Controlul Calitatii Produselor Alimentare - Apa Minerala Borsec

Cuprins proiect Cum descarc?

- Introducere
- Evaluarea procesului tehnologic - meterii prime si materiale
- Evaluarea calitativa a produsului
- Atasarea stasului, a documentelor de calitate, buletin de analize, certificate de calitate
- Descrierea proprietatilor organoleptice, fizice-chimice si microbiologice
- Stabilirea si descrierea punctelor de control pe fluxul tehnologic
- Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere 
Peste 200 de ani de imbuteliere industriala
Acum 2000 de ania Cunoasterea izvoarelor Borsecului dateaza inca de pe vremea romanilor, care le-au descoperit dupa cucerirea Daciei. Cu prilejul unor sapaturi arheologice realizate in anul 1857, in trecatoarea Tulghes, au fost gasite monede romane datand din anii 337-361 precum si sarcofage romane.
Acum 400 de ani. Apele minerale de la Borsec, au fost imbuteliate in ulcioare de lut ars si puse in desagi pe spinarea cailor de munte pentru a fi transportate in Transilvania, Moldova, tara Romaneasca si Ungaria. Exista atestari documentare potrivit carora apa minerala de la Borsec a fost transportata cu carutele, in 1594, in butoaie de stejar, la curtea domneasca de la Alba Iulia, unde au fost folosite pentru tratament de catre Sigismund Bathory
Perioada anilor 1700-1800.
In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, Borsec era deja o cunoscuta statiune balneara, dotata cu cabane din lemn construite in stil venetian si bai practicabile. Bolnavi din toate partile Europei veneau aici sa-si vindece suferintele. 
1806 Se naste Fabrica Borsec. 
In anul 1803, dupa ce a baut din apa Borsecului, Valentin Gunther din Viena a vorbit cu Anton Zimmethausen, consilier municipal la Viena, sa ia in arenda Borsecul de la localnici si sa comercializeze apa sa minerala in Imperiul Austro-Ungar. Astfel, in 1806, Zimmethausen si Eisner incep imbutelierea industriala a apei Borsec. Imbutelierea se facea doar in zilele insorite, cand presiunea atmosferica era foarte ridicata.
Pentru construirea si functionarea fabricutei, Zimmethausen Antal, considerat astazi ca intemeietorul localitatii, a fost nevoit sa aduca forta de munca specializata din Cehia, Polonia, Silezia, Bavaria, unii stabilindu-se pe aceste meleaguri, astfel explicandu-se existenta si astazi a multor familii ce poarta nume ca: Fokt, Eigel, Schiller, Krammer, Kamenitzky si altele.
Pana la fabricarea butelcutelor din sticla, apa minerala se punea in butoaie de lemn si se transporta cu care trase de boi, fiind foarte cautata si apreciata la Budapesta si Viena.
Perioada anilor 1800 - 1900. 
Intr-o epoca in care aristocratia era o virtute fundamentala, Borsec intra in gratiile Imparatului Franz Josef, care, in 1873, ii acorda Medalia de Aur si o incoroneaza cu titlul de Regina a Apelor Minerale.
Au urmat Medalia de Merit la Targul International de la Viena, in 1873, Diploma de Onoarea la Expozitia Mondiala de la Paris, in 1878, Medalia de Argint si Diploma de Onoare la Expozitia de la Berlin si Trieste, in 1876, Medalia de Arginta la Expozitia de la Budapesta, in 1885.
Perioada anilor 1900 - 2000. 
Imbutelierea apei minerale Borsec a fost efectuata de-a lungul timpului de mai multi intreprinzatori, iar din 1945 activitatea de imbuteliere a fost continuata de diversi contractori pana la nationalizarea sa, in 1948. In anul 1998, fosta intreprindere de stat Regina Apelor Minerale Borsec s-a transformat in compania privata ROMAQUA GROUPa S.A. Borsec.
Perioada anilor 2000 - 2005.
In ultimii ani de zile, ca urmare a participarii la diverse expozitii interne si internationale, Borsec a fost recompensat cu peste 25 de medalii. In februarie 2004, Borsec este desemnata drept Cea Mai Buna Apa Minerala din Lume in cadrul Berkely Springs International Water Tasting Awards in West Virginia, S.U.A. In anul 2005, apa carbogazoasa Borsec a fost premiata cu Medalia de Aur Speciala, iar apei plate Borsec i s-a decernat Medalia de Aur la Selectia Mondiala a Calitatii organizata de Institutul International pentru Selectia Calitatii de la Bruxelles, Belgia. Recunoasterea internationala a acestui veritabil brand romanesc a venit si in 2006, cand Borsec a primit doua titluri remarcabile, cel de Trusted Brand si cel de Superbrand.
Conform Reader's Digest Romania, Borsec a fost desemnat drept castigator al increderii publicului la categoria <<Apa minerala>>, conferindu-i-se titlul de Trusted Brand, acest lucru repetandu-se si in anul 2007. 
2006 - 200 DE ANI DE IMBUTELIERE INDUSTRIALA. S-au implinit 200 de ani de cand Regina apelor minerale romanesti a inceput sa fie imbuteliata la scara industriala. In tot acest timp, Borsec a devenit una dintre valorile nationale, un nume recunoscut pretutindeni, un brand in care consumatorii au incredere si pe care il apreciaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Calitatii Produselor Alimentare - Apa Minerala Borsec.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!