Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 91 în total
Cuvinte : 38826
Mărime: 2.24MB (arhivat)
Publicat de: Anamaria Croitoru
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: ANDREI.P.

Cuprins

  1. Introducere
  2. Cap. 1. Scurt istoric
  3. 1.1. Notiunea de carne
  4. 1.2. Morfostructura tesutului muscular
  5. 1.3.Compozitia chimica a carnii
  6. 1.4. Valoarea nutritiva si digestibilitate a carnii
  7. 1.5. Studiul organoloeptic al carnii
  8. Cap. 2. Efectele radiatilor ultraviolete asupra incarcaturii microbiene a carnii
  9. 2.1. Incarcatura microbiana a carnii
  10. 2.2. Efectele radiatilor
  11. 2.3. Stari fiziologice care influenteaza calitatea carnii
  12. 2.4. Aprecierea calitatii igienice a carnii
  13. Cap. 3. Rolul cărnii şi a produselor din carne în alimentaţia populaţiei
  14. 3.1. Modificarile biochimice normale care se produc in carne dupa taierea aimalelor si importanta lor
  15. 3.2. Microflora carnii
  16. 3.3. Clasificarea carnii
  17. 3.4. Stari fiziologice care fac carnea neconsumabila
  18. 3.5. Verificarea pe baza standardelor şi a normelor de calitate a caracteristicilor materiilor prime de origine animală.
  19. 3.6. Compararea indicilor de calitate ai proceselor tehnologice
  20. 3.7. Identificarea soluţiilor de optimizare a proceselor tehnologice de radiere
  21. Studiu de caz
  22. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Securitatea alimentului si a nutritiei populatiei este o problema de interes general. Toti cei implicati in industria alimentara - de la producatorii de materie prima pana la comercianti - trebuie sa se asigure ca alimentele care ajung la consumatori sunt sigure. Statistici din tarile industrializate arata ca pana la 10% din populatia acestor tari poate suferi anual imbolnaviri de provenienta alimentara. Cea mai mare parte se insanatosesc, dar cresterea virulenta a unor noi tipuri de bacterii precum

E.coli O157:H7, care era necunoscuta cu 25 de ani in urma, poate fi fatala pentru copii, varstnici sau cei cu organismul slabit.

In Romania, epidemii de gastroenterita provocate de Salmonella sunt frecvent semnalate in mass media. Alimentele, materiile prime alimentare, suplimentele nutritive naturale, plantele medicinale si aromatice, au inevitabil o incarcatura microbiana initiala cu cateva ordine de marime mai mare decat cea admisa in normele de legislatie sanitara. Ca un factor agravant, unele microorganisme prezente sunt patogene sau conditionat patogene (devin patogene in anumite conditii de mediu, favorabile dezvoltarii proprii).

Specia umana a luptat permanent cu aceasta situatie: pe de o parte s-a adaptat perfectionandu-si sistemul imunitar, pe de alta parte a folosit tehnici de anihilare a agresorilor biologici cum ar fi gatitul mancarii, conservarea alimentelor prin sarare, afumare, uscare sau mai de curand, prin refrigerare. Aparitia antibioticelor a permis solutionarea medicala a situatiilor acute, dar ca efect pervers a slabit sistemul imunitar. Acest dezechilibru genetic a fost compensat cu masuri din ce in ce mai drastice privind calitatea microbiologica a alimentelor. Pe cale de consecinta aproape au fost eliminate de pe piata produsele alimentare artizanale in dauna produselor industriale, caci numai acestora din urma li se poate aplica un sistem de management al calitatii si un sistem de trasabilitate, care conduce la eliminarea actorilor incorecti sau neglijenti. Este vorba in primul rand de toate lactatele, produsele din carne, cereale, chiar legume si bauturi. Animalele de sacrificiu sunt marcate individual, urmarite si controlate din punct de vedere sanitar.

Acest trend a fost impus de tarile dezvoltate, printre care desigur cele din Uniunea Europeana, constituind una din dificultatile atingerii "nivelului" (aquis !) comunitar in dosarul agriculturii, pentru tarile ce aspira la UE. La nivel sistemic, UE are probleme din categoria celor de mai sus cu toate tarile din care importa alimente. De aceea legislatia specifica este foarte aspra si constrangatoare (un exemplu este reactia UE la boala vacii nebune).

