.
Structura chimica
Colorantul Rosu 2 G are structura chimica:
Obtinere si caracterizare
Face parte din grupa colorantilor monoazoici, are ca sinonime colorant alimentar C.I.10, Azogeranina, Azogeranina B, Amidonaftol, Reg G, Food Red 10.
Denumirea chimica a aditivului este Disodiu 8-acetamido-1-hidroxi-2-fenila-zonaftalin-3,6-disulfonat. Formula moleculara este iar M = 509,43. Rosu 2G este obtinut din gudronul sintetic de huila si colorantul azo.


Fisiere in arhiva (1):

  • Colorantul Sintetic Rosu 2G.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!