Brânza Şvaiţer face parte din categoria brânzeturilor tari. Acest tip de brânza se găseşte în format mare, prezintă de regulă în secţiune “ochiuri” sau găuri de dimensiuni diferite, au o greutate ce variază între 30 şi 100 de kg şi datorită cantităţii ridicate de substanţă uscată conţinută au o durată de conservare îndelungată ce poate depăşi un an. Brânza Şvaiţer prezintă la exterior un înveliş(coajă) de culoare galbenă de diferite nuanţe, netedă, elastică, cu o grosime de cca. 1cm, rezistentă, slab unsuroasă la pipăit şi cu urme de sedilă. La interior pasta este compactă, de culoare gălbuie, omogenă, cu o consistenţă elastică şi fină şi cu o repartirare uniformă a ochiurilor de fermentare, care sunt de diferite mărimi. 1.Laptele natural de vacă 2.Smântâna dulce naturală, 3.Untu 4.Grăsimile Untul si grasimile trebuie păstrate la nu mai mult de 6°C. Laptele folosit la fabricarea brânzeturilor trebuie să îndeplinească anumite condiţii de calitate : - să provină de la animale sănătoase, hrănite în mod raţional, cu furaje de bună calitate, care să nu transmită laptelui gust şi miros necorespunzător;- să corespundă din punct de vedere al numărului şi al felului microorganismelor ce le conţine;- aciditatea să fie de 16 – 20 °T-grade Thorner (pentru laptele de vacă) şi de 21 – 25 °T Recepţia calitativă şi cantitativă a laptelui Răcirea laptelui Pregătirea termică a laptelui Normalizarea laptelui Pregătirea pentru închegare Prelucrarea coagului Încălzirea a doua Formarea, presare Pregătirea brânzei pentru sărare Sărarea Mutararea brânzei Ambalarea brânzei și depozitare SCURT ISTORIC AL LITIGIULUI Întreprinderea SC.LACTOFARM.SRL a ambalat la data de 20.11.2009, 50 bucăţi de brânză Şvaiţer a câte 45 de kg fiecare. La aceeaşi dată, 20.11.2009, întreprinderea a depozitat brânza Şvaiţer în spaţiul de depozitare frigorific, fapt confirmat prin procesul verbal de autorecepţie nr. 345/20.11.2009, domnul Marcu Ruben. Pentru întreg lotul calitatea a fost certificată cu Buletunul de analiză nr.145/20.11.2009, eliberat de laboraturul propriu al socetăţii. Lotul a fost păstrat în acest depozit timp de 60 de zile, respectiv până la data de 20.01.2010, când întreaga cantitate a fost livrată, conform scrisorii de trasură, nr. 21/20.01.2010 către societatea SC.CEPA.SRL, conform contractului nr. 23/8.01.2010 respectându-se graficul de livrare. Marfa a fost verificată calitativ şi cantitativ la recepţie, conform datelor din procesul verbal de recepţie nr.12 din 20.01.2010. în aceeaşi dată a fost înregistrat şi buletinul de analiză nr.114, pentru probele analizate prin metode fizico-chimice şi organoleptice de către laboratorul Socetăţii SC.CEPA.SRL.
Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.