Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum

Proiect
9/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 7681
Mărime: 57.29KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cecilia Pop
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ „ION IONESCU DE LA BRAD” IAŞI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE SPECIALIZAREA MANAGEMENTUL CALITĂŢII PRODUSELOR AGROALIMENTARE

Cuprins

  1. CAP. I DESCRIEREA PRODUSULUI 4
  2. 1.1. Proprietăţi fizice 4
  3. 1.2. Proprietăţi chimice 5
  4. 1.3. Proprietăţi organoleptice 6
  5. 1.4. Alte tipuri de proprietăţi 7
  6. 1.5. Utilizarea produsului 7
  7. CAP. II DESCRIEREA PROCESULUI TEHNOLOGIC 8
  8. CAP. III IDENTIFICAREA PERICOLELOR POTENŢIALE 14
  9. 3.1. Riscurile fizice şi măsurile de prevenire a produsului „lapte de consum”
  10. 14
  11. 3.2. Riscurile chimice şi măsurile de prevenire a produsului „lapte de consum” 15
  12. 3.3. Riscurile biologice şi măsurile de prevenire a produsului „lapte de consum” 17
  13. 3.4. Analiza şi evaluarea riscurilor 18
  14. CAP. IV DETERMINAREA PUNCTELOR CRITICE DE CONTROL 21
  15. CAP. V ELABORAREA PLANULUI H.A.C.C.P. 22
  16. 5.1. Etape, pericole şi limite critice 22
  17. 5.2. Proceduri de monitorizare 23
  18. 5.3. Stabilirea acţiunilor corective 24
  19. 5.4. Stabilirea documentaţiei, înregistrărilor şi responsabilităţilor 26
  20. 5.5. Întocmirea planului H.A.C.C.P. 27
  21. CONCLUZII ŞI APRECIERI PROPRII 28

Extras din proiect

DESCRIEREA PRODUSULUI

Considerat un „univers alimentar”, laptele este un aliment complet şi de neânlocuit, datorită multiplelor sale efecte benefice, cum ar fi: acţiune mineralizantă la tineri; antidecalcifiantă la adulţi; protecţie antitoxică la persoanele care lucrează în medii toxice etc.

Descrierea produsului reprezintă o etapă foarte importantă, deoarece contribuie la identificarea pericolelor potenţiale care ar putea afecta inocuitatea produselor alimentare şi în final sănătatea consumatorului. Tot în această etapă se va realiza şi identificarea utilizării intenţionate a produsului cat şi categoriei de consumatori ai produsului.

În această etapă, echipa HACCP trebuie să realizeze un adevărat audit al produsului, care să cuprindă: descrierea completă a materiilor prime, ingredientelor, materialelor de ambalare şi a produselor finite.

Echipa HACCP trebuie să identifice dacă produsul se adresează consumatorului general sau vreunei categorii „sensibile” de consumatori, precizand foarte clar aceste detalii pe eticheta produsului respectand cerinţele privind etichetarea alimentelor.

1.1. Proprietăţi fizice ale laptelui de consum

Caracteristicile fizice ale laptelui exprimă structura acestuia şi permite aprecierea calităţii lui în raport cu cerinţele standard; în acelaşi timp, oferă posibilitatea depistării erorilor tehnologice din timpul exploatării animalelor, a eventualelor boli, dar şi a falsificării laptelui.

A) Densitatea. Reprezintă greutatea unităţii de volum a laptelui, respectiv, greutatea unui litru de lapte la temperatura de +200C, comparativ cu cea a unui litru de apă la +40C.

Această proprietate a laptelui este dată de suma componentelor sale şi de greutatea lor specifică.

Valorile normale ale densităţii sunt de 1,028- 1,033 pentru laptele de vacă şi capră şi de 1,030- 1,035 pentru cel de bivoliţă şi oaie.

B) Vâscozitatea. Este fenomenul de frecare a moleculelor unui lapte care curge şi depinde de starea în care se află grăsimea şi cazeina. Vâscozitatea laptelui normal este de 1,74─ 2,4, iar căldura specifică este de 0,092─ 0,93cal/gr.

C) Opacitatea. Reprezintă netransparenţa laptelui şi se corelează cu totalitatea radiaţiilor de lumină pe care le reflectă laptele; ea depinde de conţinutul laptelui în grăsimi, proteine şi unele minerale. Opacitatea se evidenţiază prin observarea prelingerii laptelui pe pereţii unui vas de sticlă; ea permite aprecierea gradului de prospeţime şi de sanitaţie a laptelui în cauză.

D) Presiunea osmotică. Este determinată de numărul de molecule sau particule din lapte, acestea având presiuni osmotice diferite ( lactoza- 3 atm.; clorurile şi sarea- 1,33 atm.; alte săruri- 2,42 atm.). Presiunea osmotică totală a laptelui este de 6, 78 atm.

