Epurarea apelor uzate provenite de la fabricarea zaharului din sfecla de zahar

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1-Introducere 3
1.1. Notiuni introductive despre epurarea si autoepuararea apelor uzate 3
1.2.Zaharul 8
1.3. Procesul tehnologic de obtinere a zaharului 8
CAPITOLUL 2 -  Deseuri provenite de la procesul de fabricare a zaharului zaharului 10
2.1. Deseuri provenite de la pregatirea sfeclei 11
2.2. Deseuri provenite de la prelucrarea sfeclei de zahar 12
2.3. Valorificare subproduselor din zahar 13
CAPITOLUL 3 -  Procesul tehnologic si formarea apelor uzate 14
3.1. Formare apelor uzate rezultate din procesul tehnologic de fabricare a zaharului 14
3.2. Etapele fabricarii zaharului si apele uzate rezultate din acestea: 15
CAPITOLUL 4 - Procedee de epurare si evacuare a apelor uzate din fabricile de zahar 20
4.1.Caracteristicile apelor uzate provenite de la fabricarea zaharului 20
4.2. Epurarea mecanica 21
4.3. Epurarea biologica 26
Concluzii 29
Bibliografie 30


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1-Introducere
1.1 Notiuni despre epurarea si autoepuarea apelor uzate.
1. POLUAREA APEI
Poluarea apei reprezinta orice alterare fizica, chimica, biologica sau bacteriologica a apei, peste o limita admisibila, inclusiv depasirea nivelului natural de radioactivitate produsa direct sau indirect de activitati umane, care o fac improprie pentru o folosire normala, in scopurile in care aceasta folosire era posibila inainte de a interveni alterarea (Legea Apelor nr. 107/1996).
Poluarea apelor se datoreaza in cea mai mare parte dezvoltarii industriale, cresterii populatiei urbane si legat de aceasta situatie deversarea in rauri si lacuri a apelor uzate mai mult sau mai putin epurate.
Poluarea si poluantii care afecteaza cursurile de apa pot clasificati dupa natura lor, dupa forma sub care se gasesc si dupa caracterul surselor de poluare.
1. Din punct de vedere al naturii sale, poluarea poate fi:
- Poluare fizica - rezulta din evacuarea in apa a particulelor solide, insolubile, antrenabile in apa, a caldurii reziduale si deseurilor radioactive. Particulele solide (considerate inerte din punct de vedere chimic si biologic) provin din eroziunea solurilor, astfel incat cantitati mari de material pamantos (20-30 tone anual) sunt primite de apa;
- Poluare termica -  apare in urma deversarii in cursurile de apa a unor cantitati de apa utilizate ca agent de racire in centralele termice sau nuclearo-electrice;
- Poluare radioactiva -  datorita patrunderii in apa a unor reziduuri cu continut radioactiv, rezultate in utma unor scapari sau accidente a unor instalatii nucleare sau chiar in urma unor activitati industriale care folosesc reactii sau materiale radioactive;
- Poluare chimica -  apare ca urmare a evacuarii in cursurile de apa a unor reziduuri industriale ce contin substante chimice (derivati ai hidrocarburilor, sulfului si azotului, compusi organici de sinteza, fluoruri, metale grele), a scurgerilor ingrasamintelor chimice si a pesticidelor in urma precipitatiilor, dar si a detergentilor si materiilor organice fermen tabile provenite din apele uzate urbane.
In functie de natura activitatilor umane, riverane bazinelor hidrografice, in apele acestora se gasesc saruri ale unor metale (cupru, plumb, zinc, magneziu, cadmiu), fluoruri, acizi si baze, nitrati si fosfati (in ingrasamintele chimice), detergenti, hidrocarburi, petro l, substante farmaceutice sau pesticide (ierbicide, fungicide, insecticide precum DDT), daunatoare omului si animalelor si a caror actiune persita in timp.
- Poluare biologica -  este specifica apelor uzate urbane, apelor provenite din industria alimentara, industria hartiei, apelor rezultate din unitatile zootehnice, care se pot constitui in focare de infectie din cauza bacteriilor, virusurilor si materiilor organice fermentabile si putrescibile pe care le contin. In aceste ape sunt prezente microorganisme si macroorganisme
