Dieta unei Femei Insarcinate in Luna a V-a

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I. Femeia insarcinata in luna a V a 3
1.1. Importanta alimentatiei 3
1.2. Greutatea gravidei 4
1.3. Activitatile fizice recomandate pe durata sarcinii 6
CAPITOLUL II. Regimul alimentar al unei gravide 8
2.1. Alimente recomandate pe durata sarcinii 8
2.2. Alimente nerecomandate pe durata sarcinii 13
2.3. Boli ce pot fi intalnite la gravide datorita unei 
alimentatii nepotrivite 15
CAPITOLUL III. Dieta unei femei insarcinate in luna a V-a 16
3.1 Dieta pentru ziua 1 17
3.2 Dieta pentru ziua 2. 18
3.3. Dieta pentru ziua 3 19
3.4 Dieta pentru ziua 4 20
3.5 Dieta pentru ziua 5 21
3.6 Dieta pentru ziua 6 22
3.5 Dieta pentru ziua 7 23
CAPITOLUL IV CONCLUZII 25
CAPITOLUL V. Bibliografie 26


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I. Femeia insarcinata in luna a V a
1.1 Importanta alimentatiei
Daca te-ai hotarat sa ai un copil sanatos este bine sa iei din timp masurile necesare unei sarcini ferite de probleme, dureri sau complicatii. Daca nu ai gasit pana acum un motiv intemeiat sa renunti la fumat si la cafea, pregatirea pentru aparitia unui copil in viata ta iti impune acest lucru. Alimentatia sanatoasa este cea mai importanta masura de prevenire a posibilelor probleme intr-o sarcina. Pentru a face fata cu brio acestei incercari, cea mai frumoasa din viata unei femei, organismul va fi intarit, fortificat si vitaminizat corespunzator.
Aceste lucruri le poti obtine daca in alimentatia ta zilnica incluzi marul sanatos, bananele de dimineata, fructele uscate si citricele. Daca te-ai hotarat sa ramai insarcinata, examenul ginecologic este absolut necesar. Ginecologii recomanda femeilor care vor sa ramana insarcinate vitamine si acid folic in fiecare zi pentru a preintampina posibilele probleme la nastere sau ale fatului (deformari ale coloanei vertebrale).
In momentul in care apare sarcina apar responsabilitati legate de cel mic, chiar daca sarcina este o perioada incarcata emotional si organismul resimte modificarile hormonale majore specifice, este important ca alimentatia sa ramana echilibrata. Alimentatia echilibrata este esentiala pentru ca fatul sa ajunga la o greutate normala la nastere. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercusiuni asupra dezvoltarii fatului.
Cercetarile sugereaza ca la fel ca si alte obiceiuri sanatoase, alimentatia corecta pe parcursul celor 9 luni de sarcina influenteaza starea de sanatate a copilului la nastere dar si riscul de a dezvolta ulterior anumite afectiuni precum: obezitatea, diabetul zaharat sau afectiuni cardiace. 
Femeia insarcinata, trebuie sa fie atenta la ceea ce mananca, ceea ce va consuma va afecta dezvoltarea bebelusului. Femeia insarcinata trebuie sa manance bine, nu numai pentru sanatatea ei, ci si pentru cea a bebelusului. Anumite alimente vor ajuta bebelusul sa se dezvolte corect. In plus ea va avea nevoie de mai multe proteine, vitamine si minerale (ex: acidul folic si fierul) si calorii (pentru energie) in timpul sarcinii. Daca alimentatia sa nu a fost prea consistenta, lucrurile trebuie sa se schimbe.
A manca mai bine nu inseamna a manca mai mult. Multe femei au nevoie de aproximativ 300 calorii mai mult pe zi atunci cand sunt insarcinate (in general un total de 1800-2200 calorii pe zi) pentru a-si pastra o greutate sanatoasa pe parcursul sarcinii.
