Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile (EST)

Extras din proiect Cum descarc?

DEFINITIE SI CARACTERISTICI GENERALE 
Encefalopatiile subacute transmisibile sau bolile cu prioni sunt o grupa de boli neurodegenerative care afecteaza omul si animalele, asemanatoare din punct de vedere clinic si neuropatologic 
Encefalopatiile reprezinta o grupa de afectiuni care au o serie de caracteristici comune:
sunt afectiuni ale sistemului nervos central, transmisibile experimental la diferite specii de animale sau chiar contagioase in mod natural, cum este boala tremuratoare a micilor rumegatoare domestice (ovine, caprine - BTOC). 
Sunt afectiuni care din punct de vedere clinic evolueaza in mod lent mai multe saptamani sau luni - si a caror perioada de incubatie este neobisnuit de lunga: 4-40 ani, cu o medie, in cazul BCJ, de 15 ani;
sunt afectiuni in care se dezvolta modificari grave la nivelul sistemului nervos central si se diagnostica greu 
agentii etiologici ai EST sunt prionii, molecule proteice subvirale 
toate EST de la animale si om se pot transmite experimental la animale, in principal la soarece si primate 
ETIOLOGIE 
Agentii etiologici ai EST sunt prionii, formatiuni subvirale, care reprezinta izomeri anormali ai unei glicoproteine codificata de gazda, numita proteina prion (PrP). 
Demonstrarea transmiterii EST, pe cale naturala sau experimentala, in cadrul aceleiasi specii sau intre specii diferite, a constituit si constituie inca unul din aspectele de baza ale studiilor intreprinse de specialisti 
Calea de transmitere: i.c.(intracraniana), orala, iv(intravenos), 
- La om: hormoni, grefe cornee, electrozii electencefalogramelor, instrumentar
Riscul transmiterii ESB la om poate imbraca urmatoarele aspecte:
riscul profesional de contaminare directa a lucratorilor din abatoare, a personalului veterinar si a oamenilor din laboratoare
riscul alimentar prin consumul de tesuturi infectate de la animale bolnave, cu atat mai mult cu cat pana in prezent nu se cunoaste nici o metoda de prelucrare care sa inactiveze agentul infectios din asemenea materiale. 
Rezistenta- pentru inactivarea lor din tesuturile infectate, acestea trebuie supuse la tratamente termice de cel putin 134?C timp de 18 minute sau tinute in solutii de 2-4 % hidroxid de sodiu la temperatura de 20?C timp de cel putin o ora 
Distributia agentilor EST in tesuturile animalelor bolnave
Studiile intreprinse au aratat ca in toate EST animale, creierul si maduva spinarii sunt totdeauna infectioase, pe cand alte tesuturi si organe difera de la boala la boala. 
Invelitorile fetale la oile gestante afectate de BTOC sunt totdeauna infectioase si reprezinta o cale importanta de difuzare pe orizontala a bolii in conditii naturale. Agentul infectios nu s-a decelat in muschii scheletici (carnea de macelarie), cord, rinichi, lapte, colostru, glanda mamara, uter, saliva si piele.
S-a stabilit urmatoarea clasificare pe categorii a puterii infectioase a diferitelor tesuturi provenite de la oi cu BTOC naturala:
Categoria I. infectiozitate puternica: encefalul, maduva spinarii.
Categoria II infectiozitate medie: splina, amigdalele, ganglionii limfatici, ileonul, colonul proximal.
Categoria III. infectiozitate scazuta: nervul sciatic, hipofiza, glanda suprarenala, colonul distal, mucoasa nazala.
Categoria IV. Infectiozitate minima: lichidul cefalorahidian, timusul, maduva osoasa, ficatul, pulmonii, pancreasul.
Categoria V. Infectiozitate absenta: muschii scheletici, cordul, glanda mamara, laptele, cheagurile sanguine, serul sanguin, fecalele, rinichii, tiroida, glandele salivare, saliva, uterul, testicolele, vezica seminala.
In encefalopatia spongiforma a bovinelor (ESB) confirmata, cercetarile au aratat ca numai tesutul cerebral poseda putere infectioasa pentru soarece, specia cea mai sensibila la agentul ESB.


Fisiere in arhiva (1):

  • Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile (EST).ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!