(bacterii patogene, virusuri, protozoare, viermi paraziti) care pot avea o actiune directa asupra sanatatii omului sau animalelor. Dezvoltarea masiva a unor specii de alge da cursului de apa un aspect si un miros nepacut, producand neajunsuri instalatiilor de alimentare cu apa sau lucrarilor hidrotehnice.
2. Dupa forma in care se gasesc, poluantii pot fi: - dejectii animale si umane
- dejectii si reziduuri industriale -  mai ales din industria alimentara, industria chimica si
industria miniera
- reziduuri vegetale agricole sau forestiere
- ingrasaminte chimice si pesticide provenite din activitatile agricole
- sedimente rezultate din eroziunea solului
- materiale radioactive rezultate in urma unor accidente nucleare
- caldura reziduala rezultata din necesitatile aglomerarilor urbane si a unor industrii.
3. Dupa caracterul lor, sursele de poluare pot fi:
- Surse de poluare organizate -  cu o localizare bine precizata, care se pot clasifica dupa
provenienta in ape menajere si orasenesti, evacuate din retelele de cana lizare urbane si in ape reziduale industriale.
- Surse de poluare difuze -  situate pe zone intinse, cu poluanti adusi in cursurile de apa fie prin actiunea precipitatiilor asupra unor terenuri poluate in urma activitatilor agricole sau pe care s-au depozitat reziduuri, fie prin depunerea directa a poluantilor atmosferici.
Sursele de poluare pot fi cu caracter continuu (canalizari urbane) sau sezonier (in urma precipitatiilor).
2. EPURAREA APELOR UZATE
Epurarea apelor este un proces complex de retinere si / sau neutralizare prin diferite mijloace a substantelor poluante aflate in apele uzate, sub forma de suspensii, in stare coloidala
sau in stare dizolvata, in scopul reintroducerii acestora in circuitul hidrologic, prin deversare intr-un emisar, fara ca prin aceasta sa se aduca prejudicii atat faunei si florei acvatice, cat si omului.
Directiva Consiliului Europei 91/271/2002 transpusa prin H.G. 188/2002 defineste procesul de epurare ca fiind indepartarea din apele uzate a substantelor toxice, a microorganismelor, etc., in scopul protectiei mediului inconjurator, a emisarului in primul rand, dar si a solului si aerului.
In urma procesului de epurare rezulta doua produse:
- apa epurata, in diferite grade, care se deverseaza in emisar sau este folosita la irigatii sau in alte activitati.
- substante poluante extrase, care se numesc generic namoluri si pot fi stabilizate, depozitate sau prelucrate in vederea valorificarii.
In procesul de epurare a apelor uzate sunt cuprinse doua mari grupe de operatii succesive:
- retinerea si / sau neutralizarea substantelor poluante din apele uzate, in urma carora rezulta namoluri.
- prelucrarea namolurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Epurarea apelor uzate provenite de la fabricarea zaharului din sfecla de zahar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Baisan, I., 2015 - Operatii si tehnologii in industria alimentara
2. Banu, C, s a., 1993 - Progrese tehnice, tehnologice si stiintifice, vol.2, Ed. Tehnica, Bucuresti
3. Begea, M. Tehnologii si control in industria extractiva
4. Biris, S. Utilaje in industria alimentara
5. Culache, D., Platon, V., 1984 - Tehnologia zaharului, Ed. Tehnica, Bucuresti
6. Cojocaru,C. , 1986 -  Valorificarea deseurilor din industria alimentara , EdituraTehnica, Bucuresti
7. Donsa, F.N. -  Tehologia zaharului, Editura Tehnica, Bucuresti, 1973
8. Giurgiulescu, L. -  Tehnologia zaharului
9. Helemeschi, M. Z. -  Calitatea tehnologica a sfeclei de zahar, Editura Industria alimentara, Moscova, 1977
10. L.Iliescu - Tehnologia zaharului, EDP Buc. 1987
11. Ungureanu, N., Sisteme de depoluare in industria alimentara
12. http://cv-water.ro/echipamente-separare-mecanica/gratare-in-canal/
13. https://apamasttopmadgearu.weebly.com/instala355ie-de-potabilizare-a-apei.html
14. https://www.scribd.com/document/100699986/UTILAJE-PENTRU-SEDIMENTARE
15.http://www.creeaza.com/legislatie/administratie/ecologie-mediu/TEHNOLOGIA-EPURARII-APELOR-UZA548.php
16.http://www.scrigroup.com/tehnologie/tehnica-mecanica/METODE-DE- OBTINERE-A-ZAHAR ULUI65214.php


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!