E) Punctul de congelare (crioscopic). Este temperatura la care îngheaţă laptele, respectiv, de - 0,52 - - 0,590C; această însuşire depinde numai de concentraţia laptelui în substanţe dizolvate, fără a fi influenţată de conţinutul în proteine şi lipide.

F) Punctul de fierbere. Sub acţiunea căldurii, laptele fierbe şi trece în stare de vapori, la temperatura de +100,550C, în condiţiile unei presiuni normale, de 750mmHg.

Oscilaţiile punctului de fierbere permit identificarea falsificărilor prin adaos de apă.

G) Căldura specifică. Reprezintă numărul de calorii necesare pentru a ridica cu 10C temperatura unui gram de lapte; căldura specifică a laptelui este de 0,94 calorii/g/grad.

H) Conductibilitatea termică. Reprezintă proprietatea laptelui de a transmite căldură, indicând rezistenţa acestuia la diferite temperaturi.

I) Indicele de refracţie. Este dat de raportul dintre viteza de propagare a radiaţiilor luminoase în mediul de provenienţă şi viteza de propagare în mediul în care pătrund. Valoarea normală a indicelui de refracţie este de 38- 400Zeiss, dar scade în cazul falsificării cu apă, ca şi la laptele mamitic.

J) Tensiunea superficială. Reprezintă forţa care se exercită la suprafaţa de contact a laptelui cu aerul şi este de 45- 53 Dyne/cm2 la laptele integral.Atunci când se constată depăşirea valorii de 55 Dyne/cm2, laptele este suspect de falsificare prin adaos de apă.

1.2. Proprietăţi chimice ale laptelui de consum

Aciditatea reprezintă gradul de concentrare a soluţiei acide din lapte şi se exprimă prin valoare pH şi prin aciditate titrabilă:

- valoarea pH constituie concentraţia de ioni de hidrogen din lapte şi reprezintă aciditatea existentă (reală).Laptele normal este o soluţie moderat acidă, având următoarele valori pH: 6,4- 6,6 la laptele de vacă; 6,3- 6,5 la cel de capră şi 6,2- 6,5nla laptele de oaie şi bivoliţă;

- aciditatea titrabilă este dată de totalitatea ionilor hidroxili (OH) din soluţie, care ridică pH- ul din lapte până la un nivel de 8,4.

Aciditatea oferă indicaţii asupra stării de prospeţime a unui lapte, valorile maxime admisibile fiind de 15- 190T la laptele de vacă; 190T la cel de capră; 210T la bivoliţă şi de 240T la oaie.

Aciditatea totală a laptelui se stabileşte prin titrare cu o soluţie alcalină în prezenţa indicatorului fenoftaleină. Laptele proaspăt muls are o aciditate de 16-18oT. Aciditatea creşte în timpul păstrării, datorită acidului lactic care se formează prin fermentarea lactozei de bacterii lactice. Creşterea acidităţii este mai rapidă cu cât temperatura de păstrare este mai ridicată.

1.3. Proprietăţi organoleptice ale laptelui de consum

Această grupă de însuşiri reprezintă ansamblul proprietăţilor laptelui ce pot fi percepute cu ajutorul simţurilor şi care declanşează stimuli, mai mult sau mai puţin intenşi, sub efectul culorii, gustului, mirosului etc; cunoaşterea însuşirilor organoleptice ale unui lapte permite aprecierea calităţii acestuia, dar şi a eventualelor stări anormale, aşa cum este cazul defectelor sau a falsificărilor.

-Aspectul. Laptele crud, integral, trebuie să se prezinte ca un lichid omogen, opalescent, de culoare albă, fără corpuri străine în suspensie şi fără sedimente. Aspectul este asigurat de substanţele componente ale laptelui şi de starea lor de dispersie în masa acestuia. Aspectul laptelui permite aprecierea prospeţimii şi stării sale de igienă; întotdeauna, laptele vechi, ca şi cel mamitic, are un aspect neomogen.

-Consistenţa. Reprezintă gradul de vâscozitate al unui lapte. Laptele crud, integral, trebuie să aibă o consistenţă fluidă, fără a fi vâscos, filant sau mucilaginos.

Laptele cu consistenţă anormală denotă fie îmbolnăviri ale ugerului, fie o contaminare masivă cu microorganisme saprofite, ca urmare a nerespectării condiţiilor de igienă.

