Determinarea caracteristicilor pompelor - zeamă de difuziune obținută din sfeclă de zahăr

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins 2
1 Caracterizarea fizico-chimica a zemei de difuzie obtinuta din sfecla de zahar 3
2. Stabilirea tipului de pompa 3
3. Alegerea pompei in functie de procesele tehnologice si transport 4
4.Alegerea pompei in functie de materialul de constructie, gradul de incarcare, agresivitate si mediu de lucru 6
5. Caracteristicile tehnice si constructive a -  pompei alese -  7
6. Calculul inaltimii manometrice 8
7. Calculul puterii utile 8
8. Calculul puterii la arborele pompei 8
9. Calculul puterii minime a motorului electric 8
10. Reprezentarea grafica a puterilor si compararea cu domeniul de utilizare a - pompei alese dintre diagramele pompelor din cap 8 din Manualul Inginerului de Industria Alimentara (M.I.I.A.) 8


Extras din proiect Cum descarc?

Q = 18 m 3/h
H = 12 m
T = 70 ?C
Sa se aleaga tipul de pompa si sa se determine caracteristicile acesteia pentru pomparea (unui fluid alimentar) cu un debit de Q =18 m3/h la o inaltime de H = 12 m si la o temperatura de T = 70 0C. Sa se reprezinte grafic caracteristicile pompei alese sub forma unei reprezentari pe 3 axe si sa se compare cu caracteristicile reale ale pompei alese. 
1 Caracterizarea fizico-chimica a zemei de difuzie obtinuta din sfecla de zahar
Extragerea zaharului din sfecla se realizeaza prin difuzie. Zaharul se afla dizolvat in sucul celular, in vacuola din mijlocul celulei. Temperatura la care se realizeaza plasmoliza depinde de calitatea materiei prime si este de 70-82 grade C la sfecla normala calitativ. Procesul de extractie a zaharului din sfecla se realizeaza in doua etape: migrarea zaharului din sfecla catre interfata solid-lichid si transferul de masa de la interfata solid-lichid catre masa solutiei. A doua etapa este determinata de natura curgerii lichidului de extractie si de diferenta de concentratie. Prin urmare extractia zaharului se realizeaza prin difuzie, osmoza si dializa, dupa denaturarea termica a celulelor tesutului sfeclei. In procesul de extractie se urmareste epuizarea taiteilor de sfecla, de aceea acestia sunt incalziti rapid pentru denaturarea celulelor, dupa care incepe difuzia propriu-zisa. Temperatura de difuzie are un rol determinant intrucat ea favorizeaza plasmoliza celulelor. In acelasi timp este favorizata difuzia prin scaderea vascozitatii zemii, iar la temperaturi de 70-74 grade C sunt distruse unele microorganisme care prin fermentatie ar putea consuma zahar. Daca se depaseste temperatura optima de difuzie, are loc, pe de o parte trecerea masiva a substantelor pectice in zeama de difuzie, cu efecte negative asupra procesului tehnologic, iar pe de alta parte inmuierea si terciuirea taiteilor, cu scaderea randamentului difuziei.
2. Stabilirea tipului de pompa
Zeama de difuziune obtinuta din sfecla de zahar trebuie transportat la o inaltime de 12m, cu un debit de 18 m3/h, temperatura de 70(?C), densitatea de 1060kg/m3(tabelul 2.7 Densitatea unor produse intermediare lichide din procesul de fabricatie a zaharului), vascozitatea dinamica 0.085*103 (Pa*s) ( tabelul 2.26 Vascozitatea dinamica a solutiilor saturate de zaharoza in functie de temperatura), si vascozitatea cinematica este raportul dintre vascozitatea dinamica si densitatea =85/1060=0.08 m2/s , 0.08 m2/s*10000=800 cm2/s. 800 cm2/s /1000000= 0,0008 cm2/s. De unde rezulta ca v.cinematica=0,0008 cm2/s
Conform diagramei si valorilor date, tipul pompei necesare se va incadra in tipul pompelor centrifugale iar domeniul de utilizare este cel al pompelor centrifugale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Determinarea caracteristicilor pompelor - zeama de difuziune obtinuta din taitetii din sfecla de zahar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!