Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1080
Mărime: 4.57MB (arhivat)
Publicat de: Cătălina G.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor
Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara, Cluj-Napoca

Cuprins

  1. Cuprins 2
  2. 1 Caracterizarea fizico-chimică a zemei de difuzie obținută din sfecla de zahăr 3
  3. 2. Stabilirea tipului de pompă 3
  4. 3. Alegerea pompei în funcție de procesele tehnologice și transport 4
  5. 4.Alegerea pompei în funcție de materialul de construcție, gradul de încărcare, agresivitate și mediu de lucru 6
  6. 5. Caracteristicile tehnice și constructive a - pompei alese - 7
  7. 6. Calculul înălțimii manometrice 8
  8. 7. Calculul puterii utile 8
  9. 8. Calculul puterii la arborele pompei 8
  10. 9. Calculul puterii minime a motorului electric 8
  11. 10. Reprezentarea grafică a puterilor și compararea cu domeniul de utilizare a - pompei alese dintre diagramele pompelor din cap 8 din Manualul Inginerului de Industria Alimentară (M.I.I.A.) 8

Extras din proiect

Q = 18 m 3/h

H = 12 m

T = 70 °C

Să se aleagă tipul de pompă și să se determine caracteristicile acesteia pentru pomparea (unui fluid alimentar) cu un debit de Q =18 m3/h la o înălțime de H = 12 m și la o temperatură de T = 70 0C. Să se reprezinte grafic caracteristicile pompei alese sub forma unei reprezentări pe 3 axe și să se compare cu caracteristicile reale ale pompei alese.

1 Caracterizarea fizico-chimică a zemei de difuzie obținută din sfecla de zahăr

Extragerea zahărului din sfeclă se realizează prin difuzie. Zahărul se află dizolvat în sucul celular, în vacuola din mijlocul celulei. Temperatura la care se realizează plasmoliza depinde de calitatea materiei prime și este de 70-82 grade C la sfecla normală calitativ. Procesul de extracție a zahărului din sfeclă se realizează în două etape: migrarea zahărului din sfeclă către interfața solid-lichid și transferul de masă de la interfața solid-lichid către masa soluției. A doua etapă este determinată de natura curgerii lichidului de extracție și de diferența de concentrație. Prin urmare extracția zahărului se realizează prin difuzie, osmoză și dializă, după denaturarea termică a celulelor țesutului sfeclei. În procesul de extracție se urmărește epuizarea tăițeilor de sfeclă, de aceea aceștia sunt încălziți rapid pentru denaturarea celulelor, după care începe difuzia propriu-zisă. Temperatura de difuzie are un rol determinant întrucât ea favorizează plasmoliza celulelor. În același timp este favorizată difuzia prin scăderea vâscozității zemii, iar la temperaturi de 70-74 grade C sunt distruse unele microorganisme care prin fermentație ar putea consuma zahăr. Dacă se depășește temperatura optimă de difuzie, are loc, pe de o parte trecerea masivă a substanțelor pectice în zeama de difuzie, cu efecte negative asupra procesului tehnologic, iar pe de altă parte înmuierea și terciuirea tăițeilor, cu scăderea randamentului difuziei.

2. Stabilirea tipului de pompă

Zeama de difuziune obținută din sfecla de zahăr trebuie transportat la o înalțime de 12m, cu un debit de 18 m³/h, temperatura de 70(°C), densitatea de 1060kg/m3(tabelul 2.7 Densitatea unor produse intermediare lichide din procesul de fabricație a zahărului), vâscozitatea dinamică 0.085*103 (Pa*s) ( tabelul 2.26 Vâscozitatea dinamică a soluțiilor saturate de zaharoză în funcție de temperatură), si vâscozitatea cinematică este raportul dintre vâscozitatea dinamică și densitatea =85/1060=0.08 m2/s , 0.08 m2/s*10000=800 cm2/s. 800 cm2/s /1000000= 0,0008 cm2/s. De unde rezultă că v.cinematică=0,0008 cm2/s

Conform diagramei și valorilor date, tipul pompei necesare se va încadra în tipul pompelor centrifugale iar domeniul de utilizare este cel al pompelor centrifugale.

Preview document

Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 1
Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 2
Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 3
Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 4
Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 5
Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 6
Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 7
Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 8
Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 9
Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Determinarea caracteristicilor pompelor - zeama de difuziune obtinuta din taitetii din sfecla de zahar.doc

Alții au mai descărcat și

Valorificarea și minimizarea deșeurilor și suproduselor din industria uleiului din germeni de porumb

1. Deşeurile din industria uleiului din germeni de porumb Deşeul reprezintă restul de material rezultat din procesul de formare a unui anumit...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Ai nevoie de altceva?