Conservarea prin Refrigerare

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 4
Conservarea carnii prin refrigerare 4
Lantul frigorific 4
Refrigerarea produselor alimentare 7
Studiu comparativ intre carnea refrigerata si cea decongelata de porc 27
Refrigerarea lenta 31
Refrigerarea rapida 31
Refrigerarea ultrarapida 32
Concluzii 32
Bibliografie 32


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Carnea Este Un Aliment Valoros In Alimentatia Omului Deoarece Contine Proteine De Calitate Superioara Fiind Bogata In Aminoacizi Esentiali (Ce Nu Pot Fi Sintetizati De Organismul Uman ). De Asemenea Carnea Rosie Datorita Hemoglobinei Din Sange Reprezinta O Sursa De Fier Usor Asimilabil In Alimentatie .
Deoarece Carnea Nu Poate Fi Folosita Intotdeauna Imediat Dupa Taiere Se Impun Metode De Pastrare In Conditii Care Sa Ii Mentina Caracteristicile Organoleptice: (Aspect, Culoare,Gust,Miros, Consistenta) 
-fizico-chimice (Umiditate, Continut De Substante Nutritive )
-microbiologice
Conservarea Prin Frig (Refrigerarea , Congelarea ) Sa Dovedit A Fi Metoda Cea Mai Eficienta.
Lucrarea De Fata Abordeaza Metode De Refrigerare , Congelare Si Decongelare A Carnii De Porc Si De Asemenea Caracteristicile Organoleptice Ale Carnii Refrigerate Si Decongelate. 
Conservarea Carnii Prin Refrigerare
Frigul Artificial Are O Utilizare Larga In Industria Alimentara Datorita Efectelor Pe Care Le Prezintra Din Punct De Vedere Al Actiunii Conservante A Produselor Perisabile, Prin Oprirea Sau Franarea Activitatii Agentilor Modificatori, La Temperaturi Scazute.
Conservarea Carnii Prin Frig Are Ca Scop Oprirea Actiunii Microorganisme!lor si Deci, Pastrarea Pe O Durata Limitata De Timp A Proprietatilor Pro!dusului, Avute In Momentul Inceperii Actiunii Frigului.
Metoda Este Foarte Folosita In Industria Carnii si Se Realizeaza In Incaperi Izolate Termic In Care Frigul Se Obtine Cu Ajutorul Instala!tiilor Frigorifice.
Conservarea Prin Frig Poate Fi : - De Scurta Durata (Refrigerarea) si 
- De Lunga Durata (Congelarea).
Ambele Metode Prezinta Avantaje Economice, Deoarece Pastreaza In Bune Conditii O Serie De Caracteristici Initiale Ale Produselor Supuse Conservarii, Ca : Fragezimea Carnii, Prospetimea, Gustul Normal si Valoarea Nutritiva. 
Pentru Ca Metodele De Conservare Prin Frig Sa Fie Eficiente, Pro!dusele Supuse Conservarii Trebuie Sa Indeplineasca Urmatoarele Con!ditii Initiale :
- Sa Provina De La Animale Sanatoase si Declarate Apte Pentru Consum De Catre 
Serviciul Veterinar ;
- Sa Fie Proaspete, Fara Semne De Alterare Incipienta ;
- Sa Fie Prelucrate In Mod Igienic si De Calitate (Carcasele Tre!buie Sa Fie Curate 
Fara Cheaguri De Singe, Piele, Par, Impuritati, Con!tinut Gastro-intestinal, Sa Aiba Plaga De Singerare Bine Curatata, Astfel Incit Carcasa Sa Aiba Aspect Corespunzator).
In Metodele Moderne De Refrigerare Se Folosesc Ca Medii De Racire : Gaze (Bioxid De Carbon), Apa si Solutiile Apoase Ale Unor Saruri (Clorura De Sodiu Sau De Calciu).
Lantul Frigorific
