Conceperea unei Linii Tehnologice pentru Uscarea Merelor cu Capacitate de Prelucrare de 6 Tone Mere pe Zi

Cuprins proiect Cum descarc?

Partea I 3
1 Obiectivele proiectului. Prezentarea generala a produsului 3
1.1 Obiectivele proiectului 3
1.2 Prezentarea generala a produsului 3
2 Prezentarea procesului de conservare a fructelor prin uscare. Studiu de literatura 6
3 Analiza desfasurarii procesului 10
3.1 Modelarea procesului. 10
3.1.1 Modelul bilantului de masa 10
3.1.2 Modelarea cinetica a procesului 15
3.2 Schema de operatii 17
3.2.1 Schema de operatii pentru uscarea merelor 17
3.2.2 Descrierea schemei de operati 18
3.3 Schema fluxului tehnologic 20
3.4 Schema de masura si control in proces 21
4 Proiectarea tehnologica 22
4.1 Uscatorul camera. Generalitati 22
4.2 Dimensionarea uscatorului camera 23
5 Aspecte ecologice si de protectia mediului 26
Partea a II-a. Cercetarea experimentala 27
1 Generalitati 27
2 Materiale si metode 27
3 Partea experimentala 28
4 Rezultate si discutii. Influentele diversilor parametri 34
4.1 Umiditatea 34
4.1.1 Merele neprelucrate initial 34
4.1.2 Merele prelucrate prin inghet 37
4.2 Viteza de uscare 39
4.2.1 Merele neprelucrate initial 39
4.2.2 Merele prelucrate prin inghet 40
4.3 Calculul coeficientului de transfer de masa la uscarea merelor 43
4.3.1 Mere neprelucrate initial 43
4.3.2 Mere prelucrate prin inghet 44
4.4 Calculul energiei de activare (Ea) 46
4.4.1 Mere neprelucrate initial 46
4.4.2 Merele prelucrate prin inghet 47
4.5 Calculul coeficientului de difuzie 52
5 Concluzii 55
Partea a III-a 56
1 Concluzii generale 56
2 Lista de simboluri 56
3 Bibliografie 58
4 Anexe 59
4.1 Lista programelor de calcul folosite: 59
4.2 Diagrama Sankey 60


Extras din proiect Cum descarc?

Partea I
1 Obiectivele proiectului. Prezentarea generala a produsului
1.1 Obiectivele proiectului
In cadrul proiectului este prezentata tehnologia de conservare a merelor prin uscare si cuprinde doua parti, una destinata studiului de literatura privind conservarea merelor prin uscare si una experimentala destinata studiului cinetic al procesului de uscare. 
In prima parte s-a urmarit descrierea produsul, prezentarea procesului de conservare folosit, cat si conceperea unei linii tehnologice pentru uscarea merelor cu o capacitate de prelucrare de 6 t mere/zi.
In cea dea doua parte este prezentat studiul experimental privind uscarea merelor Starkinson realizat in laborator, la trei temperaturi: 40 ?C, 54 ?C si 74 ?C. Pe baza acestor date s-a realizat studiul cinetic al operatiei de uscare, determinarea coeficientilor de transfer de masa cat si determinarea coeficientului de difuziune. S-a demonstrat si mecanismul de uscare din care face parte cu ajutorul calcularii energiei de activare.
1.2 Prezentarea generala a produsului
Fructele reprezinta unul dintre produsele de baza din alimentatia umana. Bogate in zahar, vitamine, substante minerale dar cu un continut ridicat de apa (75-92%) ceea ce poate duce la conditii favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor responsabile pentru degradarea fructelor.[1] . De aceea prin reducerea continutului de apa se obtine o stabilitate microbiana si minimizeaza schimbarile fizice si chimice a materialului in timpul depozitarii. In procesele de uscare, apa este indepartata prin evaporare convectiva cu ajutorul aerului cald, obtinandu-se astfel fructele uscate. [2]
Fructele uscate sunt utilizate pe scara larga in calitate de component in formarea multor alimente cum ar fi produsele de patiserie, inghetata, deserturi si iaurt.[3] Printre altele, merele sunt o materie prima importanta pentru multe produse alimentare si plantatiile acestora sunt cultivate peste tot in lume.[4] Definirea conditiilor optime de depozitare pentru conservarea merelor proaspete este benefica, deoarece conservarea si depozitarea necorespunzatoare a fructelor si legumelor cauzeaza pierderi de la 10% pana la 30%. [5]
Materia prima caracteristica acestui proces tehnologic este reprezentata de mar, ca fruct. Merele sunt fructe care intra in alimentatia zilnica a omului datorita valorii nutritive. Acesta reprezinta una din speciile pomicole cele mai raspandite in cultura, circa 33% din productia totala de fructe din tara noastra. Pentru consumul in stare proaspata sunt foarte apreciate dar in acelasi timp constituie si o materie prima importanta pentru fabricarea compoturilor, marmeladei, sucurilor. Pentru determinarea calitati alimentelor un rol important il are structura acestora.[6]
Fructele exercita o actiune alcalina in organism. Acizii organici si sarurile lor sunt metabolizati rezultand bioxidul de carbon si apa iar bazele ramase sub forma de carbonate maresc rezerva alcalina in organism. Valoarea energetic a fructelor la 100 g brut sau produs edibil ca si % de parti needibile din fruct sunt redate in tabelul 1. [7]
O mare parte a componentilor, proteinele si lipidele, care nu pot fi sintetizati de organismul uman sunt adusi in alimentatia zilnica prin legume si fructe. (tabelul 2). [8]
In fructe apa se afla in stare libera sau legata si continutul total variaza in limite largi. Astfel in cazul capsunilor continutul de apa poate ajunge la 84-92 % iar pentru alte fructe este mai redus ajungand la 77-87 % ( mere, pere struguri). La nuci, alune valoarea continutului de apa ajunge la 5 %.
Vitaminele joaca rolul de catalizator in procesele de metabolizare iar continutul acestora la principalele fructe va fi prezentat in tabelul 3.
Principalele metale se gasesc sub forma de oxizi sau saruri ale acizilor: clorhidric, carbonilic, sulfuric. Continutul de substante minerale variaza de la o specie la alta ( tabelul 4) si este influentat de conditiile climatice, de cultura. Elementele minerale se gasesc in compozitia enzimelor, a pigmentilor, a acizilor nucleic, si influenteaza astfel procesele metabolice care au loc in fructe. Cel mai regasit element mineral este potasiul urmat de calciu si fosfor. [7]


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceperea unei Linii Tehnologice pentru Uscarea Merelor cu O Capacitate de Prelucrare de 6 Tone Mere pe Zi.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!