In timpul celor 40 de saptamani ale unei sarcini normale, in corpul unei femei gravide au loc schimbari, schimbari care au ca scop reglarea metabolismului mamei, proces care duce la cresterea embrionului uman si pentru pregatirea mamei pentru nastere si pentru alaptarea la san.
Schimbarile corpului mamei sunt foarte vizibile in timpul unei sarcini normale: greutatea creste de 10 pana la 17 kilograme. Media de crestere in greutate este de 12 kilograme.
Copii nou-nascuti ale unor femei slabe, subnutrite sunt vulnerabili la boli, iar copii femeilor mai plinute pot prezenta probleme ale sistemului nervos.
Sarcina necesita un consum ridicat atat de energie cat si de substante nutritive, pentru formarea organismului fetal si pentru modificarile organelor sexuale materne (uter, plecenta, glande mamare etc.). Aportul alimentar este reglat in functie de necesitatile organismului prin senzatia de foame, aceasta reglare fiind controlata de doi centrii nervosi aflati in hipotalamus. Cu toate ca nu se cunosc inca bine mecanismele reglarii apetitului, se stie ca acesta este reglat si prin consecintele metabolice ale substantelor nutritive absorbite (nivelul de proteine, glucoza, lipide, starea depozitelor lipidice etc.) de asemenea, la om mai intervin in reglarea aportului alimentar si o serie de factori specifici sociali, culturali, preferinte pentru un anumit gust, miros, aspect al hranei.
1.2. Greutatea gravidei
Cresterea in greutate a gravidei reprezinta unul din parametrii cei mai utili pentru urmarirea evolutiei sarcinii, deoarece variatiile de la normal, intr-un sens sau altul pot avea semnificatie patologica. S-au facut numeroase studii cu scopul de a stabili care este sporul ponderal optim in sarcina, studii care s-au lovit insa de variatiile individuale foarte mari.
Multe femei incep sarcina cu o usoara scadere in greutate, datorita activarii intense a metabolismului, ca mecanism adaptiv al organismului la prezenta procesului de conceptie pe de o parte, iar pe de alta parte datorita faptului ca de cele mai multe ori femeia descopera sarcina abia din luna a 2-a. Acest fapt confirma faptul ca factorul psihic are o mare importanta in cresterea apetitului alimentar la gravide mai ales in primul trimestru de sarcina, cu atat mai mult cu cat studiile au aratat ca, cresterea ponderala a gravidei in primul trimestru se face preponderent pe baza depozitelor adipoase materne si mai putin pe seama produsului de conceptie.
Astfel unii autori au stabilit cresterile medii in greutate a gravidei cu evolutie normala a sarcinii in patru momente :
-650g : in primele 10 saptamani;
-4 kg : la 20 saptamani;
-8,5 kg : la 30 saptamani;
-12,5 kg : la 40 de saptamani;
Acest castig ponderal se face pe seama mai multor componente :
-fat :3500g ;
-placenta : 650g ;
-lichidul amniotic: 900g;
-uter : 1000g;
-glande mamare: 600g;
-cresterea volumului sangvin matern: 1200g;
-acumulare de lichide, ademe : 1700-5000g ;
-rezerve(proteine, lipide) :2500-30000g.
Astfel unei gravide care inainte de sarcina avea o greutate normala i se recomanda o crestere medie in greutate de 12 kg; unei gravide obeze i se recomanda sa ia in greutate sub 10 kg, in timp ce o gravida subponderala poate lua in greutate mai mult.
Evolutia greutatii gravidei pe durata sarcinii este chiar mai importanta decat cresterea totala in greutate. Sporurile ca si pierderile neregulate ale masei corporale pot semnala probleme serioase. De exemplu o crestere brusca a greutatii in ultima parte a sarcinii poate indica dezvoltarea preeclamsiei sau hipertensiunii arteriale induse de sarcina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dieta unei Femei Insarcinate in Luna a V-a.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!