Determinarea caracteristicilor pompelor - Soluție saturată de zaharoză

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1006
Mărime: 232.39KB (arhivat)
Publicat de: Oana G.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Caracterizarea fizico-chimică a soluției saturate de zaharoză 3
  2. 2. Stabilirea tipului de pompă 3
  3. 3. Alegerea pompei în funcție de procesele tehnologice și transport 5
  4. 4. Alegerea pompei în funcție de materialul de construcție, gradul de încărcare, agresivitate și mediu de lucru 5
  5. 5. Caracteristicile tehnice și constructive a - HT , HTV - 6
  6. 6. Calculul înălțimii manometrice 6
  7. 7. Calculul puterii utile 7
  8. 8. Calculul puterii la arborele pompei 8

Extras din proiect

1. Caracterizarea fizico-chimică a soluției saturate de zaharoză

Zaharoza, numită și sucroză este o dizaharidă foarte răspândită în natură, întâlnindu-se în special în sfleclă de zahăr 12-23% și în trestia de zahăr 20-27%, fiind cea mai comună formă de zahăr utilizată în alimentație.

Din punct de vedere organoleptic, zaharoza este o substanta dulce, cu miros placut.

Zaharoza este folosită în principal ca produs alimentar independent (zahăr), precum și în fabricarea de produse de cofetărie, băuturi alcoolice, sosuri. Se folosește în concentrații mari ca conservant. Prin hidroliză se obține miere artificială.

Să se aleagă tipul de pompă și să se determine caracteristicile acesteia pentru pomparea (unui fluid alimentar) cu un debit de Q = 15 (m3/h) la o înălțime de H = 20 (m) la o temperatură de T = 70(0C) si la o concentrație 320,5 (g zaharoză/ 100 cm3 apa). Sa sereprezinte grafic caracteristicile pompei alese sub forma unei reprezentări pe 3 axe și să se compare cu caracteristicile reale ale pompei alese.

Identificarea din tabelele cuprinse în capitolul 2 al Manualului Inginerului de Industrie Alimentară vol.1, Ed. Tehnică București, edițiile 1999-2001 a densității ρ [kg/m3], vâscozității cinematice ν [m2 /s] și dinamice η [Pa- s] a produsului vehiculat, la temperatura de transport. Analizarea produsului din punct de vedere fizico-chimic, organoleptic, microbiologic.

Densitatea - ρ = 1390,8 kg/m3 (tabelul 2.9)

Vâscozitatea dinamică - ƞ = 0,082 Pa- s, 82 x 103 Pa- s (tabelul 2.26)

Vâscozitatea cinematică - ν = ƞ/ρ => ν = 0,00005896 m2/s , 58,96 x 106 m2/s

2. Stabilirea tipului de pompă

Stabilirea tipului de pompă din figura 8.16 cuprinsă în capitolul 8 al Manualului Inginerului de Industrie Alimentară vol.1, Ed. Tehnică București, edițiile 1999-2001 care se poate utiliza la transportul produsului în funcție de debit, înălțime de pompare și vâscozitate 1cinematică, urmărindu-se corelațiile debit presiune de refulare și debit-vâscozitate.

H = 20m

Q = 15m3/h

Luând in considerare debitul si înălțimea de pompare, din prima diagramă se poate observa faptul că pentru transportul soluției saturate de zaharoză se poate utiliza pompa centrifugă.

Q = 15m3/h

ν = 0,00005896 m2/s

- 0,0005896 cm2/s

Fig. 8.16 Domeniile de utilizare a diferitelor pompe

Din cea de-a doua diagramă, cu ajutorul densității si a vâscozității cinematice, putem observa faptul că pentru transportul soluției saturate de zaharoză se utilizează pompa centrifugă.

Concluzie : Din cele 2 diagrame, pompa necesară pentru soluția saturată de zaharoză este pompa centrifugă.

Preview document

Determinarea caracteristicilor pompelor - Soluție saturată de zaharoză - Pagina 1
Determinarea caracteristicilor pompelor - Soluție saturată de zaharoză - Pagina 2
Determinarea caracteristicilor pompelor - Soluție saturată de zaharoză - Pagina 3
Determinarea caracteristicilor pompelor - Soluție saturată de zaharoză - Pagina 4
Determinarea caracteristicilor pompelor - Soluție saturată de zaharoză - Pagina 5
Determinarea caracteristicilor pompelor - Soluție saturată de zaharoză - Pagina 6
Determinarea caracteristicilor pompelor - Soluție saturată de zaharoză - Pagina 7
Determinarea caracteristicilor pompelor - Soluție saturată de zaharoză - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Determinarea caracteristicilor pompelor - Solutie saturata de zaharoza.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Determinarea caracteristicilor pompelor - soluție saturată de zaharoză

Să se aleagă tipul de pompă și să se determine caracteristicile acesteia pentru pomparea lichiorului de vișine cu un debit de Q = 12 (m3/h) la o...

Determinarea caracteristicilor pompelor

Să se aleagă tipul de pompă și să se determine caracteristicile acesteia pentru pomparea smantanii cu: Q=19 m3/h H=14 m T=20 șC Să se...

Te-ar putea interesa și

Determinarea caracteristicilor pompelor - soluție saturată de zaharoză

Să se aleagă tipul de pompă și să se determine caracteristicile acesteia pentru pomparea lichiorului de vișine cu un debit de Q = 12 (m3/h) la o...

Ai nevoie de altceva?