Evaluarea Conformitatii Compotului de Piersici Mandy

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Argument
Fructele sunt deosebit de importante in alimentatia omului, atat pentru calitatile nutritive si curative, cat si pentru gustul lor.
In compozitia lor, intra in cantitati variabile, zaharuri, proteine, grasimi, saruri minerale si vitamine. Dintre acestea vitaminele au o importanta majora in buna functionare a organismului, lipsa sau insuficienta lor putand duce la imbolnaviri grave.
Conservarea reprezinta modalitatea prin care se intervine asupra alimentelor pentru a le feri de alterare, deci pentru a le mentine proprietatile lor organoleptice si nutritive un timp cat mai indelungat.
Compoturile de fructe reprezinta o forma principala de conservare a fructelor deoarece adaosul de sirop de zahar determina o imbunatatire simtitoare a calitatii produsului si in acelasi timp permite consumarea sa ca produs gata preparat.
Prin compot se intelege conservele ce se obtin din fructe cu sirop de zahar, ambalate in recipiente ermetic inchise si sterilizate.
Compoturile se prepara de regula, dintr-o singura specie de fructe si rareori sub forma asortata din 2-5 specii de fructe.
Pentru ca un compot sa fie reusit calitativ, este cu totul necesar ca materia prima sa fie de cea mai buna calitate.
Pentru a rezista mai mult timp compotul se sterilizeaza.
Comparativ cu celelalte produse fabricate din fructe, la nici unul pretentiile pentru calitatea materiei prime nu sunt atat de mari.
In consecinta se vor folosi numai fructe proaspete, perfect sanatoase in majoritatea cazurilor cu putin inainte de maturitatea de consum dar cu aroma pronuntata, culoare intensa si pulpa ferma.
Apa Zahar Piersici
Fierbere Spalare
Filtrare Sortare
Sirop de zahar Calibrare
Taiere jumatati
Eliminare simburi
Decojire
Control Rectificare
Dozare Fructe
Dozare Sirop
Exhautizare
Inchidere
Sterilizare
Racire
Depozitare, Expediere 
Capitolul II
Tehnologia fabricarii compoturilor de fructe
Compoturile de fructe sunt fructe sau parti de fructe conservate intr-un sirop de zahar prin tratare termica. Rolul siropului de zahar este de a imbunatati calitatile senzoriale si de a favoriza procesul de termopenetratie.
2.1.Conditiile impuse materiei prime pentru compoturi
Piersicile se folosesc atat soiuri cu pulpa de culoare galbena, cat si alba, cu diametrul minim 40 mm. Pulpa fructului trebuie sa fie densa si tare, sa nu se distruga in urma curatirii alcaline a pielitei si sa nu se destrame la sterilizare. O conditie esentiala este neaderanta samburelui la pulpa pentru a putea fi usor eliminat.
2.2. Descrierea procesului tehnologic 
Pregatirea piersicilor.
Operatiile de pregatire sunt in functie de modul de fabricare a compotului: cu pielita si fara pielita. Se realizeaza spalarea fructelor in masini de spalat cu ventilator , urmata apoi de sortarea pe dimensiuni , folosind un trior cu site cilindrice sau cu benzi in cascada. Eliminarea samburilor se face manual sau mecanic. Depelarea se face prin tratarea chimica, folosind un dispozitiv de intors cu taietura in sus si o banda de sortare manuala.
Pregatirea siropului de zahar 
La fabricarea compoturilor se foloseste un sirop de zahar cu o concentratie de 35-45%, care se calculeaza in functie de concentratia finala a compotului si extractul refractometric al fructelor.
Siropul se prepara la cald, in cazane duplicate sau in cazane cu manta si agitator. In cazul in care siropul obtinut este tulbure, limpezirea se accelereaza prin adaugarea de 50 g acid citric sau tartric la 100 kg sirop; dupa care se fierbe si se filtreaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Conformitatii Compotului de Piersici Mandy.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!