-Culoarea. Reprezintă totalitatea radiaţiilor de lumină de diverse frecvenţe, pe care le reflectă laptele. Culoarea laptelui este albă, dar de diferite nuanţe, în funcţie de specia de animale (laptele de vacă este alb, uşor gălbui, cel e capră este alb cu nuanţă gălbuie mai slabă, iar cel de bivoliţă şi oaie este alb- mat, datorită conţinutului ridicat în grăsimi şi proteine) şi în funcţie de sezon (în timpul păşunatului, culoarea laptelui este gălbuie sau crem deschis, datorită carotenului din furajele verzi consumate).

Preview document

Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 1
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 2
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 3
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 4
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 5
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 6
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 7
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 8
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 9
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 10
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 11
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 12
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 13
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 14
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 15
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 16
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 17
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 18
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 19
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 20
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 21
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 22
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 23
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 24
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 25
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 26
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 27
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 28
Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Elaborarea Planului HACCP pentru Produsul Lapte de Consum.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul influenței unor parametrii tehnologici asupra obținerii brânzei telemea de vacă cu înglobare de acid folic - vitamina B9

OBIECTIVUL PROIECTULUI 1.1. JUSTIFICAREA NECESITĂŢII ŞI OPORTUNITĂŢII REALIZĂRII PRODUCŢIEI PROIECTATE Laptele este unul dintre cele mai...

Implicațiile funcțional - tehnologice ale tratamentului termic asupra laptelui de consum

INTRODUCERE Până la sfârșitul secolului al XIX-lea laptele a constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date privind primele...

Fabricarea și Controlul Calității Brânzeturilor Semitari

CAPITOLUL I. 1.DIN ISTORIA BRÂNZETURILOR Brânzeturile sunt produse naturale sau proaspete, care se obtin prin eliminarea zerului din coagulul...

Brânzeturile moi - industria alimentară

CAPITOLUL I 1.1 Generalităţi Materia primă folosită la obţinerea iaurtului şi a laptelui de consum este laptele. Aceste este unul dintre...

Implementarea sistemului de siguranță a alimentelor conform principiilor HACCP într-o unitate de fabricare a brânzeturilor

1. SISTEME DE MANAGAMENT A CALITATII Sistemul de management a siguranţei recunoscut pe plan internaţional, care şi-a dovedit eficienţa în toate...

O secție de prelucrare a laptelui în vederea obținerii unui produs lactat cu adaos de lactobacillus bifidus

1.Memoriu justificativ În cadrul acestui proiect am vorbit despre obţinerea unui produs lactat acid cu adaos de lactobacillus, mai exact desptre...

Implementarea Sistemului HACCP pentru Laptele de Consum

1. DEFINIREA CÂMPULUI STUDIULUI Având în vedere gradul ridicat de infectare a laptelui crud cu germeni patogeni, eventuala poluare cu substanţe...

Laptele de Consum

Capitolul. I Introducere De mici, laptele este hrana de baza a noilor nascuti si a puilor de animale ajutandu-i sa se dezvolte si sa creasca....

Te-ar putea interesa și

Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare a laptelui - studiu de caz brânză proaspătă de vacă

INTRODUCERE HACCP-Analiza Riscului Punct Critic de Control(Hazard Analysis Critical Control Point)-este un sistem cu aplicaţie în domeniul...

Implementarea HACCP-ului la Produsele Lactate

CAPITOLUL 1. CARACTERISTICI GENERALE PRIVIND LAPTELE SI PRODUSELE LACTATE 1.1. Igiena produselor lactate Calitatea laptelui materie primă a....

Trasabilitatea Laptelui și a Produselor Derivate în Condițiile SC Ilvas SA

Introducere Pe parcursul evoluţiei sale istorice omul a dezvoltat multe tehnologii de prelucrare a alimentelor existente în natură,datorită...

Controlul și Expertiza Produselor Lactate Dietetice Acide - Chefirul

1. INTRODUCERE Sănătatea şi alimentarea sunt categorii interdependente de importanţă vitală. Disponibilitatea de hrană inofensivă şi sănătoasă...

Prelungirea termenului de valabilitate a iaurtului utilizând culturi de microorganisme

Introducere Alimentele precum carnea, ouale, laptele şi produsele derivate acestora ocupă un loc important în alimentaţia omului fiind şi sursele...

Proiectarea și implementarea sistemului HACCP în industria alimentară - lapte bătut

1.DESCRIEREA PRODUSULUI Laptele batut este un produs fermentat care contine toate elementele nutritive ale laptelui dar sub forma mai usor...

Schweitzer HACCP

LaDORNA - ŞVAIŢER Generalităţi LaDORNA este unul dintre cele mai dezvoltate branduri de pe piaţa produselor lactate din România şi lider pe piaţa...

Controlul sanitar-veterinar al laptelui bătut

INTRODUCERE Intr-un proverb antic hindus se spune: „Bea lapte acru si vei avea o viata indelungata”. Acest proverb ne arata ca inca din...

Ai nevoie de altceva?