Cap. 1. Scurt istoric

1.1. Notiunea de carne

Sub denumirea de carne se intelege tesutul muscular animalului taiat,impreuna cu tesuturile cu care se afla in conexiune naturala:gra-simi,oase,tendoane,aponevroze,tesut conjuctiv,nervi,ganglioni limfa-tici. Celelalte parti comestibile din corpul animalelor poarta denumi-rea de subproduse (sange,grasimi,picioare,urechi,burta etc) si de orga-

ne (ficat,creier,inima,rinichi,splina,pulmoni,glanda mamara etc).

Din punct de dere morfologic,carnea cuprinde:tesut muscular striat,tesut conjunctiv, tesut adipos,tesut osos,vase sanguine si nervi.

Proportia diferitelor tesuturi care intra in componenta carnii este de-terminata de starea de ingrasare a animalului,varsta,sex si de rasa.

Proportia medie a componentelor carnii de bovine este de:58% tesut muscular,18% oase,12% grasime si 12% tesut conjunctiv cu vase si nervi. Se constata, deci, ca partea principala a carnii este reprezentata de tesutul muscular, care intra, dealtfel, in cea mai mare proportie in corpul animalului.

Preview document

Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 1
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 2
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 3
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 4
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 5
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 6
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 7
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 8
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 9
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 10
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 11
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 12
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 13
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 14
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 15
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 16
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 17
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 18
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 19
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 20
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 21
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 22
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 23
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 24
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 25
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 26
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 27
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 28
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 29
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 30
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 31
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 32
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 33
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 34
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 35
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 36
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 37
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 38
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 39
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 40
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 41
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 42
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 43
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 44
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 45
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 46
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 47
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 48
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 49
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 50
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 51
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 52
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 53
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 54
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 55
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 56
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 57
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 58
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 59
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 60
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 61
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 62
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 63
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 64
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 65
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 66
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 67
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 68
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 69
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 70
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 71
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 72
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 73
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 74
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 75
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 76
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 77
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 78
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 79
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 80
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 81
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 82
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 83
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 84
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 85
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 86
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 87
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 88
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 89
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 90
Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii - Pagina 91

Conținut arhivă zip

  • Efectele Radiatilor Ultraviolete asupra Incarcaturii Microbiene a Carnii.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul Comparativ privind Calitatea Produselor din Carne, Afumate Clasic cu Lichid de Afumare

CAPITOLUL 1 AFUMAREA PRODUSELOR ALIMENTARE 1.1. Principiile conservării cărnii prin afumare Afumarea este un proces ajutător de conservare a...

Controlul sanitar-veterinar al cărnii

Cap. 1 ARGUMENT 1.1. Notiunea de carne Prin carne, în sens larg, se întelege orice parte comestibila rezultata dupa taierea animalelor, iar în...

Fabricarea și Controlul Calității Brânzeturilor Semitari

CAPITOLUL I. 1.DIN ISTORIA BRÂNZETURILOR Brânzeturile sunt produse naturale sau proaspete, care se obtin prin eliminarea zerului din coagulul...

Tehnologia Berii

1.INTRODUCERE Berea este o băutură alcoolică nedistilată, obţinută prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malţ, apă şi fiert cu...

Analiza cărnii congelate

Argument Carnea reprezinta o hrana importanta in viata omului. Ea se poate consuma in mai multe moduri:fiert,prajit,uscat,afumat. Carnea, este...

Microbiologia Fructelor și Condimentelor - Microorganisme de Alterare a Fructelor și Condimentelor

1.MICROBIOLOGIA FRUCTELOR Fructele joaca un rol important in alimentatie, valoarea lor nutritiva depinzand de compozitia lor chimica – continutul...

Control Tehnic de Calitate al Vinului Roșu Pinot Noir

I. Memoriu justificativ Am ales acest proiect deoarece vinul este considerat un aliment valoros în industria alimentară. Are numeroase calităţi...

Calitatea și analiza senzorială a siropului de cătină nectarizat

Valoarea alimentară a produselor fabricate din fructe: Alimentele de origine vegetală, fructele, trebuie să prezinte o importanţă deosebită în...

Ai nevoie de altceva?