Reteaua De Unitati In Care Se Utilizeaza Temperaturile Scazute In Vederea Conservarii Produselor Alimentare, Poarta Denumirea De Lant Frigorific. Denumirea Simbolizeaza Legatura Care Trebuie Sa Existe Intre Verigile Care Asigura Prelucrarea Prin Frig A Produselor Alimentare, Depozitarea Acestora La Temperaturi Scazute, Transportul Frigorific Sau Izoterm Intre Diverse Unitati Comerciale Cu Profil Alimentar si Aparatele Frigorifice De Uz Casnic.
Lantul Frigorific Este Compus Din Unitati Fixe si Mobile:
- Unitati Fixe (Cu Exceptia Celor Comerciale Se Numesc Frigorifere Sau Depozite
Frigofice):
- Centre De Colectare (Lapte, Peste, Etc.);
- Unitati De Productie (Abatoare, Fabrici De Bere, Industrializarea Carnii,
Industrializarea Laptelui, Etc.);
- Antrepozite Frigorifice De Stocaj si Distributie;
- Unitati Comerciale si De Alimentatie Publica;
- Aparate De Uz Casnic.
- Unitati Mobile (Mijloace De Transport Care Fac Legatura Intre Unitatile Fixe):
- Izoterme Auto Sau Cf;
- Transport Frigorific (Auto, Cf, Nave, Avioane Cu Compartimente Frigorifice) (Au
Instalatii Frigorifice Proprii).
De Regula, Fiecare Categorie De Produse Alimentare Are Un Lant Frigorific Propriu, Asa Cum Se Observa In Figura.
In Mod Normal Variatiile De Temperatura Admise, Fata De Optimul Recomandat Trebuie Sa Fie De Maxim 1?c. Trebuie Respectate si Conditiile De Umiditate Recomandate. In Imagine Este Prezentat Un Lant Frigorific Pentru Legume si Fructe Congelate.
Clasificarea Frigoriferelor Se Poate Realiza Dupa Mai Multe Criterii:
- Dupa Natura Produselor Depozitate:
- Frigorifere Generale (Produse Diverse Mai Putin Cele Care Impun Un Regim
Special De Depozitare - Citrice, Peste, Etc.);
- Frigorifere Cu Profil Specializat (Pt. Produse Care Necesita Conditii Deosebite De
Pastrare);
- Dupa Destinatie:
- Frigorifere De Colectare (Pentru Produse Colectate In Vederea Industrializarii, Distribuirii Sau Colectarii);
- Frigorifere Industriale Sau Tehnologice (Pentru Refrigerare, Congelare, si Depozitare De Scurta Durata, Au Capacitati De Depozitare De 500...5000t si De Congelare De 20...100t/24h);
- Frigorifere De Stocaj (Pentru Uniformizarea Ritmului De Aprovizionare si Asigurarea Lantului Frigorific);
- Frigorifere De Distributie (Alimentare Periodica De La Cele Industriale si De Stocaj, In Vederea Distributiei Produselor Spre Consum);
- Frigorifere Speciale (Portuare, Din Comertul Cu Ridicata, Pentru Export);
- Dupa Regimul De Temperatura:
- Frigorifere Pentru Produse Refrigerate (0?c);
- Frigorifere Pentru Produse Congelate (-20?c);
- Frigorifere Mixte;
- Dupa Tipul Constructiei:
- Frigorifere Orizontale Sau Monoetajate (Inaltimi Mari De Stivuire si Paletizare);
- Frigorifere Verticale (Pe Mai Multe Niveluri, Cu Capacitate Foarte Mare);
- Dupa Capacitatea De Depozitare:
- Frigorifere De Capacitate Mare (1500...16000t);
- Frigorifere De Capacitate Medie (300...600t);
- Frigorifere De Capacitate Mica (12...125t).


Fisiere in arhiva (1):

  • Conservarea prin Refrigerare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!