1. Caracterizarea fizico-chimica a solutiei saturate de zaharoza 3 2. Stabilirea tipului de pompa 3 3. Alegerea pompei in functie de procesele tehnologice si transport 5 4. Alegerea pompei in functie de materialul de constructie, gradul de incarcare, agresivitate si mediu de lucru 5 5. Caracteristicile tehnice si constructive a - HT , HTV - 6 6. Calculul inaltimii manometrice 6 7. Calculul puterii utile 7 8. Calculul puterii la arborele pompei 8
1. Caracterizarea fizico-chimica a solutiei saturate de zaharoza Zaharoza, numita si sucroza este o dizaharida foarte raspandita in natura, intalnindu-se in special in sflecla de zahar 12-23% si in trestia de zahar 20-27%, fiind cea mai comuna forma de zahar utilizata in alimentatie. Din punct de vedere organoleptic, zaharoza este o substanta dulce, cu miros placut. Zaharoza este folosita in principal ca produs alimentar independent (zahar), precum si in fabricarea de produse de cofetarie, bauturi alcoolice, sosuri. Se foloseste in concentratii mari ca conservant. Prin hidroliza se obtine miere artificiala. Sa se aleaga tipul de pompa si sa se determine caracteristicile acesteia pentru pomparea (unui fluid alimentar) cu un debit de Q = 15 (m3/h) la o inaltime de H = 20 (m) la o temperatura de T = 70(0C) si la o concentratie 320,5 (g zaharoza/ 100 cm3 apa). Sa sereprezinte grafic caracteristicile pompei alese sub forma unei reprezentari pe 3 axe si sa se compare cu caracteristicile reale ale pompei alese. Identificarea din tabelele cuprinse in capitolul 2 al Manualului Inginerului de Industrie Alimentara vol.1, Ed. Tehnica Bucuresti, editiile 1999-2001 a densitatii ? [kg/m3], vascozitatii cinematice ? [m2 /s] si dinamice ? [Pa- s] a produsului vehiculat, la temperatura de transport. Analizarea produsului din punct de vedere fizico-chimic, organoleptic, microbiologic. Densitatea - ? = 1390,8 kg/m3 (tabelul 2.9) Vascozitatea dinamica - n = 0,082 Pa- s, 82 x 103 Pa- s (tabelul 2.26) Vascozitatea cinematica - ? = n/? => ? = 0,00005896 m2/s , 58,96 x 106 m2/s 2. Stabilirea tipului de pompa Stabilirea tipului de pompa din figura 8.16 cuprinsa in capitolul 8 al Manualului Inginerului de Industrie Alimentara vol.1, Ed. Tehnica Bucuresti, editiile 1999-2001 care se poate utiliza la transportul produsului in functie de debit, inaltime de pompare si vascozitate 1cinematica, urmarindu-se corelatiile debit presiune de refulare si debit-vascozitate. H = 20m Q = 15m3/h Luand in considerare debitul si inaltimea de pompare, din prima diagrama se poate observa faptul ca pentru transportul solutiei saturate de zaharoza se poate utiliza pompa centrifuga. Q = 15m3/h ? = 0,00005896 m2/s - 0,0005896 cm2/s Fig. 8.16 Domeniile de utilizare a diferitelor pompe Din cea de-a doua diagrama, cu ajutorul densitatii si a vascozitatii cinematice, putem observa faptul ca pentru transportul solutiei saturate de zaharoza se utilizeaza pompa centrifuga. Concluzie : Din cele 2 diagrame, pompa necesara pentru solutia saturata de zaharoza este pompa centrifuga.
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.